ВИНСЕНТ ВАН ГОГ – НЕРАЗБРАНИЯТ ГЕНИЙ

ВИНСЕНТ ВАН ГОГ – НЕРАЗБРАНИЯТ ГЕНИЙ

ВИНСЕНТ ВАН ГОГ – НЕРАЗБРАНИЯТ ГЕНИЙ

Какво е нужно, за да нарисуваш шедьовър?

Винсент ван Гoг се родил в Холандия през 1833 г. Всички членове на фамилията Ван Гог били или пастори, или търговци на произведения на изкуството. Самият Винсент първоначално се насочил именно към търговията с картини, но бил уволнен от работодателя си, понеже не се справял добре.

След това решил да се посвети на религиозното образование, но не успял да издържи изпитите. За кратко проповядвал в едно малко градче, но бил прогонен от местното паство, което не одобрявало аскетичния му начин на живот. Неуспелият проповедник се върнал при родителите си и тогава брат му Тео го посъветвал да започне да изучава изобразително изкуство.

Винсент се записал в художествената академия в Брюксел, а след като се дипломирал, и негов чичо му възложил да нарисува серия от картини, но не останал доволен от качеството им. Последвало и още едно огорчение – нещастната му любов към негова братовчедка, чието семейство не дало съгласието си за брак заради бедността му.

След това Винсент се преместил в Антверпен, а брат му Тео му помагал да се издържа, но художникът често гладувал, за да може да си купува бои и платна с парите, които му изпращал брат му… Постепенно гладът, несбъднатата любов и всички трудности започнали да разклащат здравето му.

През 1886 г. Винсент заминал за Париж, където живеел и Тео, и по време на двегодишния си престой във френската столица се запознал с много художници, но здравето му продължило да се влошава, което го принудило да се премести в старинния град Арл. Винсент се надявал, че ще успее да създаде там нещо като утопично артистично селище и затова поканил Гоген да му гостува, за да му разкаже за проектите си.

Холандският художник се възхищавал от Гоген и желаел да станат близки приятели, но при срещата им французинът се държал високомерно и арогантно, което довело Винсент до един от най-тежките му психически сривове, при който в миг на лудост отрязал лявото си ухо.

След този инцидент бил настанен в приюта за душевно болни „Сен Пол дьо Музол”, намиращ се в Сен Реми дьо Прованс. По време на престоя си там художникът продължил да твори. След като бил пуснат от приюта, се настанил в градчето Овер сюр Оаз близо до Париж, но успял да продаде една-единствена картина, и то на свой роднина…

Живеел все по-бедно и отчаяно, творбите му били отричани, починал и баща му. Сякаш всичко се сгромолясвало… На 29 юли 1890 г., едва на трийсет и седем години, Ван Гог се прострелял с пистолет, оставяйки след себе си 2100 картини, които светът оценил едва след смъртта му, и днес те са едни от най-скъпо продаваните по международните аукциони.

Голяма част от тях представляват автопортрети, но Ван Гог не е бил някой самовлюбен луд, обсебен от мисълта да рисува себе си. Истината е, че той просто нямал средства да плаща на модели. За да се учи да рисува човешки фигури, с малкото пари, с които разполагал, Винсент си купил едно огледало и така рисувал собственото си отражение. А картината „Звездна нощ”, която е една от най-красивите в историята на изкуството, всъщност представлява гледката от прозореца на лудницата, в която Ван Гог бил настанен…

Бъдете мили, защото всеки човек, когото срещате, води някаква битка, за която не подозирате!“ – Платон

„Само в мрака можеш да видиш звездите“ – Мартин Лутър Кинг

Ако чуеш вътрешен глас, който ти казва: „Не можеш да рисуваш!“, рисувай с всички сили и този глас ще замлъкне.“ – Винсент ван Гог

Винсент Вилем ван Гог (1853 – 1890) (на нидерландскиVincent van Gogh) е нидерландски художник, смятан от мнозина за един от най-великите художници в историята на европейското изкуство. Той е един от най-видните представители на постимпресионизма. През последните 10 години от своя живот развива цялата си художническа дейност – автор е на около 900 картини и 1100 рисунки. Заболява от психична болест и извършва самоубийство през 1890 г., когато е едва на 37 години. Не е особено известен приживе, но посмъртно славата му се разнася, най-вече след като на 17 март 1901 г. в ПарижФранция са изложени 71 от неговите произведения.

Една от най-известните му творби е „Слънчогледите“ (1888Арл).

10-те най-известни картини на Винсент ван Гог са: 

10. „Цъфнали бадеми“

1890 година

В началото на 1890 година Винсент ван Гог научава радостната вест, че е станал чичо. Брат му Тео дори кръщава сина си на художника. Като подарък за племенника си, художникът започва да рисува една от най-известните си творби „Цъфнали бадеми“, търсейки символизма на цветовете в клонките на бадема като ново начало за бебето Винсент. Картината може да бъде видяна в музея на Ван Гог в Амстердам.

9. „Житно поле с кипариси“

1889 година

Платното „Житно поле с кипариси“ Ван Гог рисува, след излизането си от санаториума за душевно болни в Сен Реми. Ван Гог разглежда този слънчев пейзаж, като едно от най-добрите си произведения и повтаря структурата три пъти. Първият вариант на „Житно поле с кипариси“ е само с молив и се намира в Музея на Ван Гог в Амстердам. Втората картина на кипарисите е рисувана през юли 1889 година, а третата картина от серията е завършена през септември същата година.

8. „Спалня от Арл“

1888 година

Бягайки далеч от неразбиращите творчеството му парижки художници и критици, художникът наема ателие в Арл, Южна Франция, което нарича „Жълта къща“ заради цвета, с който е боядисана фасадата. Липсват му пари за мебели затова месеци наред помещенията остават празни. Бедният интериор вдъхновява художника да нарисува шедьовъра “Спалня в Арл“. Заради влагата в къщата боите на картината скоро започват да се ронят. За да намали въздействието на морската влага, художникът бил принуден да я покрива с вестници. Така на нея се появило и печатарско мастило. Картината има три варианта – единият се пази в Музея на Ван Гог в Амстердам, вторият е в Института на изкуствата в Чикаго, а третият може да се види в Музея Орсе в Париж.

7. „Селяни, ядящи картофи“

1885 година

През 1885 гоина Винсент завършва първата си, призната за шедьовър творба. Това е картината „Селяни, ядящи картофи“. Платното е от т.нар. холандски период от творчеството му, характерен с тъмните цветове на палитрата. Период, в който художникът често пресъздава живота на бедните. Картината е нарисувана през април, в къщата на родителите на художника в Нюнен.

6. „Автопортрет с превързано ухо“

1889 година

Винсент ван Гог е известен с увлечението си към автопортретите. Нарисувал се е върху цели 30 платна. Историята на „Автопортрет с превързано ухо“ е сред най-интересните. През октомври 1888 година към живеещия във Франция по това време Ван Гог се присъединява френския художник Пол Гоген. Взаимоотношенията между двамата обаче са доста обтегнати и след свада с Гоген, Винсент изрязва половината от лявото си ухо – физическо доказателство за неговото крехко психическото здраве. По-късно художникът рисува и картината, която се счита за един от най-известните автопортрети на твореца.

5. „Кафе тераса през нощта“

1888 година

През февруари 1888 година Винсент ван Гог се установява в Арл – малко градче в южна Франция, разположено на около 90 км северозападно от Марсилия. Сред картините, които художникът създава там е и „Кафе тераса през нощта“. Платното е с размери 81х65 см. Това е първото произведение, в което художникът изобразява звездно небе. Шедьовърът, придобил световноизвестна популярност, превръща площада в Арл в притегателен център за милиони туристи.

4. „Портрет на доктор Гаше“

1890 година

През май 1890 година Винсент пристига в клиниката за душевноболни в Овер-сюр-Оаз. Там го чака доктор Гаше, който се наема да му осигури медицински грижи. Гаше е почитател на изкуството, самият той рисува, освен това колекционира произведения на изкуството, факт, който сближава двамата. За да се отблагодари за грижите, Ван Гог увековечава хазяина си на платното. Той пише на брат си: “Наскоро нарисувах портрета на доктор Гаше с печален израз на лицето – толкова характерен за нашето време…”. Така се появява първата от общо две версии на портрета.

3. „Ириси“

1889 година

Още един шедьовър, нарисуван от Ван Гог по време на престоя му в клиниката за душевно болни. Самият Винсент я определя като „гръмоотвод за болестта ми“. В картина се вижда влиянието на японската гравюра укиьо-е, така както и в други негови творби. Това сходство се проявява в отделяне с контур на обектите, необичайни ракурси, наличие на детайлно нарисувани области и части, обхванати от плътни цветове, което не съответстват на реалността. Платното е завършено само година пред смъртта на гения. През 1987 година „Ириси“ беше продадена за рекордните 53,9 милиона долара. Най-високата цена, плащана за картина към онзи момент. Към днешна дата, платното е на 15-то място в списъка на най-скъпите творби.

2. „Слънчогледи“

1888 година

Ван Гог се смята за ненадминат майстор на натюрморта. Доказателство затова е поредицата му от пет картини, изобразяващи слънчогледи. Серията датира от 1888 година, когато Ван Гог напуска Париж, за да рисува под яркото слънце на Южна Франция, канейки Пол Гоген да се присъедини към него. В очакване колегата да пристигне, Винсент започва да рисува натюрморта, с който да украси стаята на своя приятел. „Слънчогледите“ са били създадени в знак на гостоприемство, но също и за да засвидетелстват уважението, което Ван Гог изпитва към своя артистичен наставник. Двамата работят заедно през есента на 1888 година, но както е известно, съвместната им работа завършва с отрязано ухо и прием в заведение за душевно болни.

1. „Звездна нощ“

1889 година

Най-популярната си картина „Звездна нощ“ Ван Гог рисува по време на престоя си в душевната болница в Сен Реми. Изображението датира от юни 1889 година, месец след като Ван Гог постъпва в клиниката и 13 месеца преди неговото самоубийство. Платното говори и за увлечението на художника по астрономията. Научно изследване установило, че Ван Гог е пресъздал положението на Луната, планетата Венера и няколко звезди с изключителна точност. „Звездна нощ“ не е първият опит на художника да изобрази нощно небе. Година по-рано той рисува „Звездна нощ над Рона“. Желанието на твореца е да изобрази звездна нощ като пример на силата на въображението, което може да създаде по-удивителна природа от тази, която може да възприемем в реалния свят. От 1941 година картината се съхранява в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк.

 

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за партньори, съмишленици, спонсори и дарители в случай,че има интерес…. https://www.narodnatopka.com/reklama-dbfb/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг , на батут и навсякъде в природата. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Всяка закупена топка подпомага нашата дейност на национално ниво !
ТОПКИТЕ за ЗАЛА “DBFB GOTCHA BALL” СА С РАЗМЕР 7 ИНЧА ПО ДИЗАЙН НА ФЕДЕРАЦИЯ НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ С АВТОР ЕВА ПАВЛОВА И СА ОФИЦИАЛНО ОДОБРЕНИ ОТ WORLD DODGEBALL ASSOCIATION .
Топката е от текстил и е лека, а при удар е безболезнена.
https://www.narodnatopka.com/shop/dbfb-gotcha-ball-1/

Напиши коментар

Your email address will not be published.