Ето една вдъхновяваща притча за днес от ОШО !

Ето една вдъхновяваща притча за днес от ОШО !

Ето една вдъхновяваща притча за днес от ОШО !

Селянинът и житното поле

При Бог отишъл един селянин и казал:

– Ти може да си Бог, но нищо не разбираш от земеделие и имаш много да учиш.
Бог отвърнал:
– И какво ще ме посъветваш?
Фермерът казал:
– Дай ми една година в кооято всичко да върви така както аз искам и ще видиш какво ще стане. Няма да има бедност, нищета и всички ще са щастливи.

Бог се съгласил и дал една година на орача. Естествено той поискал само най- доброто – без бурии, урагани, без дори и най-малката заплаха за културите. Всичко вървяло тихо и спикойно, фермерът бил доволен. Пшеницата станала толкова висока. Когато поискал слънце, слънцето греело, когато било нужен дъжд- валял дъжд и то толкова, колкото той искал. Така минала година в която всичко вървяло чудесно, точно така както орачът искал. Той бил щастлив.

Но когато дошла жътва се оказало, че в класовете няма зърно.

Селянинът бил отчаян и попитал Бог:
– Какво се случи, защо житата са празни, какво не е наред.
Бог отговорил:

– Нямаше противопоставяне – борба, конфликт, упорство. Ти избягваше неприятностите, за това пшеницата остана безплодна. Малко борба е необходима. Бурите, гръмотевиците, светкавиците са полезни – те вдъхват душа на пшеницата.

osho

За любовта и Бог от ОШО

Има моменти, когато Бог идва и чука на вашата врата. Това е любовта – Бог, който чука на вашата врата. Чрез жена, мъж, дете, любов, цвете, залез или изгрев… Бог може да почука по милиони начини.

Преди да дойде краят, запомнете едно нещо: любовта трябва да бъде живяна, преди да се случи смъртта. В противен случай, живели сте напразно, целият ви живот е само една безплодна пустиня.

За грешките от ОШО

Толкова ви е страх да не направите грешка… защото, ако сте свободни, естествено, ще направите някоя грешка. Но запомнете, това е начин на живот.
Много пъти ще падате. Няма нищо лошо. Изправете се отново и се научете да не падате. Бъдете по-бдителни. Ще направите грешки, но не повтаряйте същите грешки отново. Така човек помъдрява. Така човек става индивид, горд като кедрово дърво, израснало високо, достигнало звездите.

За гнева от ОШО

Ако сте гневни, бъдете гневни. Рисковано е, но не се усмихвайте, защото това означава да не сте истинни. Научени сте да се усмихвате, когато сте гневни, но тогава усмивката ви става една фалшива маска – просто упражнение на устните и нищо повече. Сърцето е изпълнено с отровата на гнева, а устните се усмихват – превръщате се в лъжци. … После се случва още нещо: когато поискате да се усмихнете, няма да можете. Целият ви механизъм се е обърнал с краката нагоре …

За щастието и тъгата от ОШО

Тъгата дава дълбочина. Щастието дава височина. Тъгата дава корени. Щастието дава клони. Щастието е като дърво, извило клоните си в небето, а тъгата е като корените, забили се в недрата на земята. И двете са необходими – колкото отива на високо, толкова се впива надълбоко. Всичко това става едновременно. Колкото по-високо е дървото, толкова по-дълбоки ще бъдат неговите корени. В действителност, това винаги се случва пропорционално. Това е балансът на живота.

Бъди!

Бъди мечтател! Всички велики ценности на живота – любовта, тишината, блаженството, екстазът, божествеността – те правят осъзнат за едно огромно единство. Освен теб няма никой друг –всички ние сме различни прояви на една реалност, различни песни на един певец, различни танци на един танцьор, различни картини – но художникът е един. Разнообразието прави живота по-богат – една част от нас е в Хималаите. Друга част е в звездите, трета част в розите. Една част от нас е в летящата птица, друга част е в зеленината на дърветата. Ние се разпростираме навсякъде. Да преживееш това като реалност означава трансформация на целия ти подход към живота, трансформация на всяко твое действие, трансформация на самото ти същество. Означава да се изпълниш с любов, да се изпълниш с благоговение към живота.

osho_6190

За живота, страховете и неизвестното

Животът е едно постоянно предизвикателство да опознаеш себе си.

Животът – това е тайна. Тя не може да бъде предсказана. Но има много хора, които биха искали да живеят с предсказан живот, защото тогава нямаше да има страх. Всичко щеше да е определено и нямаше да има съмнения в нищо.

В живота нищо не може да бъде уловено и затворено. Необходимо е човек да живее открит, позволявайки на всевъзможни опитности да се случат и да им бъде дълбоко благодарен, докато продължават. Благодарен, без да се страхува за утрешния ден. Ако днешния ден ви е донесъл едно прекрасно утро, красив изгрев, птичи песни и нежни цветя, защо да се притеснявате за утрешния?

Не се опитвай да разбереш живота. Живей го! Не се опитвай да разбереш любовта. Навлез в нея. Тогава ще познаеш – и това познание ще дойде от твоя опит. Това знаене няма да унищожи мистерията: колкото повече знаеш, толкова повече ще осъзнаваш, че остава още много повече за узнаване.
Животът не е проблем. Да гледаш на него като на проблем означава да направиш погрешна стъпка. Той е мистерия, която трябва да се живее, да се обича, да се изпита.
Всъщност ум, който винаги се стреми към обяснения, е един уплашен ум. Заради големия си страх той иска всичко да бъде обяснено. Когато му се обясни, той се чувства на позната територия; познава географията, вече може да се движи с карта, ръководство и програма. Но животът не е такъв и никаква карта не е възможна, защото животът непрестанно се променя. Той е Сега, във всеки един момент. Няма нищо старо под слънцето, казвам ви го – всичко е ново. Животът е огромен динамизъм, абсолютно движение. Само промяната е постоянна, само промяната никога не се променя.

Пътят на сърцето е път на смелостта. Той означава да живееш в несигурност, да живееш в любов, и да се уповаваш; той означава да навлезеш в непознатото. Той означава да оставиш миналото и да позволиш на бъдещето да бъде. Смелостта означава да се движиш по опасни пътища. Животът е опасен и само страхливците могат да избегнат опасността – но тогава те вече са умрели. Този, който е жив, истински жив, интензивно жив, винаги ще навлиза в непознатото. Там има опасност, но той ще поеме риска. Сърцето винаги е готово да поеме риска, сърцето е хазартен играч. Главата е бизнесмен. Главата винаги пресмята – тя е хитра. Сърцето не пресмята.

Смелостта е движение в неизвестното и извън зависимостта от всички страхове.Смелостта това не е безстрашие. Безстрашието се случва, когато ставате все по-смел и по-смел. Това е върховното изживяване на смелостта – безстрашието е смелостта, която става абсолютна. Но в началото разликата между страхливеца и смелчагата не е толкова голяма. Единствената разлика е в това, че страхливецът слуша своите страхове и ги следва, а смелчагата ги оставя настрана и се движи напред. Смелчагата отива в неизвестното, независимо от всичките си страхове – куражът е любовна афера с непознатото!

За взаимоотношенията и хората от ОШО

Какво значение има кой е по-силен, по-умен, по-красив, по-богат? В крайна сметка има значение дали ти си щастлив, или не.

Желанието да бъдеш необикновен – това е много обикновено желание. Да се отпуснеш и да бъдеш обикновен – ето това е наистина необикновено.

Всички ние сме уникални. Никога не питайте никого какво е правилно и какво –  не.Животът е експеримент, в хода на който следва да се изясни какво е правилно и какво неправилно. Понякога може да постъпите неправилно, но това ви дава съответния опит, от който ще получите полза.

Хората приемат всичко толкова сериозно, че това става бреме за тях. Научете се да се смеете повече. За мен смехът е толкова свят, колкото и молитвата.

Вие се променяте във всеки един момент. Вие сте река. Сега тя тече в едно направление и климат. Утре – в друго. Нито веднъж не съм виждал едно и също лице два пъти. Лицето се променя. То постоянно се променя. Но трябва да имате проницателни очи, за да видите това.

Слушайте по-съзнателно. Събудете се. Когато почувствате, че ви е омръзнало, побутнете се. Себе си, а не другия. Отворете очите си. Пробудете се. Слушайте отново. Този, който може да е щастлив сам, е истинска личност. Ако щастието ти зависи от другите, ти си роб, не си свободен!

Тези, които ти пречат – не знаят какво правят. Те спят. Няма съзнание в тях. Отричат всичко, без да знаят какво наистина е добро. Такива винаги има. Дърпат те надолу, защото колкото повече се издигаш, толкова повече виждат своята низост. Завиждат. Ако ти не станеш пример за тях, кой друг? Лошото е, както казваш, че между тях има и хора, които са близки до нас. Няма как, не можеш да угодиш на тези, които не знаят какво искат. Единственото нещо, което можеш да направиш, е да станеш пример за тях. Тези, които имат очи – ще го видят. Тези, които те обичат истински – ще те разберат. Има много хора, които, докато казват “обичам те”, имат предвид – “не ми нарушавай спокойствието, свърши работата вместо мен, издържай ме, дай ми пари, подчинявай ми се”. Ако някой те обича истински, ще го почувстваш в сърцето си. Истинската обич е само една. Тя няма вариации. Няма значение какво казват другите. Има значение какво правиш ти. Изгрей като слънцето и тогава другите ще дойдат сами да се стоплят. А тези, които не искат – това си е техен избор.Слънцето грее, без да се съобразява с това кой какво иска. То грее, защото за това е родено.

източник gnezdoto.net , facebook

Кой е Ошо ?
Учител
Раджни́ш Ча́ндра Мо́хан Джаин, е известен и приеман нееднозначно съвременен духовен учител и философ, живял в Индия и САЩ, основател на спорното духовно и философско движение “Ошо-Раджниш”. Уикипедия
Роден: 11 декември 1931 г.
Починал: 19 януари 1990 г., Пуна, Индия

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.
Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.