Лятна стратегия за здраве

Лятна стратегия за здраве

Лятна стратегия за здраве

 

Чакаме лятото с нетърпение. Хвърляме топлите дрехи, бягаме от настинките, събираме слънце и витамини. Но се получава парадокс – работата на спешните медици през лятото нараства поне с двайсет процента. И то заради повтарящи се при различни пациенти оплаквания – отпадналост заради дълго стоене на слънце, повишено кръвно налягане, слънчеви изгаряния, топлинни удари. Последствията от тези  страдания могат да бъдат фатални, казват лекарите. Но е нужно съмсем малко и употребен навреме разсъдък, за да прескочим опасностите. Някои от препоръките знаем още от детството си. Но все пак!

Слънчевите изгаряния и топлинните удари са най-често срещаните инциденти през летните месеци. Слънчевият удар е един от видовете прегряване. Познава се лесно – причерняване – световъртеж, гадене и бели мушици пред очите. Последствията могат да бъдат страшни. Ако помощта не дойде навреме, настъпва загуба на съзнание и може да се стигне до смърт.

Слънчевите изгаряния се различават малко от топлинните и огнените изгаряния. Общото е почервеняването на кожата и образуването на мехури. Най-безобидният резултат от слънчевото изгаряне е отлепването на обгорелия епидермис – това е проблем от козметичен характер. Но може да има неприятни изненади – инвалидност, рак на кожата и дори смърт. Всичко зависи от площта и дълбочината на изгарянето. Когато то е около 5 процента от кожата, се лекува у дома с изписаните от лекаря фармацевтични препарати. Дланта на човека представлява един процент от кожата на човешкото тяло. Много е важно да се изпишат правилните лекарства и да не се допуска самолечение. Това в случай на преминаване на червено, т. е. след като сме допуснали изгарянето. А преди това може да се изиграе друга пиеса. Например:

За да се предпалим от изгаряния и удари /топлинно-слънчеви/, трябва на първо място да се пази компютъра – шапка, забрадка, превръзка, чадър, сенник – без преки атаки върху окосмена или плешива повърхност! Обувките трябва да са леки, отворени, а може и без тях. Излагане на тялото на слънце само сутрин или вечер, и то за кратко. И бутилката с вода винаги да е до вас – да гаси жаждата или да охлажда прегретите части на тялото.

KОКОНА СЛЪНЦЕ  Слънчева защита за мама, татко и мен!

Безалкохолните и алкохолните подсладени, подконсервирани и надалкохолизирани миксове са опасно вредни. Тялото трябва да се уважава.

Колкото е по-горещ въздухът, толкова повече топлина отделя организмът. И с нея заминава телесната вода. Трябва да се компенсира. С течности. Но не, както е според разпространените заблуждения, със студена биричка. Алкохолът изхвърля водата от организма, затова след това пак сте жадни. И идва прекаляването с течности, а от това нищо хубаво не следва –натоварва се сърцето и трябва да си полегнем.

Няма единни норми колко можем да стоим на слънце. Всичко зависи от постройката, т. е. от индивидуалните особености. Но и без литература и интернет можем да се досетим – ака ни заболи главата, време е да сменим режима. Даже африканците избягват горещото слънце въпреки издържливостта си.

FOOT GUARD Безпроблемни ходила крачат по света!

FOOT GUARD – Всичко това за щастливи стъпала!

Понякога е полезно да се премине на следващата страница – помощ при топлинен удар. Пострадалият трябва да се сложи на сенчесто, по възможност хладно място с достъп на много въздух.  Краката се повдигат с подложка под коленете, дрехите се разкопчават, за да се улесни дишането. На главата – мокра кърпа или торбичка с лед. Дава се леко подсолена вода, ако пострадалият е в съзнание. Може да се приложи хладен душ или вана. Вентилатор или обветряне с кърпа ще раздвижат въздуха. При силно главоболие и температура може да се поемат аналгин или аспирин, но не повече от 2 таблетки. Ако има загуба на съзнание, опитайте свестяване чрез амоняк или спирт на тампон, поднесен до носа. При повръщане обърнете главата настрани, за да не се задръстят дихателните пътища.

Ако заедно със загубата на съзнание има и нарушено дишане, не се усеща пулс, а зениците са разширени и не реагират на светлина, е необходимо да се извика „Спешна помощ”. Дотогава да се прави изкуствено дишане и масаж на сърцето. Ако наблизо има болница, незабавно трябва пострадалият да се пренесе дотам, без да се спират съживяващите действия.

автор: Kim Reiki, Angel Gugufido

БЪДИ КОКОНА!!!!!

KОКОНА СЛЪНЦЕ 

Слънчева защита
Това е лятото -топло, слънчево, щастливо!
Кадифен загар,траен тен – море, слънце, плаж, мечти!
Аз и ти! А после то и още хиляди усмивки и игри!
Kokona sun – здравословен тен –
За мама,татко и мен!
Българска козметика създадена с натурални продукти!
KOKONA COSMETICS
www.kokona.net

 

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.
Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.