Откриване на нов Образователен и олимпийски център и реновирания лекоатлетическия стадион

Откриване на нов Образователен и олимпийски център и реновирания лекоатлетическия стадион

На 12 декември, с водосвет, в присъствието на цялото академично ръководство, министрите на образованието и науката проф. Сашо Пенов и на младежта и спорта Весела Лечева,бе официално открит новоизграденият Образователен и олимпийски център на Национална спортна академия „Васил Левски“.

Инициаторът за създаването му – проф. Лозан Митев, ръководител на катедра „Мениджмънт и история на спорта“ към НСА и председател на Националната олимпийска академия, го определи като сбъдната мечта. Отправяйки благодарност към колегите от катедрите, предоставили експонати за музейната експозиция, към академичното ръководство и към всички, спомогнали за изграждането на центъра, проф. Митев посочи колко важно е обединението: „Силата на спорта се крие в съединението. Затова сме силни в спорта“, подчерта той.   

С пожелание за здраве и успешна дейност ректорът на НСА проф. Николай Изов подари икона на светите братя Кирил и Методий и предостави почетни награди, с които Академията е удостоявана през годините. Сред тях са  Почетният знак на Президента, връчен по повод 80-ата годишнина на висшето ни училище, бронзова статуетка на богинята на победата Нике, отличие от Българския олимпийски комитет по случай 60-годишнината на НСА и др. „Убеден съм, че новият център ще спомогне ценностите на спорта и олимпийските идеали да достигнат до още по-голяма аудитория, да разпалят пламъка на знанието и любовта към спорта още по-силно“, заяви ректорът визирайки множеството ученици и студенти, присъстващи в залата.

Лично дарение за музейната сбирка направи и министър Весела Лечева – спечелена от нея Световна купа по стрелба, придружена с архивна снимка от състезанието.„За мен е чест да даря една от четирите ми световни купи, защото тя е плод на усилията на успешно реализирани методики и научни достижения в световния спорт, без които не могат да се постигнат успехи. Благодаря на преподавателите и всички професионалисти, които работят за развитието на българския спорт“, сподели министър Лечева.

Гостите разгледаха музейната експозиция, където е изложен Указът на цар Борис III, с който през 1942 г. Академията e основана като Държавно висше училище за телесно възпитание. Една от най-интересните реликви е първата Материална книга – от учебната 1942/43 г., запазена в напълно автентичен вид.

В рамките на събитието бе официално открит и реновираният лекоатлетически стадион на НСА с подновена писта, сектори за скокове и кондиционна подготовка. Освен студентите на Академията, отличните съоръжения ще могат да се ползват от всички желаещи да спортуват срещу символична такса. Ремонтните дейности са изпълнени с последните технологии в настилките и осветлението, поясни ректорът проф. Изов и благодари на екипа по реализацията им, ръководен от Валентин Добрев – директор на отдел „Административно-стопанска дейност“ на НСА.

В демонстрациите на бягания по новата писта, заедно със студентите, се включи олимпийската шампионка в тройния скок и преподавател в НСА гл. ас. Тереза Маринова. „Академията, освен дом на нашите студенти, се превръща и в дом на хилядите деца, които обичат спорта. Казвам го като треньор на много деца. Благодарности за направеното,“ каза Тереза Маринова.

Сред гостите на събитието бяха също Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети, дипломатите от посолството на Гърция Димитриос Михас и Димитриос Маос, ректорите на НСА проф. Пенчо Гешев – (в периода 2012-2019 г.) и проф. Лъчезар Димитров (от 2003-2012 г.), проф. Петър Киров – двукратен олимпийски шампион по борба, легендата на леката атлетика Йорданка Благоева, Пламен Кръстев от УС на Българския олимпийски комитет и др.

Вижте повече: https://www.nsa.bg/bg/events/id,1615

Днес открихме музей на спорта в Образователния и олимпийски център на Национална спортна академия “Васил Левски”. Във този красив спортен кът , който е изграден с много любов и надежди от Академичното ръководство на НСА , Спортът Доджбол също намери своето място и вече гради история 🙂 Благодарим на Ректора на НСА проф. Николай Изов, на цялото академично ръководство на университета , на проф. Лозан Митев и Емилия Витанова , на Валентин Добрев и на всички , които са положили много труд, време и усилия , този музей да бъде факт . Както каза и проф. Изов при откриването , това не е музей на миналото , а музей на Бъдещето 🙂 Скоро ще бъдем част и от Алманаха на НСА, който е създаден специално за юбилея 80 години НСА.

www.narodnatopka.com

www.gotcha.bg

#gotcha #narodnatopka

Напиши коментар

Your email address will not be published.