Източна притча за четирите жени

Източна притча за четирите жени

ЧЕТИРИТЕ ЖЕНИ
/източна притча/Един Султан имал четири жени.
Към всяка от тях той се отнасял по различен начин. 
И най-вече той обичал своята четвърта съпруга.
Тя била ласкава и добра с него и с всички останали.
Той я пазел, дарявал и бижута и правел така, че да и бъде добре.


По същия начин той обичал третата съпруга, която се смятала за най-красивата жена в света. Тя била толкова красива, че той винаги се хвалел на всички, показвайки я при банкети и срещи, и когато отидел някъде, третата съпруга винаги е била с него.
Тя била толкова желана, че той често се страхувал, че ще я загуби, и тя ще отиде при друг.
Втората му съпруга била не по-малко обичана, защото тя го подкрепяла в трудни моменти, с нея той можел да сподели тайните си, а тя му помагала със съвети.


Тя била най-опитната и най-мъдрата от четирите съпруги.
Но тя в същото време имала репутация на интригантка каквато светът не е виждал. Но султанът и прощавал всичко поради извънредната си интелигентност и способност за решаване на някои от проблемите му.
Тя не скривала, че обича душата в него, но той дори не го забелязвал, минавал покрай нея и напълно забравял, когато подарявал подаръци на жените си.
Но въпреки това, тя го обичала много…


Първата жена била най-старата и в наследство от по-големия му брат. Жената била много отдадена на съпруга си и направила всичко възможно, за да запази и умножи богатството както на самия султан, така и на цялата му страна. Въпреки това, султанът не харесвал първата си съпруга, а дори и фактът, че тя го обичала, султанът не я докосвал. Той не и обръщал внимание.


Но веднаж се е случило, че страната я покосила страшна епидемия, и султанът също заболял.
Оставало му да живее само няколко минути.
Тогава той поканил всичките си жени при себе си в спалнята
и на свой ред се обърнал към всяка от тях, като започнал с четвъртата:


– Аз те обичах повече от другите, грижех се и те глезех. Идваш ли с мен в другия свят?
– Няма начин! Тук ми харесва! – ухилила се жената, после се обърнала и се отдалечила.
Султанът почуствал как отговора и жегнал сърцето му.
Тогава той повикал третата си жена, красавицата и я попитал:
– Където и да бях, ти беше редом до мен.


Готова ли си да се отправиш ръка за ръка със своя съпруг в последния му път?
– Не, разбира се! Аз все още имам много планове на този свят! Може би ще намеря още някой друг, който ще ме обича толкова, колкото вие – гордо отговорила третата съпруга.
Султанът още повече посърнал от нейния отговор.
Следващата по ред била втората жена, умницата и интригантка. Той и задал същия въпрос като на предишните две, но тя казала:
– За съжаление, не мога да ти помогна сега, дори със съвети, скъпи мой съпруже. Но аз ви обещавам, че достойно ще погреба тялото ви, за да се отправите от този свят с мисълта, че си заминавате с достойнство.
Такъв отговор едва ли удовлетворил султана.


Той се натъжил и се пренесъл в своите тежки мисли за това, което той би могъл да постигне в живота.
И в този момент чул гласа на първата си жена:
– Аз ще дойда с вас, където и да отидете! Аз никога няма да ви оставя и ще бъде винаги близо до вас!
Тя била неузнаваема от безкраен плач и пролети сълзи от факта, че султанът е болен и скоро ще умре. Султанът се усмихнал на първата си жена и казал:
– Ти ми отвори очите! Аз трябваше да отделям най-много внимание на теб, защото ти си единствената, която ми остана вярна!


Всеки от нас има четири жени в своя живот.
Четвъртата съпруга – това е нашето тяло.
Ние можем да го развалим, ние можем да му дадем подаръци и да го направим по-красиво, но това няма никакво значение, защото, когато умрем, то няма да дойде с нас, а ще остане тук.
Третата съпруга – е нашият статут, нашата работа и приятели.


Те ни добавят щастие в този живот, но след смъртта те ще отидат при друг човек.
Втората съпруга – това е нашето семейство и роднини. Те винаги са готови да ни помогнат със съвети, когато ни е зле, освен това те ще се погрижат за телата ни след смъртта, но отвъд гроба те не ни придружават.
Първата съпруга – е нашата душа.


Ние често я игнорираме, като се опитваме да угодим на първите три съпруги, или по-скоро на материалните и илюзорни ценности на този свят. Но само тя ще остане с нас, след като духът ни напусне своята материална обвивка, и ще бъде наш спътник през цялото време на нашето съществуване.
Именно душите ни трябва да подхранваме и обогатяваме с внимание, защото подаръкът на тази жена – той е дар и за нас, който ще се съхрани с нас завинаги.

/превод/

Всеки, без възрастови ограничения, който желае да се развива чрез спорта НАРОДНА ТОПКА ( DODGEBALL ) е добре дошъл в нашите редици. Нашето мото е ” Спорт за всички, игра за всеки!”.

Без значение дали сте спортували някога, дали сте нереализиран човек в друг спорт, а може би сте нежелани, вие или вашето дете, заради възрастта в някой спортен клуб, дали животът ви е отделил от любим за вас спорт, или мислите, че сте много добри с топка в ръка и имате точен мерник, вие сте бивш хандбалист, бивш баскетволист или бивш волейболист, искате да участвате в турнири и състезания, за да печелите медали и купи, вие сте добре дошъл в клубовете ни в цялата страна. Народна топка създава приятелства за цял живот!

Искате ли да създадете свой собствен клуб по народна топка във вашия град и да го развивате ???!!!

Ако имате желание да играете DODGEBALL е необходимо само да се свържете с нас на тел: 0885 948496 , а ние ще ви ориентираме с плановете ни за бъдещето на този спорт. Създаваме история, а вие може да запишете името си в нея!

Предоставям ви линк към информацията за партньори, съмишленици, спонсори, инвеститори и дарители в случай,че има интерес…. https://www.narodnatopka.com/reklama-dbfb/
Описано е всичко необходимо за проекта !

Всяка закупена топка подпомага нашата дейност на национално ниво !
ТОПКИТЕ за ЗАЛА “DBFB GOTCHA BALL” СА С РАЗМЕР 7 ИНЧА ПО ДИЗАЙН НА ФЕДЕРАЦИЯ НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ С АВТОР ЕВА ПАВЛОВА И СА ОФИЦИАЛНО ОДОБРЕНИ ОТ WORLD DODGEBALL ASSOCIATION .
Топката е от текстил и е лека, а при удар е безболезнена.
https://www.narodnatopka.com/shop/dbfb-gotcha-ball-1/

 

Напиши коментар

Your email address will not be published.