Притча за красивата жена

Притча за красивата жена

Притча за красивата жена

Веднъж двама моряка се отправили на дълго пътешествие по света. Сменяли кораби, хващали се на работа по пристанища, после пак поемали на дълги задморски пътувания. Накрая стигнали до един остров, обитаван от местно племе. Вождът на племето имал две дъщери. По-голямата била красавица, а по-малката – нищо особено.

Единият моряк казал на другаря си:

– Мисля, че тук намерих своето щастие. Ще остана и ще се оженя за дъщерята на вожда.

– Да, може би постъпваш правилна. Голямата дъщеря на вожда е такава красавица и умница! Ожени се за нея и бъди щастлив.

– Ти не ме разбра! Искам да се оженя за по-малката дъщеря.

– Ума си ли изгуби? Че, тя в сравнение със сестра си е нищо!.

– Решил съм и ще го направя! – казал първият моряк. Другарят му само махнал с ръка, качил се на кораба и отплавал. Този, който останал на острова, отишъл при вожда да поиска ръката на дъщеря му. В племето съществувала традиция да откупуваш с крави бъдещата си съпруга. Най-високата цена за невеста била 10 крави.

Купил морякът 10 крави, закарал ги в селцето на племето и се изправил пред вожда.

– Искам дъщеря ти за своя съпруга и ти предлагам за нея 10 крави!

– Това е добър избор. Голямата ми дъщеря си заслужава тази цена. Давам ти съгласието и благословията си! – кимнал доволно вождът.

– Не, ти не ме разбра! Аз искам да се оженя за по-малката ти дъщеря!

– Ти, какво, шегуваш ли се? Нима не си я виждал как изглежда? Аз дори не се надявам да я омъжа. – не вярвал на ушите си вождът.

– Нея искам! – настоявал морякът.

– Добре тогава, но като честен човек, ще взема за нея само три крави. Тя не струва повече. – предложил вождът.

– Позволи ми да ти платя за нея десет крави! – продължил да упорства морякът и бащата на момичетата най-накрая отстъпил.

Не след дълго вдигнали и сватба.

Минали няколко години и приятелят на моряка решил да навести стария си другар на острова. Щом стъпил на брега, забелязал жена с поразителна красота. Попитал я как да намери своя приятел и тя го отвела при него. Морякът островитянин се радвал на хубавия ден от просторната веранда на дома си, а около него тичали децата му. Зарадвали се двамата приятели на срещата си, прегърнали се, а после гостът попитал:

– Как си, как живееш приятелю? Доволен ли си, че остана?

– Щастлив съм! А, виждам, че си се запознал и с жена ми.

– Жена ти? Нима си се оженил втори път?

– Не, това е моята избраница, по-малката дъщеря на вожда.

– Но, какво се е случило, как се е променила толкова много, как е станала толкова красива?

– Попитай я сам. – усмихнал се островитянинът.

Гостът се обърнал към жената:

– Прости моята нетактичност, но помня как изглеждаше, когато те видяхме за първи път. Как се преобрази в такава красавица?

– Много просто! Разбрах, че струвам 10 крави!

11855892_1019011871444244_7256048363433161586_n

ЕТО И ЕДИН ДРУГ ВАРИАНТ, НА КОЙТО Е ДОБРЕ ДА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ…

Една приказка за всички дами, които тревожат ума си с мисли достатъчно красиви ли са за любимия мъж, достатъчно привлекателни ли са за него, припокриват ли идеала му за женска красота… Една приказка и за вас, господа – за да знаете как да гледате на жената до себе си…

НАЙ-КРАСИВАТА ЖЕНА

Веднъж група мъже започнали да спорят – как изглежда най-красивата жена? Един обичал черни като въглен очи, с изгарящ поглед. Друг харесвал сиво-сини, бездънни и дълбоки като небето. Трети пък предпочитал кафяви – топли и усмихнати… А за косата – единият казвал, че е по-хубава късата, а другият настоявал, че е дългата, люлееща се на вълни чак до петите. Едни се възхищавали на висока, величествена осанка, а други предпочитали малки, нежни и изящни фигури…

И всеки си мислел, че неговото мнение и описание е най-точното и не спирал да убеждава останалите в правотата си. Виждайки, че така няма да стигнат до единодушие, накрая решили да отидат при един живял и помъдрял възрастен човек и да чуят неговото мнение:

– Ние започнахме да спорим – разказали му те, – и така и не успяваме да се разберем. Кажи ни, почтени човече, коя е най-красивата жена?

Дълго гледал старецът към белеещите зад облаците върхове на далечната планина и накрая, усмихвайки се ведро, отвърнал:
– Любимата…

автор – Софрон Данилов
превод от руски – Melisa

***

Живеем в свят на лъжовни ценности и лъжовна красота. Свят, в който изкуствените стереотипи задушават различието, уникалността. Свят, който променя и изкривява представите ни. Освободи се от илюзиите. Виж се в огледалото. Оттам те гледа изключителна и специална жена – жена, която не прилича на никоя друга, не изглежда като никоя друга, не говори като никоя друга, не се смее като никоя друга, не плаче като никоя друга. Усмихни се на тази жена. Обикни я. И й позволи да бъде обичана. Заслужавате го – и двете!

А вие, господа, спомнете си тази приказка следващия път, когато очите ви жадно поглъщат идеалните форми на фотомодели и манекенки. Спомнете си и направете единственото правилно нещо: обърнете се към жената до вас, целунете я и й кажете колко е красива! Повярвайте ми, тя има нужда го чува!

 

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.