КИНОТО И НОВИТЕ ЕЗИЦИ НА ТЕХНОЛОГИЯТА

КИНОТО И НОВИТЕ ЕЗИЦИ НА ТЕХНОЛОГИЯТА

КИНОТО И ТЕХНОЛОГИИТЕ

И точно както през 50-те години на миналия век френската нова вълна успява да пресъздаде спонтанността на градския живот чрез филмите на своите автори, в последните десетина години чрез дигиталната техника и камерите тип „джобен формат” се случва идентично революционно визуално течение, от което се раждат нови кино форми, разказващи моментите от забързания градски живот – тук и сега.

Навлизането на новите технологии в киноиндустрията няма как да не е свързано и с възможностите, предоставени от съвременните технологични джаджи като това да се гледат филми на таблет или смартфон. Това преживяване е сериозен конкурент на типичното ходене на кино с пуканки, защото предоставя „лукса” да гледаш филм, докато пътуваш с автобус, влак, самолет или в метрото дори. Традиционното кино няма как да пребори мобилността на таблета или смартфона – особено привлекателна технологична характеристика за масовия зрител.

Друга технологична иновация, която променя киното днес, е възможността да се прожектира филма върху каквато и да било повърхност (било то тавани, стени или дори тави за храна) чрез така наречените достъпни джобни проектори или висококачествени 3D проектори.

Разбира се за 3D са необходими досадните очила,  без които изображението в киното се вижда размазано, но след време и те ще изчезнат, когато дойде времето на технологията на лещовидните обективи („lenticular lens technology”) – това са неравните екрани, които пренасочват светлината към всяко око, което ни позволява да обработим две различни изображения едновременно (начина, по който го правим, за да виждаме/гледаме в реалния живот) и така получаваме представата за дълбочината.

Най-големият хит, който все по-активно навлиза в киноиндустрията и променя правенето и гледането на кино, е виртуалната реалност (VR).  „Виртуалната реалност е нов език за киното“, убеден е Лорен Хамъндс – програмен директор на Tribeca Film Festival.  Този нов език включва, както нови инструменти за създаването на филмовите продукции, така и изцяло нови начини за възприятието му, които изискват нов подход към целия процес.

Виртуалното кино се появява в края на октомври 2015 година. Само за няколко месеца то прави зрителска обиколка в няколко големи града на Германия, Швейцария и Нидерландия и  се установява за постоянно в Амстердам, където е и първият създаден VR киносалон. Технологията бързо набира популярност сред потребителите и вече има и доста VR очила, които всеки може да си закупи – Occulus RiftSony PlayStation VRSamsung Gear VRHTC Vive и други. По данни на компанията за пазарни проучвания Canalys през третата четвърт на 2017 година са били закупени над 1 млн. такива очила.

Всъщност, ако се замислим, хубавото на технологиите е това, че всеки ден се появява нова възможност, която преди не е съществувала, и затова виртуалната реалност е толкова интересна. Защото предоставя възможност да се снима на 360 градуса, доближава зрителя максимално до героите, прави го съучастник и филмов герой, режисьор и сценарист; дава му възможност да е активен по време на филмовото действие – нещо, което в традиционното кино няма как да се случи.

Напук обаче на манията по VR, 3D и други новости, вещаещи краят на киното, продажбите на Холивудски филми за 2017 надминаха 11 млрд. долара. Това е третата най-доходоносна година за кино филми за последните две десетилетия. Тоест киноиндустрията няма да умре. Тя просто ще трябва да се адаптира.

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за партньори, съмишленици, спонсори и дарители в случай,че има интерес…. https://www.narodnatopka.com/reklama-dbfb/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг , на батут и навсякъде в природата. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Всяка закупена топка подпомага нашата дейност на национално ниво !
ТОПКИТЕ за ЗАЛА “DBFB GOTCHA BALL” СА С РАЗМЕР 7 ИНЧА ПО ДИЗАЙН НА ФЕДЕРАЦИЯ НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ С АВТОР ЕВА ПАВЛОВА И СА ОФИЦИАЛНО ОДОБРЕНИ ОТ WORLD DODGEBALL ASSOCIATION .
Топката е от текстил и е лека, а при удар е безболезнена.
https://www.narodnatopka.com/shop/dbfb-gotcha-ball-1/

ИСКАТЕ ЛИ ДА СЕ РАЗВИВАТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНО НИВО В СПОРТА НАРОДНА ТОПКА !?
Клубове по Народна топка ” THE SMARTS”, ” FUSION ACADEMY”, ” ПРИКАЗКА БЕЗ КРАЙ” – гр. София започват изграждането на отбори за деца в три възрасти, мъже, жени и смесен състав без възрастови ограничения !
Повече информация може да получите на адрес…https://www.narodnatopka.com/dodgeball-club/

Напиши коментар

Your email address will not be published.