7 Януари – Ивановден , почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител

7 Януари – Ивановден , почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител

7 Януари – Ивановден , почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител

На този ден имен ден празнуват:

Иван, Иванka, Иванинa, Ванина, Bаня, Ваньо, Ванчо, Йото, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовкo, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна, Ивет, Ивета…

Информация за Ивановден

На този ден православната християнска църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане.

Традиции и обичаи на Ивановден

Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да “къпят”, пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо.

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни” е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Обредната трапеза на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Ивановден най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души.

ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО ИВАН

Позната е и по-старинната форма Йоан. Името има древноеврейски произход – означава “умилостивяващ Бога” или “помилван от Бога”.

В славянския свят името е много разпространено – могат да го носят най-различни хора. В характера им се събират черти като сила и слабост, доброта и коварство, душевна откритост и хитрост, нежност и ярост. Ивановците са упорити, макар че понякога на две крачки от целта дават заден ход и се насочват към нова цел.

Всички казват, че Иван е човек с широка душа, с богата емоционалност, непрекъснато е пълен с нови идеи и планове за бъдещето. Носителите на това име са представители на най-различни професии – писа тели, артисти, летци, офицери … Те са хора с големи родове и имат братя и сестри, които обичат много. Ивановците се чувстват много комфортно в семейна среда – на празници се събират и с най-далечните си братовчеди, спазвайки свято традициите. Обичат големите трапези и шумните компании, макар че не са изразени пияници или нехранимайковци. Следят с интерес политиката и много страдат от загубите на футболния си отбор.

Жените, които се омъжват за Иван, трябва да знаят, че ги чака интересен живот. Съпругът им често ще предпочита вкъщи да идват гости от неговите приятелски компании. Може да поиска съвсем неочаквано да смени работното си място, дори и местоживеенето на фамилията. Въобще Ивановците обожават промените. Ценят брака, но това не значи, че някой ден няма да поискат да проверят въздействието на мъжкия си чар върху някои приятелки на съпругата си. Не са истерично ревниви, реагират неочаквано, ако някой за качи жената до тях. Често се женят по два пъти.

Иван е любител на всяка работа вкъщи, но изпълнява с удоволствие само мъжките задължения. Децата го обичат силно.

Ако свърже съдбата си с Ангелина, Антония, Ася, Валентина, Бистра, Галя, Дария, Евдокия, Екатерина, Евгения, Елисавета, Ева, Зоя, Ирина, Христина, Ма рия, Любка ще бъде щастлив. Ако обаче попадне в мрежата на Анна, Антонина, Глория, Елена, Лидия, Мая, Татяна, Надежда, Емилия – не го чакат много щастливи дни.

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.