ЕРИК КЛЕПТЪН ОТПРАЗНУВА СВОЯ 71-ВИ РОЖДЕН ДЕН

ЕРИК КЛЕПТЪН ОТПРАЗНУВА СВОЯ 71-ВИ РОЖДЕН ДЕН

thumbnail
На 30 март 1945 г. е роден британският китарист,певец и текстописец Ерик Клептън.
Той е единственият изпълнител, който е вписван три пъти в Залата на славата на рокендрола – като член на Ярдбърдс, Крийм и като самостоятелен музикант.
Оставяйки значима следа в историятана блуса и музиката въобще,
Клептън е считан заедин от най-важните и влиятелни китаристи на всички времена,
заемайки второ място в класацията „100-те най-велики китаристи на всички времена„ на списание „Ролинг Стоун“
и четвърти в класацията на Гибсън –„50-те китаристи на всички времена“.
Носител е на 17 награди „Грами“ и награда „Брит“ за изключителен принос към музиката.

mediaplus.bg
1945 година в Рипли, Англия. Той е незаконороден син на 16-годишната Патрисия Клап и канадския войник Едуард Фрайър. Бащата се завръща при жена си в Канада още преди раждането му и Ерик израства в дома на дядо си и баба си, които дълго време счита за свои истински родители, а Патрисия – за по-голямата си сестра. Години по-късно майка му се омъжва за друг канадски войник и заминава за Канада. На деветгодишна възраст Ерик разбира истината за родителите си и този факт оставя дълбок отпечатък върху характера му. Клептън започва да свири на китара от ранна възраст и за кратко учи в Колежа за изкуства в Кингстън. През 1958 година рокендрол-вълната се разпростира върху целия свят. Клептън се интересува повече от корените на тази музика и започва да изследва творчеството на родоначалниците ѝ от Делтата на Мисисипи. Ерик открива, че блусът е подходящ за затворената му и вглъбена натура.
mediaplus.bgmediaplus.bg
Любопитни факти за Ерик Клептън:

Когато се ражда, майка му е едва на 16 години, а баща му е канадски войник. Ерик израства в дома на баба си и нейния втори съпруг, които дълго време счита за свои истински родители, а майка си Патриша – за по-голямата си сестра. По-късно майка му се омъжва отново, напуска страната и оставя своя син при неговите баба и дядо.

Ерик започва да свири на китара от ранна възраст и за кратко дори учи в Колежа за изкуства в Кингстън.

Той е единственият изпълнител, който е вписван три пъти в Залата на славата на рокендрола – един път като член на “Ярдбърдс”, един пък като член на “Крийм” и един път като самостоятелен музикант.

Ерик Клептън е нареден на второ място в класацията “100-те най-велики китаристи на всички времена” на списание “Rolling Stone”, както и на четвърто място в класацията на “Gibson” – “50-те китаристи на всички времена”.
mediaplus.bgEric-Clapton

През своята кариера Ерик Клептън е носител на 18 награди “Грами” и награда “Брит” за изключителен принос към музиката. 

Още в първата си група “Ярдбърдс” получава прословутия си прякор Slowhand (“Бавната ръка”), който се ражда от неговия навик по време на концерт да сменя скъсана струна на китарата си под съпровода на бавните ръкопляскания на публиката. 

Ерик Клептън има един син и четири дъщери. Голямата трагедия в семейството на музиканта е смъртта на 4-годишния му син Конър, който през 1991 година пада от 53-я етаж на небостъргач в Манхатън и умира. Именно по този трагичен повод е написана и невероятната песен на Клептън “Tears in Heaven”.

През лятото на 1999 година Клептън продава на търг 100 от китарите си, като събира близо 7 милиона долара за учредената от него фондация за борба срещу алкохолните и наркотични зависимости.
mediaplus.bgmediaplus.bg
Buddy Guy, center, stands with B.B. King, left, and Eric Clapton after performing during the Rock and Roll Hall of Fame induction ceremony Monday, March 14, 2005 in New York. (AP Photo/Julie Jacobson)

ЦИТАТИ НА ЕТИК КЛЕПТЪН:

„Блусът е това, към което се обръщам, което ми е предложило вдъхновение и утеха през изпитанията на живота.

„Всеки път като вземеш китарата, свири сякаш е за последно.“

„За мен има нещо примитивно успокояващо в тази музика, което влияе на нервната ми система, карайки ме да се чувствам три метра висок.“

 

„Рискът е да опитваш да контролираш нещо, върху което нямаш власт.“

„Мисля, че част от дарбата ми, ако имам такава, е способността да слушам.“

 

„За мен най-доверителното средство за духовност винаги е била музиката. Тя не може да бъде манипулирана без това да бъде очевидно.“

„За мен музиката се превърна в лечител.“

 

„С удоволствие бих искал да разбия публиката с една нота, но какво да прави човек през останалата част от вечерта?“

mediaplus.bg

 Неусетно Клептън остави легендата си във времена на блус, много свирене, международен успех, признания, хероин, страст, изневери и най-важното – купища хитове.
Наричат го Бавната ръка заради прочувствените сола, които прави.Има общо 23 албума.
източник от Уикипедия, свободната енциклопедия ,dnes.bg ,actualno.com,standartnews.com
 снимки svejo.net ,starfm.bg ,radiotangra.com ,ibox.bg,umisic.bg

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.