Петровден – св. Петър държи ключа от Райските порти

Петровден – св. Петър държи ключа от Райските порти

Петровден – св. Петър държи ключа от Райските порти

Християнският календар свързва Петровден със св. апостоли Петър и Павел.Петър е разпънат на кръст през 67 г. На същия ден е осъден и Павел, но на него е отредено неканонично честване на 30 юни (Павльовден). Рожденото име на апостол Петър било Симон. Името Петър, което означава “камък”, му било дадено от Исус Христос.

Петър е любим ученик на Христос, който го определя като пастир над своите “агнета”.Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него.
В двора на първосвещеника, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа, както бил предсказал самият той, а по-късно горко се разкаял.

След възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство. Петър продължил да проповядва и вършил много чудеса и изцерения.

В Рим по време на гонението на християните от Нерон и бил осъден на разпъване.
Петър помолил да го разпънат с главата надолу, защото не считал себе си достоен за еднаква смърт със Спасителя. По-късно над гробницата му бил построен великолепен храм – един от най-големите в християнския свят.

Петровки

В народния календар Петровден съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня.

В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки-петровки.
В иконографията св. Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на Райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.

На този ден празнуват : Петър, Павел, Кремена, Камен, Петя, Пейо, Павлина и Полина.

Искате ли да организираме вашият СПОРТЕН ТИЙМБИЛДИНГ, ВАШИЯТ РОЖДЕН ДЕН, ВАШИЯТ СЕМЕЕН ПРАЗНИК! 
Искате ли ДА СПЕЧЕЛИТЕ КУПА ! 
Искате ли ДА СЕ СПРАВИМ ЗАЕДНО С АГРЕСИЯТА В ОБЩЕСТВОТО или с агресията само във вашия офис !?
КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ДА ПОИГРАЕМ НАРОДНА ТОПКА !?
РЕЧЕНОТО ЩЕ БЪДЕ СТОРЕНО !
Свържете се с нас на +359 885 94 84 96 – Ким Рейки 

 

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за партньори, съмишленици, спонсори и дарители в случай,че има интерес. https://www.narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг , на батут и навсякъде в природата. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.