Томас Бах – Президентът на Международния олимпийски комитет стана Доктор хонорис кауза на НСА

Томас Бах – Президентът на Международния олимпийски комитет стана Доктор хонорис кауза на НСА

Томас Бах – Президентът на Международния олимпийски комитет стана Доктор хонорис кауза на НСА

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах бе удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски” (НСА) за приноса му към развитието на спорта и олимпийските ценности в световен мащаб.

Символите на почетната титла – медал и диплом връчи лично ректорът на Академията проф. Пенчо Гешев. Водещ на церемонията бе проф. Татяна Янчева, зам.-ректор по научната и международна дейност, а биографична информация за номинирания представи зам.-ректорът по учебната работа – проф. Николай Изов.

Тържествената церемония се състоя в присъствието на кмета на град София Йорданка Фандъкова, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, членове на Академичното ръководство и Настоятелството на НСА, представители на Изпълнителното бюро на БОК, олимпийски шампиони, председатели на български спортни федерации, делегати от Международния олимпийски комитет, деятели от олимпийски клубове от цялата страна, сред които и Олимпийски клуб- НСА с председател проф. Лозан Митев.

„Гордост е за НСА, че в нейната академична общност се включва личност като г-н Бах, но това е привилегия  и за него, тъй като Национална спортна академия работи за възпитанието на младите хора в олимпийските ценности, което е основна цел на Международния олимпийски комитет“, заяви ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев при връчване на отличието.

От своя страна, г-н Бах подчерта високия си респект към Национална спортна академия като институция, отдадена изцяло на развитието на спортното образование и наука. „Като олимпийски шампион, приемам тази титла от името на цялото олимпийско движение“, подчерта президентът на МОК. Той изтъкна приноса на българските олимпийски шампиони, определяйки ги като най-добрите посланици на България, донесли с успехите си  гордост и радост на цялото олимпийско семейство. Томас Бах припомни, че страната ни е участник в първите Летни олимпийски игри в Атина, 1896 г. – факт, който отрежда място на нацията ни сред първите 14 участници в модерните олимпийски игри.

В приветствието си г-жа Стефка Костадинова поздрави новия доктор хонорис кауза с престижното звание и изрази благодарност към него за усилията, които е положил за обединения отбор на Северна и Южна Корея по време на Игрите в Пьонг Чанг. „Това промени глобално гео политическата обстановка в синхрон със заветите на Пиер дьо Кубертен. Днес олимпийските игри отново обединяват нациите, рушат прегради и премахват граници“, изтъкна председателят на БОК.

В края на церемонията г-н Бах представи публична лекция на тема „Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество”.      Сред най-важните послания в нея бе изключителната роля на спортистите, които младите хора възприемат като ролеви модел. „Атлетите са носители на ценностите на спорта, на олимпийските идеали за достойнство, приятелство, уважение в обществото. Днешният крехък свят се нуждае от това мощно послание на спорта повече от всякога досега“, обобщи президентът на МОК.

Церемонията завърши с поднасяне на цветя пред бюста на барон Пиер дьо Кубертен, разположен в Олимпийския кът на Ректората на НСА, редом с имената на българските олимпийски шампиони. В символичния акт заедно с президента на МОК Томас Бах и ректора на НСА проф. Гешев, се включиха кметът Фандъкова, председателят на БОК Костадинова и министър Кралев. Те бяха посрещнати от студентите от Олимпийския клуб към НСА и неговия председател проф. Лозан Митев. Гостите разгледаха историческата изложба на Академията, сред която има и архивна снимка на олимпийския шампион по фехтовка Томас Бах.  

На среща с Академичното ръководство президентът на МОК и придружаващата го делегация се запознаха с историята, традициите и разнообразните възможности за обучение в НСА. Гостите останаха впечатлени и от отличната учебно-спортна база на Академията.

Непосредствено преди церемонията проф. Пенчо Гешев, в качеството му на ректор на НСА и вицепрезидент на Българския олимпийски комитет, взе участие в среща на Томас Бах с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на младежта спорта Красен Кралев.

Албена Мичева

Връзки с обществеността – НСА „Васил Левски“

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за партньори, съмишленици, спонсори и дарители в случай,че има интерес…. https://www.narodnatopka.com/reklama-dbfb/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг , на батут и навсякъде в природата. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Всяка закупена топка подпомага нашата дейност на национално ниво !
ТОПКИТЕ за ЗАЛА “DBFB GOTCHA BALL” СА С РАЗМЕР 7 ИНЧА ПО ДИЗАЙН НА ФЕДЕРАЦИЯ НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ С АВТОР ЕВА ПАВЛОВА И СА ОФИЦИАЛНО ОДОБРЕНИ ОТ WORLD DODGEBALL ASSOCIATION .
Топката е от текстил и е лека, а при удар е безболезнена.
https://www.narodnatopka.com/shop/dbfb-gotcha-ball-1/

Напиши коментар

Your email address will not be published.