Една искрена усмивка може да промени живота ни

Една искрена усмивка може да промени живота ни

Една искрена усмивка може да промени живота ни 

Имате ли близки,които са инвалиди?

Аз имам в семейството си инвалид втора група. Трудно чува. Трудно говори. Придвижва се малко тежко – скърцайки,тракайки,клатейки се, все едно е стара развалена въртележка.

Страх го е от всичко, което се движи на улицата и най-вече от хората. Нервната му система не работи правилно, затова по-силните звуци почти го парализират и той пада. Обикновено няма кой да му помогне и да го вдигне, защото хората ги е страх от различните. Заради болестта си този мой близък е голям егоист, но аз го обичам безкрайно. Той мен също.

Когато има нужда от нещо цялото семейство му помага кой с каквото може.

Тъй като трудно чува, аз се старая да му говоря с лице към него, за да чете по устните ми това, което искам да му кажа. Гледам да му правя подходящи подаръци. Примерно готини големи слушалки, които да включва към телевизора и да му озвучават главата, а не съня на комшиите, защото без тези слушалки телевизора е на макс и когато той е буден, всички в блока му правят компания.

Той не може да използва мобилен телефон, защото не чува добре и нервите му не  позволяват да ползва клавиатурата. Точно това е причината да не му подарявам мобилен телефон.

mediaplus.bg
Този човек е мой вуйчо и има много добро чувство за хумор. Постоянно го бъзикам за различни неща.

Най-обичам да се шегувам със слуха му и да го стряскам. Прави много смешни физиономии! Стряскали ли сте глухоням?! Аз да! Най-смешното е, че не може и звук да издаде и само си отваря устата, ококорвайки очи. Когато празнува рождения си ден, незнайно защо кани други глухонеми свои приятели и прави най-тихите партита на света. Почти не издават звук. Чува се само звън от чаши, когато си казват наздраве.

Много е интересно да ги наблюдаваш, докато си “говорят”, махайки с ръце и правейки знаци на техния език. Все едно гледаш реклама на Ws teleshop или си на фондовата борса.

Предполагам, че когато двама глухонеми се скарат, се наблюдава нещо като турнир по кунг-фу. Според мен тези хора са подходящи за манифестации, митинги, масови изяви.

Много сме разговаряли с моя роднина на тази тема и той се спуква от смях на чувството ми за хумор.

Според мен самоиронията е положително човешко качество. Има много мъже, които се оплакват, че жените им много говорели. Ами да си вземат глухонеми съпруги!  Жените пък се оплакват, че мъжете им никога не чуват какво им се говори и често викали у дома за щяло и нещяло. Ами вземете си глухоням мъж, поне да има оправдание за бездействието му и за липсата на реакция.

Хубавото е, че при глухонемите и при нас има едни и същи знаци за комуникация и за изразяване на мнение. Средният пръст и при тях, и при нас, си е среден пръст. Много често този мой роднина ми го показва, когато прекаля с шегите.
В момента някои от вас сигурно се възмущават от чувството ми за хумор.

От малък съм свикнал да живея с хора инвалиди покрай мен. Вуйчо ми е такъв и приятелите му са такива.

За мен това е нещо нормално и съм приел, че съществуват хора с подобни проблеми. Ако могат да се нарекат проблеми! Аз не се отвращавам от тях и не ги заобикалям. Приемам ги и контактувам с тях, както с всички останали хора. Шегувам се с тях, както с всички останали. Когато имам възможност да им помогна, го правя с каквото мога.

Тези хора сред свои се чувстват нормално, а сред нас като отритнати. Един път чух разговор между двама души на инвалидни колички, които гледаха как един човек пресича улицата. Единия каза ” -Я виж! Този ходи! “…хихихихи…..И аз се посмях с тях.

Всичко това  написах, защото формата “Байландо” не ми харесва.Там карат инвалиди да танцуват, за да им се сбъдне мечтата. Аз не карам вуйчо си да каже правилно думата “Чичковитечервенотиквеничковчета”, за да му купя слухов апарат.

Не подарявам кънки на приятелите му в инвалидни колички за Коледа, защото съм ги накарал да ми направят лунната стъпка. Но бих накарал Нико Тупарев да поживее няколко месеца техния живот – вързан за количка с парализирани крайници, с отрязан език и спукани тъпанчета, и почти сляп. Ще бъде много забавно да му обяснявам как изглежда розата, колко е хубаво да кажеш в ухото на някого съвсем дискретно без повод “Обичам те”, или пък колко е забавно да потичаш в парка с приятели.

Тези мили хора са намерили своя начин с жест да контактуват помежду си и да споделят с останалия свят красиви думи като “Обичам те!”,”Харесваш ми!”,”Липсваш ми!”,”Имам нужда от теб!”,”Благодаря ти!”. Нека не им отнемаме това право! Жалко, че не мога да ви покажа този красив жестомимичен език тук! Понякога само една усмивка може да събере всичко това в едно.

Една искрена усмивка може да промени живота ни завинаги и да ни накара да полетим. Винаги съм твърдял, че е необходимо и задължително да се усмихваме винаги, дори когато ни е тъжно или сърцето ни се къса от мъка. Защото някой, някъде, в подходящото време, по подходящия начин, в една щастлива случайност, в точния момент може да ни забележи, да ни познае, да се влюби в усмивката ни, да ни приеме такива, каквито сме, и да ни направи щастливи завинаги.

автор: Kim Reiki ®

Всеки, без възрастови ограничения, който желае да се развива чрез спорта НАРОДНА ТОПКА ( DODGEBALL ) е добре дошъл в нашите редици. Нашето мото е ” Спорт за всички, игра за всеки!”.

Без значение дали сте спортували някога, дали сте нереализиран човек в друг спорт, а може би сте нежелани, вие или вашето дете, заради възрастта в някой спортен клуб, дали животът ви е отделил от любим за вас спорт, или мислите, че сте много добри с топка в ръка и имате точен мерник, вие сте бивш хандбалист, бивш баскетволист или бивш волейболист, искате да участвате в турнири и състезания, за да печелите медали и купи, вие сте добре дошъл в клубовете ни в цялата страна. Народна топка създава приятелства за цял живот!

Искате ли да създадете свой собствен клуб по народна топка във вашия град и да го развивате ???!!!

Ако имате желание да играете DODGEBALL е необходимо само да се свържете с нас на тел: 0885 948496 , а ние ще ви ориентираме с плановете ни за бъдещето на този спорт. Създаваме история, а вие може да запишете името си в нея!

Предоставям ви линк към информацията за партньори, съмишленици, спонсори, инвеститори и дарители в случай,че има интерес…. https://www.narodnatopka.com/reklama-dbfb/
Описано е всичко необходимо за проекта !

Всяка закупена топка подпомага нашата дейност на национално ниво !
ТОПКИТЕ за ЗАЛА “DBFB GOTCHA BALL” СА С РАЗМЕР 7 ИНЧА ПО ДИЗАЙН НА ФЕДЕРАЦИЯ НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ С АВТОР ЕВА ПАВЛОВА И СА ОФИЦИАЛНО ОДОБРЕНИ ОТ WORLD DODGEBALL ASSOCIATION .
Топката е от текстил и е лека, а при удар е безболезнена.
https://www.narodnatopka.com/shop/dbfb-gotcha-ball-1/

 

Народна Топка България ®

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.