БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БОКС – Отворено писмо до медиите

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БОКС – Отворено писмо до медиите

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БОКС – Отворено писмо до медиите и всички заинтересовани от българския бокс

По повод персоналните атаки срещу БФ Бокс, започнали непосредствено след приключване на Олимпийските игри в Рио 2016, когато в някои медии се появиха различни обвинения към ръководството на федерацията, РСК /Републиканската съдийска колегия/ и старшия треньорски състав, искаме да внесем яснота относно работата на федерацията.

БФ Бокс е организация с ясна структура, с прозрачно финансиране и с конкретни задължения. Боксът също е спорт с ясни правила и резултати, при които победителят е само един. Основният предмет на дейност на БФ Бокс е развитието и утвърждаването на олимпийския и професионален бокс, чрез създаване на най-благоприятни условия за това, повишаването на престижа и авторитета на нашия спорт, както и насърчаването и подкрепата на съществуващите и новосъздаващите се спортни клубове, настоящи и бъдещи състезатели, треньори и други спортни деятели.

През последния олимпийски цикъл 2012 – 2016 г. членове на УС на БФ Бокс заемат високи позиции в структурите на Световната и Европейска боксови федерации AIBA и EUBC. Български треньор е сред водещите лектори на AIBA, провеждащи обучителни и квалификационни курсове по света. През този период 2012 – 2016 г. БФ Бокс организира и подпомогна повишаването на международната квалификация на 38 български треньори. Има вече и трима български представители сред международните технически делегати на АИБА. Републиканската съдийска колегия разполага с 27 международни съдии, от които шестима с най-висок международен статут три звезди на AIBA.

Квалификацията на всички съдии от РСК е придобита и/или потвърдена през последните три години на курсове и семинари в България и в централата на EUBC. Всичко това бе организирано от БФ Бокс с цел издигане престижа и качествата на българската съдийска колегия.

В периода 2012 – 2016 година, на Българската федерация по бокс бяха поверени организациите и домакинствата на:

Европейско първенство по бокс за юноши София 2012

Световно първенство за девойки и момичета Албена 2013

Световно първенство за младежи София 2014

Олимпийска квалификация по бокс за Младежките Олимпийски игри Нанджин 2014

Европейско първенство на страните от ЕС за мъже 2014

Европейско първенство за мъже Самоков 2015

Европейско първенство за жени София 2016

Ежегодният международен турнир “Странджа” вече не е само за мъже, а и за жени. Създадоха се и два нови ежегодни турнира – Международен турнир ,,Емил Жечев” за младежи и Международен турнир ,,Балкан” за девойки.

В две поредни години се проведе и първото издание на Световния професионален сезон АИБА Пробоксинг в категория 81 кг.

За същия този период от 2012 г. до днес, българските национални състезатели и състезателки по бокс завоюваха 327 медала от международни турнири, Европейски, Световни първенства и Олимпийски игри, от тях – 94 са златни отличия.

Непризнаването на постигнатите успехи на състезатели и треньори в българския бокс нито ще ги омаловажи, нито ще ги премахне. Статистиката е достатъчно красноречива. Неуважението към колегите също.

В заключение, бихме искали да уточним, че БФ Бокс не участва в медийни битки, чийто резултат би постигнал единствено уронване престижа на българския бокс, и деморализиране на всички състезатели и многобройни привърженици на този спорт.

Вратата на БФ Бокс е винаги отворена за всеки клуб, треньор и състезател, желаещ да допринесе за развитието и бъдещите успехи на българския бокс.

08.09.2016г.

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БОКС

BULGARIAN BOXING FEDERATION

София 1040, бул. Васил Левски 75,

тел. +359 2 9300 596 / тел/факс +359 2 9300 595 Sofia 1040, 75,

Vasil Levski Blvd., tel. +359 2 9300 596 /tel./fax +359 2 9300 595

www.bgboxing.org,

infobgboxing@gmail.com

 

Напиши коментар

Your email address will not be published.