Робърт Де Ниро – един от най-великите актьори на своето време

Робърт Де Ниро – един от най-великите актьори на своето време

РОБЪРТ ДЕ НИРО – НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ДА ПРАВИТЕ ТОВА, КОЕТО ВИ ДИКТУВАТ ИНСТИНКТИТЕ!

Робърт Марио Де Ниро, роден на 17 август 1943 г., е легендарен американски актьор, режисьор, продуцент и основател на филмов фестивал. Носител е на две награди Оскар. С право е обявен за един от най-великите актьори на своето време.

“Едно от специалните неща в актьорската игра е, че тя ти позволява да живееш живота на другите, без да плащаш за техните грешки” – казва големият актьор за своята страст, любов и професия.

На 17 август, 2016 година, Де Ниро навършва 73 години.

Ето няколко подбрани цитата на брилянтния актьор Робърт де Ниро:

1. Има две велики неща, които можете да научите в този живот. Първото е, никога да не предавате приятелите си, а второто – винаги дръжте устата си затворена.
2. Талантът се изразява в изборите, които правим.
3. Времето върви. Така че, каквото и да се каните да направите, направете го. Веднага. Не чакайте.

4. Обичам да се срещам с нови хора. Това не е заради самото запознанство; това е, защото намираш някой, който ви подхожда идеално, това е толкова велико.
5. Винаги казвам на актьорите, които отиват на кастинг – не се страхувайте да правите това, което ви диктуват инстинктите! Дори да не получите ролята, хората ще ви забележат.

Робърт Де Ниро и Ал пачино във филма “Жега”в един от най-култовите диалози. „Жега“ е американски филм от 1995 г., режисиран от Майкъл Ман.

filmz.ru_f_74489 heat-645x430
6. Едно от най-хубавите неща на актьорската професия е, че ти позволява да изживееш живота на други хора, без да се налага да платиш цената за това.
7. Има определена комбинация от анархия и дисциплина в начина ми на работа.
8. Парите правят живота по-лесен. Ако имате късмета да ги притежавате, значи имате късмет.
9. Най-трудното нещо на славата е, че хората винаги са мили с теб.

10. Няма нищо по-иронично и противоречиво от самия живот.
11. Ще имаш време за почивка когато си мъртъв.
12. Има три вида хора – част от проблема, част от пейзажа и част от решението.
13. Мисля, че е важно да има поне няколко години на забвение, където хората се отнасят с теб като всички останали.
14. Ако това е правилният стол, няма да отнеме много време за да се почувстваш комфортно в него.
15. Важно е да не демонстрираш. Хората не се стремят да покажат чувствата си, стремят се да ги скрият.

Помним го като 26 годишния Травис Бикъл в "Шофьор на такси" от 1976 година.
Помним го като 26 годишния Травис Бикъл в “Шофьор на такси” от 1976 година.

Несъмнено той е легендарен. Де Ниро се ражда на 17 август през 1943 година в квартала Манхатън, Ню Йорк, в район, който е известен като “Дяволската Кухня”, заради високата концентрация на организирана престъпност, именитите гангстери и контрабандата на алкохол.

Родителите му се разделят, когато той е на две годинки. Детството на младия Робърт преминава по улиците на квартала. Дори участва в улични банди и този период от живота му силно напомня на сюжетите от филмите за лоши момчета и мафиоти, в които по-късно участва.

Диалог на Де Ниро с Джоди Фостър по време на снимките на "Шофьор на такси" на Мартин Скорсезе от 1976 година.
Диалог на Де Ниро с Джоди Фостър по време на снимките на “Шофьор на такси” на Мартин Скорсезе от 1976 година.

Прохожда в киното през далечната 1968 година, за да се превърне в един от най-успешните и доказали се актьори на нашето време.

За кариерата му ключова роля играе дългогодишният му творчески съюз с режисьора Мартин Скорсезе, който започва през 1973-та година във филма “Коварни Улици.”

Съвместната им работа продължава с  “Шофьор на такси”, “Разяреният бик”, “Кралят на комедията”, “Добри момчета”, “Нос Страх”, “Ню Йорк, Ню Йорк” и “Казино”.

Познаваме добре Де Ниро като младия Вито Корлеоне в Кръстникът 2, за което превъплъщение заслужено печели Оскар.

Ню Йорк, 1974 година. Де Ниро участва в сцена от филма на Франсис Форд Копола "Кръстникът" 2. За тази роля Де Ниро печели първия си Оскар.
Ню Йорк, 1974 година. Де Ниро участва в сцена от филма на Франсис Форд Копола “Кръстникът” 2. За тази роля Де Ниро печели първия си Оскар.

Втора награда на филмовата академия на САЩ отива при него за изпълнението на главната роля в биографичния филм за американския боксьор Джейк Ламота от 1980 година “Разяреният бик”. За същата роля Де Ниро печели и Златен глобус.

Почти е невъзможно и е излишно амбициозно да се цитира дословно всеки филмов проект, в който американският актьор, режисьор и продуцент е участвал от началото на шеметната си кариерата си до ден днешен.

Де Ниро има шест деца и четирима внуци.

Де Ниро като легендарния американски боксьор Джейк ЛаMота във филма на Мартин Скорсезе "Разяреният бик" от 1980 година. Тази роля му носи втория Оскар.
Де Ниро като легендарния американски боксьор Джейк ЛаMота във филма на Мартин Скорсезе “Разяреният бик” от 1980 година. Тази роля му носи втория Оскар.

Актьорът Роберт де Ниро в едно от редките си интервюта

Робърт де Ниро: Ако искате да направите нещо, направете го сега!

Робърт де Ниро е роден на 17 август 1943 г. в Ню Йорк в семейство на художници. Той е считан за един от най-добрите актьори на всички времена. Тази репутация Робърт де Нито изгражда с филми като „Шофьор на такси”, „Кръстникът” и „Разяреният бик”. За всеки от последните два филма той печели наградата Оскар. С игралните филми „История от Бронкс” и „Добрият пастир” Робърт де Ниро се изявява и като режисьор. От 1997 г. той живее с втората си съпруга, бившата стюардеса Грейс Хайтауър. Робърт де Ниро в едно от редките си интервюта пред медиите с журналиста Марко Шмит от вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”:

Робърт Де Ниро прави лицеви опори на снимачната площадка на "Шофьор на такси" от 1976 година.
Робърт Де Ниро прави лицеви опори на снимачната площадка на “Шофьор на такси” от 1976 година.

Въпрос: Е, как се чувства човек като жива легенда?

Робърт де Ниро: О, мога да Ви кажа, това е дяволски трудно. Всяка сутрин, когато погледна в огледалото, си мисля: какво по дяволите ще правя днес отново с това прочуто лице? (Смее се)

И какво мислите, когато днес гледате старите филми, с които станахте прочут?

Оo, не съм ги гледал от много дълго време. Отдавна планирам да си освободя цял месец и да гледам всичките си филми в хронологичен ред – за да видя какво предизвикват днес в мен и какво вероятно бих могъл да подобря в бъдеще. Всъщност сам съм си виновен. Но просто не намирам време за това.

Мислите ли, че с течение на годините сте станал по-добър?

Научих се да работя по-икономично. По-малкото е често повече, това се забелязва преди всичко, когато прецизно наблюдавате други хора. В повечето случаи всичко се казва с фини нюанси. Човек не трябва да се надценява.

Ал Пачино и Робърт Де Ниро на снимачната площадка на "Кръстникът 2".
Ал Пачино и Робърт Де Ниро на снимачната площадка на “Кръстникът 2”.

По-рано за изпълнението на Ваша роля радикално променихте и външния си вид: за „Разяреният бик” напълняхте около тридесет килограма и след това отново свалихте тези килограми. Ще бъдете ли готов за подобни жертви днес?

На моята възраст вече въобще няма да съм в състояние. По онова време го направих, за да мога най-автентично да олицетворя фигурата на героя. Но наистина не мога да препоръчам това на никой актьор. Това е изключително нездравословна процедура.

Осем пъти досега сте работили с режисьора Мартин Скорсезе. И двамата сте израснали в един и същ квартал в Манхатън. Приятели ли сте и в личния живот?

Не. Но професионално просто образуваме великолепен екип. Искам да направя още два филма с него, така че да имаме най-малко десет съвместни проекта. Всъщност ние се различаваме в няколко важни пункта.

Американският актьор, режисьор и продуцент печели наградата "Мъж на годината" на театралната общност на Харвардския университет.
Американският актьор, режисьор и продуцент печели наградата “Мъж на годината” на театралната общност на Харвардския университет.

В какво се различавате?

Докато Марти няма проблем с експлицитното представяне на насилие в своите филми, аз лично не харесвам в киното толкова кръв и убийства. И за разлика от мен, като вярващ католик той се интересува особено от религиозните нотки на една история. Абстрахирайки се от това той е точно режисьорът, който бих си пожелал: отворен за добри идеи, но с ясна концепция. Когато е нужно, той те насочва внимателно и уверено в желаната посока.

Той ли Ви е оказал най-голямо влияние в работата Ви като режисьор?

Във всеки случай взех от него много неща. Но винаги съм се опитвал да поглъщам всичко на снимачната площадка и да наблюдавам точно как всеки режисьор подхожда към работата. Бях силно впечатлен, например от Майкъл Ман, с когото снимахме „Жега”: той знаеше точно какво иска. Още по време на пробите човек има усещането, че участва в нещо специално. Никога няма да забравя как перфектно беше замислен банковият обир във филма, как беше репетиран и осъществен.

Актьорът на 44-тия филмов фестивал в Кан през 1991 година.
Актьорът на 44-тия филмов фестивал в Кан през 1991 година.

Това означава, че вече по всяко време можете успешно да ограбите банка?

Да, абсолютно! (Смее се)

Как работите като режисьор с колегите си актьори?

Опитвам се да им оставя възможно най-голямата свобода. Защото съм твърдо убеден, че кастингът е от решаващо значение. Ако сте намерили правилните хора за ролите, тогава Вашата работа като режисьор деветдесет процента е свършена. На снимачната площадка трябва да се грижите само за работна атмосфера, в която актьорите да се чувстват добре. От опит знам, че всички изпълнители са под постоянен натиск. В Холивуд цари такъв железен закон: трябва да си по-добър от другите. Като допълнение, най-добрите актьори имат голямо его.

На Вас също Ви се носи славата, че като актьор често сте правили труден живота на режисьорите….

Наистина ли? Не считам, че с мен се работи трудно. Моята философия винаги е била семпла и недвусмислена: достатъчно сложно е да се снима филм – затова не трябва взаимно да си създаваме допълнителни трудности. Никога не съм бил една от онези звезди, които без причина превръщат в ад живота на режисьора. Разбира се, когато считам, че нещо върви в грешната посока, тогава съм изразявал мнението си.

Художествен портрет на актьора с дълга коса, направен през ноември, 1973 година.
Художествен портрет на актьора с дълга коса, направен през ноември, 1973 година.

Вдъхновили сте цяло поколение актьори. Кои бяха Вашите собствени образци?

Марлон Брандо, Монтгомери Клифт и Джеймс Дийн. Брандо дори веднъж ме покани на острова си в южната част на Тихия океан и съумях да прекарам известно време с него. Умен мъж. Той ми даде няколко добри съвета.

Какво ти каза той?

Няма да го кажа на никого. Мога да Ви кажа само толкова: не сме казали нито дума за актьорството.

Имаше ли за Вас алтернатива на актьорската професия?

Не. Никога не съм искал да правя нещо друго и още на десет години знаех, че искам да стана актьор. След това като тийнейджър започнах сериозно да се занимавам. Завърших различни курсове по актьорско майсторство и кандидатствах в различни театри в Ню Йорк. Скоро получих първите роли, една след друга. Оценявам, че просто имах късмет.

Мерил Стрийп и Де Ниро по време на снимките на филма "Да се влюбиш" през 1984 година в Ню Йорк.
Мерил Стрийп и Де Ниро по време на снимките на филма “Да се влюбиш” през 1984 година в Ню Йорк.

През последните години развихте влечение към комедиите.

Изненадани ли сте? Мисля, че дори и „Шофьор на такси” имаше своите забавни моменти. Хуморът и иронията винаги са играли за мен голяма роля. Още майка ми винаги казваше, че имам добро чувство за хумор. Жалко, че тя вече не можеше да види моите комедии. Сигурно щяха да й харесат.

Много Ваши колеги твърдят, че комедиите често означават по-тежка работа от драмите.

Усещам нещата по различен начин. Изпитвам голяма наслада да имам шеги по време на снимачните дейности вместо непрекъснато да убивам хора. В комедиите мога да действам много по-свободно и да опитвам неща, които никога не са възможни в една драма.

Затова ли се решихте да участвате отново в третата серия на „Запознай се с нашите”?

Нека да сме честни: филмите от тази серия са кинохитове. Те имат успех на кинокасите, дори и да са съсипвани от критиката. Мисля, че просто трябва да се направи най-доброто от ситуацията. Парите, които печеля с тези филми, мога да инвестирам отново в ангажирани проекти.

1981 на балкон с изглед към плажа в Рио де Женейро, Бразилия.
1981 на балкон с изглед към плажа в Рио де Женейро, Бразилия.

Въпреки това много фенове ще се запитат: кога Робърт де Ниро ще направи най-накрая един филм, с който истински ще ни удиви?

Повярвайте ми, самият аз не си пожелавам нищо по-съкровено от това. Но за съжаление, нещо подобно не може да се планира или направлява. Например, никой от нас тогава не би си помислил, че „Шофьор на такси” ще има такъв успех. Прочутият ми монолог, заради който все още често ме заговарят на улицата, просто беше импровизиран в голяма си част. През последните години заснех няколко филма, за които се надявах, че ще развълнуват публиката, като „Всеки е добре”, който харесвах много.

В него играете семеен баща, който страда от това, че неговите деца разказват своите проблеми само на майката. Вие самият имате пет деца. Те идват ли с проблемите си при Вас?

Понякога. Във всеки случай ги окуражавам да правят това. Казвам им: „Каквото и да ми разкажете, не можете да ме шокирате с него.” И им обещавам, че в никакъв случай няма да им се разгневя. Но за съжаление, като баща въпреки това съм последният човек, който научава някои неща.

Ноември, 2015, Калифорния. Де Ниро приема престижната награда за "За постижения в творческата кариера" на Годишните филмови награди на Холивуд.
Ноември, 2015, Калифорния. Де Ниро приема престижната награда за “За постижения в творческата кариера” на Годишните филмови награди на Холивуд.

Кой е най-важният съвет, който можете да дадете на децата си по техния път?

Използвайте времето си! Когато бях още млад, исках да се заема с нещо неопределено, да направя това и това по-късно, някога си, някой ден… Но докато мигна веднъж и четиридесет години бяха отлетели. Така че мога само да посъветвам: ако наистина искате да направите нещо, направете го сега! Не чакайте!

Превод: Господин Тонев; със съкращения от „Франкфуртер алгемайне цайтунг”;

източник webcafe.bg , cao.bg , bg.wikipedia.org

“Най-голямата трудност като си известен е, че хората винаги се държат добре с теб.”

“Парите правят животът ти по-лесен. Ако си късметлия да ги имаш, си късметлия.”

“Има определена комбинация от анархия и дисциплина в начина ми на работа.”

“Ще имаш време за почивка когато си мъртъв.”

“Няма нищо по-иронично или противоречиво от самия живот.”

“Не обичам да гледам собствените си филми – на тях заспивам.”

“Мисля, че е важно да има поне няколко години на забвение, където хората се отнасят с теб като всички останали.”

“Ако това е правилният стол, няма да отнеме много време за да се почувстваш комфортно в него.”

“Филмите са упорита работа. Публиката не вижда това. Критиците не го виждат. Но те са много работа. Много работа.”

“Определението ми за добър хотел е място, където бих отседнал.”

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.
Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.