Създава се армия от неграмотни, образованието е на дъното

Създава се армия от неграмотни, образованието е на дъното

Създава се армия от неграмотни, образованието е на дъното.

Образованието стигна дъното, броят на неграмотните надхвърля 250 000 души, заяви бившият министър на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя е председател на Съвета по образование и наука към НС на БСП.

4550 деца още не са записани в първи клас, което е около 7%, посочи Клисарова и подчерта, че проблемът е още по-тежък след началния етап на образованието, при децата между 11 и 14 г.

Всяко пето дете не се записва в V клас, от 100 деца 22 не отиват на училище, каза Клисарова и допълни, че тази година учениците ще са с 11 257 по-малко, защото тези деца не са се записали.

Бившият министър сравни данните с тези от преди 20 г., когато 2 или 3 от 100 деца не са учили до завършването на основно образование, а 6 на 100 – до края на средното.

Според Клисарова 40-45% от децата имат функционална неграмотност. От 100 деца само 40 четат добре, но не разбират прочетеното. Знанията, които имат по математика, не могат да приложат в практиката, обясни тя.

„За мен неграмотността достига такива размери, че застрашава националната ни сигурност“, каза проф. Клисарова.

Тя изрази опасения, че новият закон за образованието затруднява директори, учители и родители, защото не са готови всички стандарти за прилагането му, а има забавяне и при учебниците за V клас.

Или казано накратко с няколко думи – Създава се армия от неграмотни, образованието е на дъното.

източник politikata.net

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.
Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.