На 18 октомври имен ден празнуват Злата, Златка, Златина, Златан, Лука

На 18 октомври имен ден празнуват Злата, Златка, Златина, Златан, Лука

Имен ден на 18 октомври празнуват: Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария, Лука, Лукан и др.
Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското робство в България. Ражда се в бедно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.
Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.
Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година. Българската православна църква почитат паметта ѝ на 18 октомври всяка година.Цариградската патриаршия както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ „Нов мартирологий“ на преп. Никодим Светогорец.
На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия.
През 2009 г. по идея на историка Пл.Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина при председателството на Р.Манджукова учредява наградата „Българка на годината“ на името на Света Злата Мъгленска, която се обявява всяка година на 21 януари.

На днешната дата:

  • През 1867 г. САЩ влиза във владение на Аляска, след като я купува от Русия за $7,2 млн.
  • През 1892 г. се открива първата платена далекосъобщителна телефонна линия Чикаго — Ню Йорк.
  • През 1906 г. в Русия е обявено равноправие между съсловията в обществото.
  • През 1918 г. в Париж е обявена декларация на президента на САЩ за даване на независимост на Чехословакия от Австро-Унгария.
  • През 1922 г. е създадена британската радиостанция BBC.
  • През 1944 г. по време на Втората световна война Червената армия влиза в Чехословакия.
  • През 1967 г. съветският космически апарат „Венера 4” каца на Венера и става първият, който измерва атмосферата на друга планета.
  • През 1981 г. е открит Античният театър в Пловдив
  • През 1991 г. Азърбайджан обявява независимост от СССР.
  • През 1993 г. в Латвия е възстановена националната валута лат.

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.