Станчо Станев – Няма нелечими болести, има нелечими хора

Станчо Станев – Няма нелечими болести, има нелечими хора

Станчо Станев – Няма нелечими болести, има нелечими хора

Станчо Станев е един от известните народни лечители в България. Той практикува китайска народна медицина, като се е усъвършенствал в цигун-терапията. Ето какво казва той за китайската медицина и за здравето в интервю за в. „Доктор“. 

Г-н Станев, как се насочихте към китайската медицина?

Преди четири десетилетия като всички млади момчета имах интерес към бойните изкуства. Отидох в Китай на обучение в школа по бойни изкуства, но наред с бойните изкуства, учех и китайска медицина, философия, калиграфия, живопис. Така че както съм добър майстор по бойни изкуства, така съм добър и по китайска медицина. Занимавам се с Цигун терапия. Прилича на иглотерапията, само че вместо с игли се притискат с пръсти определени точки на тялото – енергийните центрове. В Цигун терапията участва човешката мисъл и човешката ръка. Те продухват меридианите, по които се движи енергията, лекуват възпаленията и съответните здравословни проблеми. Този метод е по-бърз и по-ефективен от иглотерапията.

Станчо Станев е един от известните народни лечители в България. Той практикува китайска народна медицина, като се е усъвършенствал в цигун-терапията.
Станчо Станев е един от известните народни лечители в България. Той практикува китайска народна медицина, като се е усъвършенствал в цигун-терапията.

Обикновено за какви проблеми ви търсят?

Ходя и в чужди държави да лекувам тежко болни по индивидуални покани. Така преди две седмици бях в Коста Рика да лекувам една доста известна личност. Беше получила инсулт и тежка депресия. Нейните ученички събраха средства и ме пратиха при нея. И инсултът, и депресията на тази жена вече е оправена, всичко е наред. Пусна ми специално благодарствено писмо във Фейсбук.

Най-много ме търсят за заболявания на опорнодвигателния апарат и за нервнопсихически заболявания. Но аз помагам и при вътрешни болести, и при гинекологични заболявания, няма значение дали са напреднали, или в начален стадий.

Единствената разлика е, че става по-бавно, когато болестта е напреднала. Според китайската медицина няма нелечими болести, има нелечими хора. Тоест – всичко може да се лекува, зависи от човека. Болният също трябва да участва в процеса на лечението. Ако е предубеден, идва с недоверие, не бих могъл да му помогна дори при обикновено главоболие. Древният лечител е казал на пациента: „Сега сме аз, ти и болестта. Ако застанеш на моята страна, ще победим болестта, ако застанеш на нейна страна, аз нямам никакви шансове да ти помогна“.

Всички заболявания, според китайската медицина, са свързани с нашите недобри мисли, емоции и дела. Аз мога да помогна на конкретния човек да разбере къде е сгрешил и как да промени своите мисли, отношението си към заобикалящия свят, заболяването ще се махне. Ако причината за заболяването остане, колкото да го лекуваме, то няма да е ефективно и трайно.

1523026950
Станчо Станев е един от известните народни лечители в България. Той практикува китайска народна медицина, като се е усъвършенствал в цигун-терапията.

Каква е причината например за ставните заболявания?

Поначало проблемите със ставите са свързани с липса на гъвкавост, човек е много праволинеен, трудно приема новите неща и не е готов да се нагоди към новите условия и изисквания. Разбира се, всеки случай е конкретен и трябва да се свърже с обстоятелствата – кога се е появил този проблем, в какъв период от живота на човека, с какви емоции е свързан проблемът – да се анализира и да се прецени.

Излиза, че вие правите комплексно лечение – и психотерапия, и телесна терапия?

Да, защото най-важно в лечението е да се намери причината, която най-често е емоционална. От хилядолетния опит на китайската медицина знаем, че когато човек тъгува дълго, боледува белият дроб – т е. емоцията тъга уврежда белия дроб. Ако не се намери източникът на тъгата, в кой момент от живота му се е появила, човекът няма да стигне до трайно лечение. Ако пък изпитва постоянен страх, се увреждат бъбреците; ако има гняв, омраза – черният дроб, ако има злоба – жлъчката.

Всяка негативна емоция програмира разболяването на даден орган. И аз се опитвам да помогна на човека да разбере коя емоция го разболява в конкретния случай. Например разговарям с човека, опитвам да разбера какво се е случило в живота му преди две години, за да се появи тази емоция. Със самото физическо отстраняване на проблема мога да се справя много бързо, но ако човекът не се промени, проблемът пак ще се появи. На този, който мисли, че това са глупости, не мога да помогна. Жена с киста на яйчниците се оперира, премахват кистата, но след три месеца се появява нова киста. Десет пъти да я оперират, десет пъти ще се появи нова, защото операцията маха следствието, а не причината.

Станчо Станев е един от известните народни лечители в България. Той практикува китайска народна медицина, като се е усъвършенствал в цигун-терапията.
Станчо Станев е един от известните народни лечители в България. Той практикува китайска народна медицина, като се е усъвършенствал в цигун-терапията.

С какви други методи, освен китайските, лекувате?

Преди години издадох книгата „Канон за здравето“, която анализира всички древни лечебни школи – индийска, арабска, персийска, тракийска, индианска. Впрочем между тракийската и китайската медицина няма голяма разлика. Траките са използвали сходни методи на лечение – чрез гимнастика, масаж, водолечение, билки, притискане на определени точки от тялото с каменни игли. Методите, свързани с концентрацията на мисълта, ги е имало и при траките, и в народната медицина. Тези методи са спуснати в определен период от развитието на човечеството в различни райони на Земята. Например теориите за петте елемента, за ин и ян ги има навсякъде.

Посочете нещо характерно за лечебната практика на траките?

Например лечението чрез „мълчана вода“. Лечителката събира вода от три или от девет кладенеца, като ходи пеша до много отдалечени места и не говори с никого. Като мълчи, тя мисли как да помогне на хората и по този начин зарежда водата с енергия и я прави лечебна. Когато е от девет кладенеца, водата става още по-мощна, защото повече време лечителката я е зареждала с мислите си, докато не говори и не се разсейва с други неща. Има също метод на зареждане на водата, като се оставя на лунна светлина три вечери.

Богомилите също стигнали до високи нива на лечебна практика. Използвали са медитативни методи, например „благата молитва“ излъчването на любов към всички живи същества на вселената. Когато човек излъчва любов, получава такава любов.

Използвам и смесица от такива методи при нужда и препоръчвам на хората да правят медитативни техники в свободното си време. В Цигун терапията също ги има. Примерно вървя пеша 1 км и си казвам: „Всеки изминат метър ставам все по-добре и по-добре, ставам все по-спокоен, по-енергизиран и по-тонизиран. Когато стигна „еди-къде-си“, ще бъда бодър, свеж, тонизиран, възстановен“. Или пък си казвам: „Заболяването ми с всеки изминат метър става все по-слабо, затихва. Аз се чувствам все по-добре и по-добре“. Това се казва ритмично с всяка крачка, с определен начин на дишане.

На базата на анализ на древните лечебни системи съм извел една универсална програма за лечение, която човек сам би могъл да приложи, за да се лекува. Подготвил съм двадесетина текстове за определени заболявания и когато човек си ги чете, може да си помогне сам. Това са текстове, подобни на индийските мантри, древногръцките песнопения, химните на Орфей. В новото издание на книгата ми съм подготвил 150 химна за различни заболявания. С повтарянето на химна човек променя своята мисловна нагласа, спира старата програма, която му е докарала здравословни проблеми, и включва нова програма, която ще му донесе подобрение и здраве.

Орфей е лекувал със своите песни, не само с музиката, но и с текстовете на химните си. Учел е и хората сами да си ги пеят. Наричали са ги благи слова, песнопения. Такива текстове са произнасяли и нашите баби, като са баели на хората.

Казват, че в последните десетилетия българинът е много по-болен. На какво се дължи това?

Заради начина на живот, финансовите и всякакви други трудности хората стават все по-лоши, имат лоши мисли, озлобени са към всичко и към всички, всички са им виновни. Точно тези лоши емоции им докарват болестите. Но ако осъзнаят, че това е изпитание, през което трябва да преминем и да станем по-добри, че трябва да обръщаме повече внимание на добрите неща около нас, може да се спасим от различни заболявания.

Станчо Станев: Емоциите разболяват, а Цигун ни учи как да ги контролираме

източник : интервю за в. „Доктор“. 

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.