Велики четвъртък е! Най-важният ден от Страстната седмица

Велики четвъртък е! Най-важният ден от Страстната седмица

Велики четвъртък е! Най-важният ден от Страстната седмица

Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца.

На Велики четвъртък рано сутринта домашното кандило се измива и подготвя за вливане на новоосветен елей. Християните отиват на църква, където се извършва общ маслосвет с опрощаващ характер. Хората биват помазани и всички получили благословение от своя духовник, и подготвили се съобразно църковните постановления се приобщават с Тялото и Кръвта Христови в деня, когато на Тайната вечеря Сам Господ е установил Св. Евхаристия – Причащението.

В същия ден, когато се припомня за пролятата кръв Христова, обичай е да се боядисват яйца за Великден. Червената боя напомня за пречистата кръв на Спасителя, а яйцата за възкресението. Боядисват се и яйца в други цветове в израз на великденската радост.

Велики четвъртък крие много символика. На този ден предците ни не работели и извършвали много обреди, най-важният от който е боядисването на яйцата. Първото яйце, което се боядисва днес, трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

На Велики четвъртък Господ Исус Христосизвършил пасха в дома на един жител на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на апостолите и казал: ”Не дойдох да служа, а да послужа”. После Спасителят установил св. тайнство Евхаристия (Причастие), като Сам причастил светите апостоли.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденския хляб. Той носи най-разнообразни названия по територията на цяла България – великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Обикновено се украсява с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така, както боядисаните в червено яйца – кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също червено яйце.

Молитва за Велики Четвъртък!

Много хора, без значение колко са религиозни, имат вътрешна потребност да се обърнат към небесата и да отправят молитва. Импулсът често идва спонтанно, неговият източник е вътре в нас или „горе“, което е едно и също. Това, което в болшинството случаи се явява като пречка, е дълбоко вкорененото ни убеждение, че ни трябва определен текст, който да се чете или наизусти.

Всъщност всяко искрено послание, което идва от сърцето, е молитва. Утринта на Велики четвъртък е прекрасно време да се обърнем към Христос и да му споделим всичките си съкровени мисли и желания. Ако все пак ви е нужен текст, ето някои прекрасни мисли, които можем да отправим към Бог.

Ела в сърцето ми, Господи, и ме освети с твоята светлина и любов!
Изпълни душата ми, Господи, и ме осени с твоята мъдрост!
Изпълни ме с твоето спокойствие, Господи, и подкрепи вярата ми!
Аз съм твое дете, Господи, позволи ми да го чувствам във всеки мой миг!
Подкрепи ръката ми, изчисти ума ми и ме изпълни с чисти помисли!
Аз те следвам! Върви пред мен и ми показвай верния път!
Отваряй вратите пред мен!
Господи, отвори сърцето ми за твоята светлина!
Отвори сърцата на всичките ми близки, за да усетят твоята любов!
Закриляй ни, бъди винаги до нас!

Да се свети името ти! Нека да бъде волята ти! Амин!

В друга молитва може да споделим с Бог своите желания. Това е своеобразно фиксиране на нашите намерения за бъдещето. Подобна молитва има огромна сила, тъй като и подсъзнателният ум приема намеренията ни като команди, като заповеди, които следва да бъдат реализирани в материалния свят. Затова е добре предварително да помислим над стремежите си.

Задължителното условие е всичко, което желаем, да бъде за доброто и благото на абсолютно всички. Не е възможно да бъдем щастливи, отнемайки щастието на други. Молитвата е мощно средство и към нея би следвало да се обръщаме разумно и осъзнато.

Господи, бъди източник на моите блага! Моля те, дай ми силата да изградя живота, който желая. Нека даровете ти донесат изобилие в моите дни. Дай ми любов и прекрасни взаимоотношения с всички хора. Помогни ми да виждам лицето ти във всеки човек.

Нека любовта влезе в живота ми и да чувствам радост във всеки свой ден. Дай ми светлина, дай ми вяра, дай ми мир и спокойствие! Нека бъде волята ти, Господи! Амин!

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.