Съветите на д-р Милко Петров за здравето на вашия домашен любимец

Съветите на д-р Милко Петров за здравето на вашия домашен любимец

Съветите на д-р Милко Петров за здравето на вашия домашен любимец

Ветеринарен Кабинет Via Vet Medica – център

/ д-р Милко Петров /

ВАКСИНИРАНЕ

Ваксинацията на вашият домашен любимец е една от основните и задължителни профилактични мерки, които трябва да се спазват и прилагат по определената схема. Целта на ваксинацията е да се изгради защита и да се предпази домашният любимец от няколко вирусни заболявания, които са трудно и скъпо лечими и в голяма част от случаите завършват със смърт. Затова препоръчвам животното да бъде ваксинирано, за да намалим вероятността то да се разболее.

12744524_1084495248281955_1677869281858184422_n
адрес: ул. “Врабча” №12 А, вход от към ул. “Париж” телефонен номер за контакт : 0879655696

Общо приетата схема на ваксиниране за кучета е следната:

– 40-47 дневна възраст – 1-ва ваксина
– 60 дневна възраст (2 месеца) – 2-ра ваксина
– 75 дневна възраст (2,5 месеца) – 3-та ваксина
– ежегодно

За котки:
– 8 седмична възраст (2 месеца) – 1-ва ваксина
– 12 седмична възраст (3 месеца) – 2-ра ваксина
– ежегодно

Зайци:

– 12 седмична възраст (3 месеца) първа ваксина

– на всеки 6 месеца

Пределна възраст за ваксинация на домашния любимец няма. С напредване на възрастта имунната система на животните отслабва и те стават по-лесно възприемчиви към заболявания. Има и болести които са специфични само за младите животни, от които възрастните не боледуват – например парвовирозата. Всички останали заболявания, срещу които се ваксинира нямат възрастови ограничения.

Съветите на д-р Милко Петров
Съветите на д-р Милко Петров

Кастрация

Непосредствено след пристигането на новият член на нашето семейство е важно да се обмисли дали ще отглеждаме поколението му или ще бъде кастриран.
Ранната кастрация преди първото разгонване има своето медицинско обяснение. Животните кастрирани преди да са се разгонвали имат нищожен риск (0.5%) от развитие на тумори на млечните жлези , докато тези разгонвали се няколкократно значително по често страдат от това заболяване (повече от 35%).
След кастрирането се елиминира възможността от развитие на всички гинекологични заболявания (пиометра, цистозна ендометриална хиперплазия, лъжлива бременност и много други).
Циклиращите женските кучета след определена възраст може да развият хормонално (прогестерон) зависим диабет .
Единственият недостатък на кастрацията и то не при всички кастрирани, е че са предразположени към напълняване. Това много лесно се преодолява като домашният любимец се храни със специални храни за кастрирани или предразположени към напълняване или просто не се прекалява с храната му.
И не на последно място е факта че кастрираните животни живеят по – дълго от тези който се разгонват.

автор : д-р Милко Петров

Ветеринарен Кабинет Via Vet Medica-център

email: doktor_petrov@abv.bg

адрес: ул. “Врабча” №12 А, вход от към ул. “Париж”

телефонен номер за контакт : 0879655696

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.
Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.