ИЗЛОЖБА НА АСЕН МИЛЧЕВ И ИЛИАНА ДОКОВА

ИЗЛОЖБА  НА АСЕН МИЛЧЕВ И ИЛИАНА ДОКОВА

ИЗЛОЖБА  НА АСЕН МИЛЧЕВ И ИЛИАНА ДОКОВА

Унгарският културен институт и тази година предложи гостоприемството си на  творците Илиана Докова и Асен Милчев.  Ежегодната им изложба  дава възможност да видим проекцииите на прозренията им, да влезем в света на освободената мисъл и пак да търсим отговор на неразгадаемото очарование, наречено „живот”.

“Диоген все още търси човека” – худ.Асен милчев

mediaplus.bg
“Диоген все още търси човека” – худ.Асен милчев
mediaplus.bg
“Баланс” – худ.Асен Милчев

Асен Милчев  е признат наблюдател и анализатор на  дразнещите проблеми на постоянно усъвършенстващата се абстракна личност на новото време. Всяка негова картина е като прокурорско обвинение, а малко след това и като пронизваща сатира в кабаре. Този подход позволява безкомпромисност, която кара ценителите да обърнат внимание на детайлите едва след като се изпари първоначалната изненада. Само изтънчен интелектуалец и признат майстор може да въздейства така, както го прави Асен Милчев. В хора на осъзнатите просветени българи, постоянно сигнализиращи за опасността от духовната криза, художникът е в първите редици.  В неговите картини злото вече се е случило, лошите са сложени пред съда, но остава надеждата – ако има кой да види и разкаже, може да има и такива, които ще чуят и ще искат да променят статуквото.

Битката продължава във всяка картина, а продажбите показват, че има желаещи да възпитават вкуса си чрез съвременни икони. В тях вдъхновението на Асен Милчев ни сблъсква с образите от недружелюбната ни общност, които са поразително въздействащи заради искрящия хумор и артистичността, с които са представени.

 

mediaplus.bg
“Втори шанс” – худ.Асен Милчев
mediaplus.bg
“ВИК” – худ.Асен Милчев

Като повечето художници и Асен е дълбок психолог. Пациентите му са запечатани в незабравими сюжети и всеки има свое име в книгата на живота.  В образите няма двусмислие. Те са идентични с абстрактните причинители на душевните ни страдания в недолюбваното от всички българско общество.  Да си подариш внушение чрез картина е модерно удоволствие. Помага да излекуваш стреса, на който си подложен всекидневно. Поглеждаш в съседния двор /в картината/ и намираш неочаквано пъстри неща. След кратък размисъл се оказва, че са ти познати до болка, но са прясно боядисани след поредните избори. А някъде в ъгъла на двора Асен Милчев се усмихва иронично и с обич на създадената от него менажерия от сбъркали пътя хора. Внимание към детайла, запомняща се цветност – всичко е перфектно в света на картините на Асен.  Дали това е сюрреализъм на 21 век, знаят само критиците от следващите поколения. Но със сигурност и те ще пишат за картините от тази изложба.

 

"Икар" - худ.Илиана Докова
“Икар” – худ.Илиана Докова

Въздействащите форми в картините на  Илиана Докова ни канят на разходка  в добре подреден емоционален свят.  Всеки кът от този въздействащ рай е отбелязан с нов образ. Развитието спрямо миналата година е забележимо. Има промяна в колорита, внедрени са нови техники и детайли за постигане на внушенията. Художничката е известна на интелигентната българска публика. Познавачите оценяват характерните тъжна нежност и стремежа към красотата.

 

mediaplus.bg
“Мечтание” – худ.Илиана Докова

Образите на завладяващи дами във всяка картина са част от мечтите за съвършенство чрез обикновените божествени неща. Изборът на техниката на рисуване, а и цветовите решения ни дават насоки за света, в който ни кани Илиана Докова. Особеностите на всеки  сюжет  подчертават различни нюанси на общо виждане на света. Еротизмът на някои сюжети, запомнен от минали изложби, тази година е по-прибран.  Атаки на скучното ежедневие тук намираме в стила на представяне на образите – всеки с излъчване, различно от натюрела на примирената и отчаяна жена. Различните акценти в цветовете са като сезоните на човешкия живот. В него успяват личностите с богата душевност. Такива изглеждат и картините на Илиана Докова. В тях се усеща светлината на идеята, родила всяко платно.

автор: Kim Reiki ®Magic Man Studio, Angel Petrov

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.