Цитати “КРЪСТНИКЪТ”

Цитати “КРЪСТНИКЪТ”

Кръстникът (The Godfather) е американски филм от 1972 г.
Цитати “КРЪСТНИКЪТ” :

Дон Корлеоне: Ще му направя предложение на което не може да откаже.

Дон Корлеоне: Отделяш ли време за семейството си ? Добре. Защото мъж, който не отделя време за семейството си, никога не може да бъде истински мъж.

Майкъл Корлеоне: [говорейки на Карло] Само не ми казвай че си невинен.
Защото това е обида за интелекта ми и ме ядосва много.

2-9231-625x0

Дон Корлеоне: Прекарах целия си живот опитвайки се да не бъда лекомислен.
Жените и децата могат да бъдат невнимателни. Но не и мъжа.

Тогава казах на жена ми: Правда ще има само при Дон Корлеоне.

Някой ден, дано не се наложи, може да ми потрябваш за услуга.

— Ти си го заплашил!
— Просто му направих предложение, на което той не можеше да откаже.

Дръж приятелите си близо, но дръж враговете си още по-близо.

Отмъщението е блюдо, което е най-добро студено.

MMDGOPA EC001

Всичко е лично, и най-малкото нещо. Всички лайна, които сервират на човек всеки ден, през целия живот, са личен въпрос. Наричат го бизнес. Добре. Но то е дяволски лично.

Има неща, които трябва да се направят и човек ги прави, но никога не говори за тях. Не се опитва да ги оправдава. Те не могат да бъдат оправдани. Човек просто ги прави.

Oбществото налага обиди, които трябва да се понасят, и единственото успокоение беше, че и най-слабият, ако си отваря очите, може да отмъсти и на най-силния.

Приятелството е всичко. Приятелството е повече от таланта. Повече от правителството. То е почти наравно със семейството.

Кръстникът (The Godfather) е американски филм от 1972 г.
Кръстникът (The Godfather) е американски филм от 1972 г.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ФИЛМА :

Продължението на “Кръстникът” до последно било под въпрос. Франсис Форд Копола бил изтощен след първия филм и признава, че не е особено навит да снима втора, камо ли трета част, защото края на първия филм бил завършен в абсолютно всички аспекти. До последно филмът не е трябвало да съществува. Какво го кара да размисли? Парите, славата, а и това, че иска да покаже съдбата на един Дон каква е, както и съдбата на една фамилия в по-модерните времена.

Копола разкрива, че от “Paramount” искат филма да се казва “Кръстника: Част 2”. Те смятат, че добавката “част 2” е отлична, тъй като по това време е доста често използвана от други ленти, а при име “Кръстникът 2” феновете могат да бъдат заблудени, че става въпрос за нов филм, който няма нищо общо с първия.

Това е последният т.нар. “техниколор” филм. Техниколор е процес при заснемането на филми, който съществува от 1916 г. Става въпрос за наситени нива на цветове, които са особено ефектни при заснемането на мюзикъли като “Магьосникът от Оз” и др. “Кръстникът 2” е последният американски филм, който е сниман така. Слава Богу, лентата е дигитално реставрирана през 2008 г.

“Black Handers” или на италиански “Мано Нера” е вид рекет. Именно така Робърт Де Ниро, който играе Дон ВИто Корлеоне като млад, се издига като мафиот. Твърденията са, че “Мано Нера” е било въпрос на личен избор между италианците имигранти, но по-запознати казват, че това е почеркът на самата Камора.

Рот или Лански ! Характерът на Хайман Рот, изигран от Лий Страсбърг, е базиран на реалния живот на гангстера Майер Лански. Лански е инструмент в развитието на ‘National Crime Syndicate’ в Америка, които са допринесли за издигането на голямата хазартна империя, която се простира отвъд океана. В “Кръстникът 2” Рот казва: “Ние сме по-големи от Америка” е директен цитат от Лански.

Тъпите ципове ! Доста сцени от филма трябва да бъдат повторно снимани, тъй като са снимани с модерни ципове на панталоните, а такъв детайл може да преебе и най-якия филм. Именно заради това доста сцени са снимани отново, а на панталоните греят ципове изработени от 1913 г.

krastnikat-kolektsiya-dvd_7

Смъртта на Фредо !Авторът на книгата “Кръстникът” Марио Пузо не иска и да чуе за убийство на Фредо. В документалния филм “Зад кулисите на Кръстникът 2”, Позо казва: “Не исках Фредо да бъде убит, но Франсис беше категоричен. Така че аз казах ОК, но не може да бъде убит докато майка им умира”. Логиката на Пузо е, че ако Фредо бъде убит от Майкъл преди смъртта на майка им, публиката никога няма да прости на новия Дон.

godfather_marlon_brando_don_vito_corleone_black_rose_740_1280x960

Никога в Куба ! На моменти във филма става ясно, че сцените са били снимани в Куба, но това не е така. Поради революцията там, кадрите са правени в Доминиканската Република. Хавана бе сменен за Санто Доминго, а именно там е хотелът на Рот.

По-добре късно, отклкото никога ! Първоначално ролята на Клеменза е трябвало да продължи от оригиналния филм във втората част. Проблеми със заплатата обаче изваждат ролята на Ричард Кастелано. По този начин Франк Пентанели, високопоставен член на семейство Корлеоне, изигран от Майкъл Газо, е замислен да замести характера на Клеменза. Въпреки късното си появяване, Газо получава номинация за Най-добър актьор в поддържаща роля за Оскар, но губи от Де Ниро, който я взима с участието си в същата лента.

Лодката (The Moshulu) Лодката, с която младият Вито Корлеоне заминава за САЩ, в момента е във Филаделфия. В момента тя служи като ресторант, който се движи от членовете на мафията. Последното си го измислихме.

Рекордът До ден днешен! Робърт Де Ниро и Марлон Брандо са единствените актьори, които взимат Оскар за един и същи характер – Вито Корлеоне. Де Ниро бе отхвърлян няколко пъти на кастингите за ролята на Майкъл Корлеоне, която е дадена на Ал Пачино, но Де Ниро пък получава тази на младия Вито и с нея взима Оскар за най-добър актьор в поддържащща роля.

Ню Йорк в Италия ! По време на снимките е невъзможно да се снима на Елис Алънд, където Вито Корлеоне пристига в Америка. Затова се снима в Триест, Северна Италия на рибния пазар на пристанището.

Godfather3_6

Марлон Брандо е трябвало да участва във втория филм с Джеймс Каан. Интересното е, че и двамата не участват в “кръстникът 2” по една и съща причина – повече пари.

“Кръстникът 2” беше първото продължение на филм, който печели Оскар за най-добър филм. Това бе така до 2003 г., когато “Властелинът на пръстените: Завръщането на краля” спечели същата награда. Все пак, 29 годишен рекорд не е зле за филм, който не е трябвало да съществува.

Дон Вито е реално име. Това всъщност е грешка от работниците, които подписват паспортите на имигрантите. Истинското име е Вито Андолини, но тъй като идва от село Корлеоне е вписан като “Вито Корлеоне Андолини”.

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.
Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.