Кои кредити са добри за нас – с вазелин или без вазелин ? – 2

Кои кредити са добри за нас – с вазелин или без вазелин ? – 2

 Продължение с поучение на статията

“Кои кредити са добри за нас – с вазелин или без вазелин ?”

 Още не знаех, че ще си получим поредната волейболна загуба от Франция и съботният ден тананикаше в главата ми светли есенни песнички. Съобщението от куриерската фирма , че пакетът с документите е пристигнал, ме насочи към офиса ѝ. Служителят отвори пакета. Помислих, че така трябва, за да проверим съдържанието. Но след като видя личната ми карта, той поиска и копие от нея. Учидих се и поисках разяснение. Обясни, че трябва да бъде изпратено заедно с подписания от мен екземпляр от договора за използването на бяла кредитна карта. Добре, казах аз, ще го направя това копие и ще донеса всичко в понеделник, след като се запозная с договора и го подпиша, за да го върнете на фирмата. Не може, каза младежът, инструкциите са да подпишете договора тук и да го пратим обратно.

Обикновено съм лош. В събота съм добър. Къде, питам аз, трябва да прочета договора? Ето тук, на този стол и на тази маса. Погледнах. Прилични мебели в прилична куриерска обстановка, а наоколо кипеше спедиторска дейност. И в казарма съм бил, и по тревога съм действал, но тогава имаше страх от военен съд.  А сега някой искаше от мен да подпиша договор на коляно, и след това да съм доволен. Защото, както каза преди няколко дни операторката от кол-центъра, всичко лошо, написано за бялата карта в интернет, е измислица, нали знаете? Не знаех, щото аз пиша в компютъра. И заради това след минута размисъл, след като разбрах още веднъж, че няма да мога да  получа документите и да ги разгледам обстойно, казах да ги върнат обратно, без да съм ги подписал.

 Получавам пратките си в офиса на куриерската фирма, за да не се ангажирам с чакане у дома да дойде куриера. За да бъда коректен, проиграх и другия вариант в главата си – доставка на документите на домашния ми адрес. Правилото щеше да е същото – подпиши и ги пращаме обратно. Представих си как подписвам в калта на паркинга пред жилищния блок между коли и минувачи. Реших, че нещо не е както трябва. След като насила ти слагат в ръцете толкова блага във вид на кредит, можеше поне да не започват да ме бият от вратата. А и нещо не ми даваше мира – касиерките на Пощенска банка ги принуждават да постигат месечен лимит на привлечени клиенти за бяла карта, фирмата-издател на картата преди е била част от друга фирма, а сега е самостоятелна, но плащането на задълженията на кредитополучателите става и на касите на предишната голяма фирма? Не отидох по-нататък в разсъжденията си, защото беше събота.

Отидох обаче пак в мрежата и потърсих нещо повече за временното ми увлечение по бялата карта. Намерих го. Написано от сериозен човек, работещ  в банка, който има специален сайт по въпроса за кредитните карти. Не натрапва мнението си. В блога му за бялата карта намерих подробностите, които вероятно щях да открия и в договора, който така и не прочетох. Отчитам, че статията е писана миналата година и оттогава има някои промени в условията на кредита, но главното е останало. Така че ако искате да не правите излишни движения, прочетете анализа по-долу, написан от Боян Бянов, ръководител на отдел „ Анализ и одобряване на кредитни карти и овърдрафти” в Първа инвестиционна банка:

 Защо да (не) кандидатствам за Бяла Карта – белите пари за черни дни

10.26.2014

 

http://kreditnikarti.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%BD/

Няма потребител на Интернет, който да не е виждал рекламите на Бялата карта и да не е бил приканен да кандидатства за нея. По-долу ще видите какъв е продукта, който стои зад агресивната реклама.

 

Какво е Бяла карта и как да я получите?

Международна кредитна карта VISA, която се предлага от Аксес Файнанс ООД (доскоро Изи Кредит ООД стоеше зад картата, но в момента официално нямат нищо общо). За нея може да кандидатствате онлайн на адрес https://bialakarta.bg и на телефон 0700 20 140. Ако сте от София, можете да отидете и до щандовете в The Mall или в Mall of Sofia. Одобрението отнема до 3 дни. Според сайта им одобряват 50% от исканията. Кредитния лимит може да бъде от 200 до 3000 лева.

 

С какво картата е различна от останалите карти и защо?

  • Няма годишна такса.Обичайно таксите са от 25 до 50 лева.
  • Няма гратисен период– от първия ден тече лихва. Гратисния период на кредитните карти по принцип е поне 30, като по някои карти е до 60 дни. Той дава възможност да не плащате лихва, ако погасите цялото задължение.
  • Минимална вноска– 15% от разрешения лимит. Стандартно вноските са от 3 до 5%.
  • Няма такса за теглене от банкомат в България и Такса за теглене от ПОС в България- 1% от сумата. Таксите при банките са много различни, но за изтеглени 100 лева вероятно ще платите между 3 и 7 лева такса.
  • Такса за теглене от банкомат в чужбина- 4 лева. Тези такси са най-високите по принцип, като  при теглене на 100 лева често са около и над 10 лева.
  • Лихвен процент- 0.12% на ден или 43,2% годишно.Двойно по-висок от пазарните нива.

Как и кога се погасява?

Каквото сте изхарчили от 1-во до 19-то число на месеца, трябва да го погасите между 1-во и 5-то число на следващия месец. Ако сте харчили между 20-то и последното число на месеца, трябва да го погасите между 1-во и 5-то число на по-следващия месец.

 

Какво ще Ви струва?

Ако погасите всичко, тогава плащате само лихва за използваните суми.

Ако погасите поне минималната вноската, плащате лихва и 10% от размера на непогасената сума (наричана неустойка за изпълнение). Истината е, че ако дадете поръчител и той бъде одобрен, неустойката може да бъде опростена. Но това трябва да се прави всеки месец и според мен е много трудно за изпълнение.

Ако не погасите дори минималната вноската, плащате лихвата, неустойката от 10% на непогасената сума еднократно, такса от 2.50лв. на ден за всеки ден от 6-то число нататък и законна лихва върху просрочената сума. Освен това на 6-ти картата се блокира (безплатно :), а разблокирането й струва 10 лева.

 

Лошото

По-скъпа кредитна карта в България не съществува.

Ако успеете да погасявате пълното си задължение – ще плащате лихва поне два пъти по-висока от пазарната.

Ако не успеете да внесете всичко или просрочите, макар и с ден, картата се оскъпява неимоверно.

Срокът за погасяване е много къс – 5 дни, като ако са почивни, няма как да внесете и срока не се удължава. Само вноските в Пощенска банка (където се води сметката на картата) стават със сигурност в същия ден.

 

Доброто

Няма годишна такса.

Няма такса за теглене от банкомати в България.

Таксата за теглене от банкомати в чужбина е ниска (4 лева), както и таксата за теглене от ПОС в България.

Има отстъпки в редица обекти, като най-интересни са 5% отстъпка в Техномаркет.

Заключение

От Бяла карта го казват най-добре – Докато не я ползвате, картата е безплатна. Ако използвате картата като дебитна (харчите колкото сте си внесли сам) Бялата карта ще е добър продукт за Вас.

Ако я ползвате като кредит- ще използвате най-скъпата кредитна карта в България, а ако не успявате да погасявате всичко в срок или просрочите, то десетте процента неустойка ще вдигнат годишният процент на разходите по тази карта на нива значително над 100%, което е невиждано на пазара на кредитни карти в България и реално е начин за заобикаляне на Закона за потребителския кредит и изискването му ГПР да не надвишава повече от 5 пъти размера на законната лихва (10.03% към момента). И все пак, ако сте решили да пробвате:

 

БЯЛА КАРТА

Всички данни в статията са събрани от мен, основно от сайта на Бялата карта и от https://bialakarta.zendesk.com/hc/en-us    

 

Който чел – разбрал, който бил – пил! За пиенето на вода от извора ми е думата. И други анализатори са разсъждавали по темата за бялата и за други кредитни карти и имат сносно предложение – вместо съответният българин да се напряга и да връща пари с лихва под угрозата да наруши някое от многобройните правила на кредитния договор, по-добре да свие разходите си за няколко месеца и да спести сумата, която евентуално би използвал от картата. Сменена е само времевата характеристика на събирането на парите, но всичко вече ще зависи само от добросъвестния кредитодател, който е и кредитополучател. Спестявайте предварително и се кредитирайте сами. Ако някой не може да пази готови пари в себе си, да се обърне към мен. Ще му ги пазя срещу скромната лихва от 3,6 процента месечно. Лихвата се дължи от спестителя на мен, небанковата институция, за просветителските усилия и опити на собствен гръб.

 Приятен кредит!

автор: Kim Reiki ®Magic Man Studio, Angel Petrov

 

 

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®
Народна Топка България ®

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.