Кръстовден-Православната църква чества Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен

Кръстовден-Православната църква чества Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен

Кръстовден-Православната църква чества Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен

Тази нощ се сбъдват всички наши искрени желания!

Вечерта на Кръстовден Господ слиза на земята, за да изпълни молитвите ни

На 14 септември българската православна църква се прекланя пред кръста, на който е разпънат Исус Христос. В народните вярвания денят се нарича Кръстовден.

В народните поверия се казва, че срещу Кръстовден всички молитви ще бъдат чути.Смята се, че в нощта срещу Кръстовден (13 срещу 14 септември) Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание.

На Кръстовден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен Кръстова пита, украсен с голям кръст по средата.

На трапезата освен обредния хляб задължително трябва да присъства печена тиква и грозде.

“Въздвижение на Светия кръст Господен”.Това е един от четирите дни в годината, в който според православната религия се извършва поклонение.

На Кръстовден свещениците правят водосвет по домовете. Същият ден по време на богослужението в църквата, свещениците изнасят кръста в средата на храма за да се поклонят вярващите.

В народните вярвания, Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, както и за гроздобер.

Смята, се че от този ден Слънцето се връща назад към зимата, денят и нощта се кръстосват, студът наближава и може да те боли кръста. За това с тези ритуални думи всички смятали, че се предпазват от болки в кръста, през идната година.

На Кръстовден се спазва строг пост “говеее се за кръста” и не се яде нищо червено: червен пипер, домати, репички, червени ябълки и т.н.

На трапезата се слагат грозде, печена тиква, обреден хляб и други задължително постни храни.

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДРУГ ИЗТОЧНИК МЕНИДЖЪР.NEWS

Православната църква чества Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен  – Кръстовден. Народът нарича празника Кръстовден не само заради “честния кръст”, а защото денят “се кръстосва с вечерта” – настъпва равноденствие; жените кръстосват (загърлят) цветята в градината, а мъжете си пазят кръста (опасват го с пояс) поради застудяването. Според фолклорните представи от Кръстовден слънцето „тръгва назад“ – вече е есен. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

По традиция на днешния ден се поръсват със светена вода къщата и хармана, поднасянето на трапеза, на която свещеникът полага църковния кръст върху нова тъкана покривка. Стопаните даряват попа с варива и зеленчуци и най-вече с жито от новата реколта. За празника се раздават пресни пити – тази „житна жертва“ умилостивява стихиите, за да дарят стопанина с берекет. Първото откъснато грозде се освещава в черквата и се раздава за здраве и плодородие. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост в чест на Кръста Господен. Обредна трапеза: зелник с праз лук, печена тиква.

Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо и Ставри.

Професионален празник на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и на българските пожарникари.

Празник на градовете: Бяла Слатина и Силистра.

На днешната дата:

 • През 1752 г. Британската империя въвежда Григорианския календар.
 • През 1812 г. седем дни след Бородинската битка, Наполеон със своята Велика армия влиза в Москва без бой, но намира градът изоставен и запален от отстъпващите руснаци.
 • През 1867 г. излиза първото издание на “Капиталът” на Карл Маркс.
 • През 1901 г. президентът на САЩ Уилям Маккинли умира след покушението от 6 септември. Постът поема Теодор Рузвелт.
 • През 1911 г. при атентат в Киевския театър смъртоносно е прострелян министър-председателя на Русия Пьотър Столипин, който умира четири дни по-късно.
 • През 1939 г. VS-300 на Игор Сикорски става първият успешно изпробван хеликоптер.
 • През 1943 г. е назначено 59-то правителство на България начело с Добри Божилов.
 • През 1944 г. излиза първият брой на в. “Земеделско знаме”, орган на БЗНС, с главен редактор Никола Петков.
 • През 1959 г. съветският космически апарат „Луна 2” става първия обект с човешки произход на Луната, разбивайки се на нейната повърхност в 21:02:24 ч. по Гринуич.
 • През 1960 г. приключва срещата в Багдад на страните производителки на петрол, с която се създава ОПЕК.
 • През 1975 г. картината на Рембранд “Нощна стража” е нарязана с кухненски нож в Амстердам от безработен учител.
 • През 1999 г. Кирибати, Науру и Тонга се присъединяват към Организацията на обединените нации.

Всяка година в нощта срещу Кръстовден десетки вярващи посещават Кръстова Гора, където според преданието се съхранява частица от кръста, на който е разпънат Исус Христос. По традиция християните нощуват на това място, тъй като то е известно с необичайно силната си енергия.

Според църковното предание света Елена, майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен. Два века по-рано той бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех.

Намерили пещерата в която бил погребан Христос. Намерили и три кръста.

Кой от тях е Христовият разбрали, като докоснали до него наскоро починал човек и той възкръснал. Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст  полага в главната Йерусалимска църква.

След време над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го „въздвижва” над главите на присъстващите. От това „въздвижение” получава своето име и празникът.

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.