Синьо лято – Помните ли този детски филм? Беше ми любим !

Синьо лято – Помните ли този детски филм? Беше ми любим !

Синьо лято – Помните ли този детски филм? Беше ми любим !

Бързах към нас да се прибера всеки път , за да не го изпусна! По улиците не оставаха деца, когато го излъчваха !

Синьо лято“ (на испански: Verano Azul) е известен испански телевизионен сериал (19 епизода, 1981 г., Първи епизод: 11 октомври 1981 г.


Последен епизод: 14 февруари 1982 г.) на режисьора Антонио Мерсеро. Описва приключенията на група приятели, деца и младежи, на ваканция в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия.
Тайфата се състои от пет момчета и две момичета, на възраст между осем и седемнадесет години, както и двама възрастни: художничка и пенсиониран моряк.
Сериалът жъне огромен успех по време на първото си излъчване в Испания и оттогава насам е гледан от над 20 милиона зрители. Персонажите от филма стават любими герои на милиони деца по света. Сериалът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, Ангола, България, Полша и Югославия.


Филмът разглежда темите за приятелството, безметежността на детството и отношенията с родителите. Сериалът остава скъп спомен за поколението, израсло в края на 70-те и началото на 80-те години на XX век.
В самата Испания, освободена от консервативната диктатура на Франциско Франко едва няколко години по-рано, сериалът открито поставя деликатни въпроси, като развода, свободата, правото на протест, спекулациите с имоти, опазването на околната среда, конфликтите между поколенията.

Филмът е критикуван за тази прямота, проявена не само в подбора на темите, но и в използваните езикови изразни средства: не са цензурирани изрази, характерни за разговорната реч и възрастта на героите.

Испанският сериал “Синьо лято” е придобил отдавна култов статус в България. Поколения деца са израстнали с него, пазят незабравими спомени от приключенията на тайфата, Чанкете и Хулия. От един месец в ефира на БНТ върви повторение на филма, което ни даде повод да видим къде са сега героите от вълшебния сериал.

Филмът е заснет в продължение на 16 месеца, в периода август 1979 г. – декември 1980 г. в гр. Нерха, област Малага. Сериалът е излъчен за първи път през 1984 г., а след това през 1986 г., 1988 г. и 1991 г. Последните пъти, когато е излъчван, са през 2010 г., 2012 г. 2013 г. и 2015 г. по БНТ.

 

Любопитно е каква е съдбата на героите от сериала или къде са те сега.

Чанкете (Антонио Ферандис) – старият моряк, живеещ в стар рибарски кораб, пренесен на сушата и преустроен като къща. В кариерата си има над 100 филма, един от тях дори печели “Оскар” през 1982 г. Лентата “Започване отначало” е на режисьора Хосе Луис Гарси. Любимецът на няколко поколения деца Чанкете (Ферандис) за съжаление вече не е между живите. Почина през 2000 г. на 79.

Тито: (Мигел Ховен) – най-малкият в групата. Другар на Пираня и брат на Беа. Роден е на 15 януари 1973 г. в немския град Любек. Майка му е немкиня. Палавникът има кратка, но славна филмова кариера. Снима се в още няколко ленти. Любопитно е, че със старото си приятелче Мигел Анхел Валеро или Пираня сформират музикален дует, както батковците Хави и Панчо. Радват се на един издаден сингъл. След като завършва средното си образование в продължение на 10 години работи като сервитьор. От 2004 г. е рецепционист в хотел в Нерха, където е сниман и “Синьо лято”.

Беа: (Пилар Торес) – сестра на Тито и красавицата на групата, за чиято любов се съревновават Хави и Панчо. Красавицата най-драматично от всички понася последствията от известността. Медиите я подхващат заради връзката си с един от операторите по време на снимките на сериала. Двамата влюбени стават семейство по-късно, но преследването от страна на журналистите разбива актьорската кариера на Пилар. Огорчена, изплашена и депресирана тя взема решение да се оттегли от шоубизнеса, след като приключва участие в още само един филм. В момента работи като медицински асистент със сестра си Кристина Торес (Деси във филма) в мадридска болница.

Хави (Хуан Хосе Артеро) – лидерът на тайфата. Горд и независим, често в конфликт с баща си, вярва в „твърдата ръка“ и в старите идеали. Хуан е единственият от големите деца, който става професионален актьор. Участвал е в 15 тв филма, над 20 игрални и много театрални постановки. Заради участието си в друг популярен полецейски сериал – “Комисар”, където играе ченге на име Чарли, получава прякора “Комисаря”. Любопитно е, че в един от епизодите с Хуан се снима и българска актриса – Надя Димитрова. Епизодът пък се казва “Българското разкритие”. Хави сега е на 50 г. Живее в градчето Посуело де Алакорн, на 15 км от Мадрид. Женен е и има две деца – Карлота (16) и Мигел (14).

Панчо: (Хосе Луис Фернандес) – доставчик в магазина за хранителни стоки на чичо си и леля си, с които живее. След филма се опитва да направи музикален дует с Хави (Хуан Хосе Артеро), но проектът не постига успех и се разделят скоро след това. После Хосе има проблеми с наркотици, но успява да се пребори с този ад с помощта на семейството си и вече е чист от порока. В момента има собствен малък бизнес – собственик е на мрежа от кафенета.

Пираня: (Мигел Анхел Валеро) – истинското му име е Манолито, а прякорът му се дължи на пословичната му лакомия. Остроумен и начетен, Пираня обикновено е в компанията на Тито. Двамата със своя екранен партньор Тито се изявяват по-късно и като певци. Дует “Пираните” издава сингъл за деца “Яж, яж”, който има голям успех. После участват в два филма – “Искра и нейните горили” (1982) и “Бащата има повече от две” (1982). През лятото на същата 1982 г.с Мигел Ховен имат и участия в цирк “Мондиал”. Валеро се снима в още два филма – “Добър вечер, г-н Чудовище” и “Женско биле”. Работи и в областта на дублажа и в някои телевизионни програми, преди да се отдаде на науката. Става инженер. Мигел в момента е заместник-ректор на катедрата по биоинженерство и телекомуникации на политехниката в Мадрид. Женен е и има три деца.

Кике: (Херардо Гаридо) – по-голям от Тито и Пираня, но по-малък от Хави и Панчо, Кике не е много ясно изявен герой. Заради популярността си е наеман многократно за участие в реклами, някои от които са доста добре платени. По-късно Гаридо завършва биология, работи и в магазин за обувки. В момента си изкарва прехраната като моден фотограф.

Деси: (Кристина Торес) – „грозното“ момиче, неразделна приятелка на Беа. Родителите ѝ са разведени, което е нещо ново и необичайно за епохата. Филмовата Деси се снима в киното в продължение на още 10 години, продължавайки филмовата си кариера най-дълго от всички хлапета след Хави. Интересно е, че двете със сестра й са почти 20-годишни по време на снимките на “Синьо лято”, докато в сериите играят тийнейджъри. Панчо е връстник на момичетата, докато Хави в действителност е няколко години по-млад от всички тях.

Хулия: (Мария Гаралон) – самотна художничка на почивка в селото. Тя остава в киното и след финала на сериала. Заради известността си сама признава, че често не може да върви спокойно по улицата. Хората я спират постоянно и искат да си говорят с нея. Мария продължава да се снима в популярни сериали. Вече играе предимно в театъра.

Искате ли да организираме вашият СПОРТЕН ТИЙМБИЛДИНГ, ВАШИЯТ РОЖДЕН ДЕН, ВАШИЯТ СЕМЕЕН ПРАЗНИК! 
Искате ли ДА СПЕЧЕЛИТЕ КУПА ! 
Искате ли ДА СЕ СПРАВИМ ЗАЕДНО С АГРЕСИЯТА В ОБЩЕСТВОТО или с агресията само във вашия офис !?
КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ДА ПОИГРАЕМ НАРОДНА ТОПКА !?
РЕЧЕНОТО ЩЕ БЪДЕ СТОРЕНО !
Свържете се с нас на +359 885 94 84 96 – Ким Рейки 

 

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за партньори, съмишленици, спонсори и дарители в случай,че има интерес. https://www.narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг , на батут и навсякъде в природата. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

 

Напиши коментар

Your email address will not be published.