Днес е Международният ден на левичарите – 13 август

Днес е Международният ден на левичарите – 13 август

Днес е Международният ден на левичарите.  Левичари са от 3 до 10% от хората в света. В младежка възраст те са повече, а в зряла възраст – по-малко.Ако сте левичар, днес е вашият празник. През 1992 г. от организацията Клуб на леворъките (Left-handers club) обяви 13 август за Международен ден на хората, които работят с лявата ръка в знак на протест срещу “устроения за дясна ръка свят” и предразсъдъците за “леваците”.

На сайта си организацията споделя статистики и проучвания и разказва за известни леворъки хора. Около 13% от населението на земята ползва лявата ръка вместо дясната, като се смята, че причините са генетични. Това, което е сигурно е, че при тях доминираща е дясната половина на мозъка (контролираща левите крайници), силна в асоциативното и образното мислене.

Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици, например кралица Виктория.

photo_verybig_1598871

В изкуството и науката левичари са Алберт Айнщайн, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Рубенс, Ван Гог, Ешер и Тулуз Лотрек, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Хитлер, Луис Карол и Ханс.

people_hanging_out_together_08

Сред държавниците – настоящият президент на САЩ Барак Обама,както и редица негови предшественици. Интересно е, че пет от последните седем американски президента също пишат с лявата ръка, като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин,Хари Труман и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън, бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън и членове на кралското семейство, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар. Интересно е, че пет от последните седем американски президента също пишат с лявата ръка. От царете левичар е Александър Велики.

Всеки четвърти американски астронафт, участвал в полетите до луната,  е бил левичар.

783cc0c17c33604e71eddc8d9b3b99cf

В областта на технологиите най-известен левичар днес е създателят на „Майкрософт” Бил Гейтс, а в областта на киното – Анджелина Джоли.

ac03fe57643f68259673007572d3d526

 

Малко известни факти за левичарите

Сред 20-годишните те са 13 процента, а сред 80-годишните – по-малко от 1 процент.

Повечето леворъки рисуват фигури, които гледат надясно.

При близнаците често се наблюдава тенденция единият да си служи по-добре с лява ръкалеворъките по-лесно се адаптират да виждат под вода.

Хората, при които водеща е лявата ръка, са особено добри в дисциплини като плуване, тенис, бейзбол и фехтовка.

Леворъките обикновено достигат пубертета 4 или 5 месеца по-късно от хората, при които водеща е дясната ръка.

Четирима от петимата първоначални дизайнери на “Макинтош” са били леворъки.

Един на четирима астронавти от програмата “Аполо” си е служил по-добре с лява ръка.

Проблеми като заекване и дислексия засягат по-често леворъките, особено ако те са принуждавани в детска възраст да пишат с дясна ръка /какъвто е случаят с английския крал Джордж Шести.

Според астрологията щастливият ден на леворъките е вторник.

Говори се, че октоподите имат само едно дясно пипало.

Според членовете на “Клуба на леворъките” те са по-интелигентни, изглеждат по-добре, имат по-богато въображение и повече разностранни таланти от хората, които си служат по-добре с дясната ръка.

Мозъчните връзки на левичарите са по-бързи, така че те могат да бъдат по-чувствителни и раздразнителни.

Доказано е, че по-голяма част от серийните убийци са левичари.

Доказано е, че на левичарите им е много по-лесно да се научат да пишат с дясната ръка, отколкото на десничарите – с лявата.
dnes-otbelqzvame-mejdunarodniq-den-na-levicharite-320567
Думата “левичар” произлиза от англосаксонската дума “lyft”, което означава “слаб” или “счупен”.
Дори днес в голяма част от азиатските държави децата биват наказвани, че пишат с лявата ръка, това означава, че си дете на дявола.
В Япония левичарите са едва 2%, тъй като в началното училище учат всички деца да пишат с дясната ръка.
При проучване 100 левичари и 100 десничари гледат филм на ужасите, 40% от левичарите са уплашени, докато от десничарите са само 20%. Извод: Левичарите са по страхливи.

Леворъките, завършили висше образование, имат с 13 процента по-високи доходи от хората, които ползват предимно дясната си ръка. Но това не важи за дамите – те получават с 5 процента по-малко пари от десноръките.

Животът на левичарите е по-кратък средно с около 9 години в сравнение с този на останалите хора. Те са подложени на по-голям риск от безсъние, психози и алкохолизъм. Леворъките по-често страдат от мигрени и дясната страна на мозъка им е с по-ниска толерантност към спиртните напитки. На около 40 на сто от шизофрениците водещата ръка е лявата.

Левичарите стават много добри спортисти (Рафаел Надал, Сеск Фабрегас) и добре се справят с няколко задачи наведнъж.
Те имат особена дарба в изкуствата, може би поради факта, че по-добре възприемат и обработват триизмерната информация.

Тестове, проведени в Ню Йорк, установиха, че повече левичари имат коефициент на интелигентност над 140 точки. Сред видните гении в този контингент фигурират имената наАлберт Айнщайн, Исак Нютон, Чарлз Дарвин и Бенджамин Франклин.

Левичари в британското кралско семейство са Кралицата Майка, Елизабет Втора, принцЧарлз и принц Уилям.

От световно известните престъпници левичари са Осама Бин Ладен и Джак Изкормвача и много други.

Легендарни личности : Жана Д’Арк, Александър Велики, Юлий Цезар, Фидел Кастро, Хелън Келър.

Музиканти и композитори:  Карл Филип Емануел Бах, Фил Колинс, Пол Маккартни, Ринго Стар.

Актьори: Чарли Чаплин, Том Круз, Робърт ДеНиро, Грета Гарбо, Упи Голдбърг, Кери Грант, Ангелина Джоли, Никол Кидман, Стив МакКуин, Мерилин Монро.

Има още толкова много други прочути личности левичари, че няма да ни стигне и времето и мастилото , за да ги споменем! 

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.
Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.