Време разделно – българският филм на всички времена

Време разделно – българският филм на всички времена

Време разделно – българският филм на всички времена

„Време разделно“ е роман от Антон Дончев, написан през 1964 г. Творбата е създадена само за 45 дни. Събитията, описани от Антон Дончев, са се случили през 1666 г. на мястото, където е разположен град Якоруда. Романът е екранизиран през 1988 г. от режисьора Людмил Стайков под името „Време на насилие“ и се състои от 2 части: „Заплахата“ и „Насилието“.

За „Време разделно” напоследък се говори много за него. Едни го одобряват с ентусиазъм, други го критикуват. Разни псевдоучени го определят като поръчков, изопачаващ събитията и т.н. В едно интервю на въпрос не са ли представени жестоко събитията, Антон Дончев отговаря: „Ако трябва да сме точни, събитията от ония времена са описани съвсем нежно в романа. Трудно е дори да си представим какви мъки е изживял българинът през петвековното робство и при потурчването на част от народа”. Кощунство е въобще да се спори по тези въпроси. Но нека видим как бе създаден филмаът „Време разделно”, заснет по сценарий от този роман.

Време разделно - българският филм на всички времена
Време разделно – българският филм на всички времена

През осемдесетте години на миналия век в Родопите разговаряхме с тогавашния държавен глава Тодор Живков. Той се интересуваше как вървят процесите за приобщаване на местните хора, чиито имена бяха променени десетина години преди това. Процесите протичаха нормално и хората се приобщаваха, особено младите. Все пак за по-възрастните някои неща не бяха толкова ясни. В тази връзка аз му казах: „Другарю Живков, не може днес да си Хасан, а утре Асен. Може, ама трябва да му се каже защо”. „Какво имаш предвид?” – запита ме тогавашният Първи. Казах му: „Младите са учили българска история и макар с колебание приемат, че е имало потурчване.

Старите обаче са полуграмотни и не са чели книги. Те знаят това, което им е казал ходжата, а ходжата знае това, което му е казал предният ходжа. Книгата „Време разделно” е трябвало да бъде прочетена на хората на кръжоци и събрания. Тя трябваше отдавна да бъде филмирана”.

ПРЕДОСТАВЯМЕ ВИ И ВИДЕО В ДВЕ ЧАСТИ НА ЦЕЛИЯ ФИЛМ В ПУБЛИКАЦИЯТА !!!

Потрепна Живков, стана, извика сътрудниците и разпореди: „Викайте Антон Дончев да даде сценарий, намерете добър режисьор и да се започне филма.”  При следващото идване пак стана въпрос за филм и сътрудниците докладваха, че Антон Дончев не давал сценария. „Дайте му каквото иска, само да даде сценария.” – заръча Живков. Не след дълго при нас в Родопите дойде режисьорът Людмил Стайков и започнаха снимките на филма. Местните хора, потомци на потурчените българи, ентусиазирано взеха участие в масовките. Снимките са правени главно в Смолянския регион.

Време разделно - българският филм на всички времена
Време разделно – българският филм на всички времена

Голяма част от тях бяха реализирани на територията на ловно стопанство „Кормисош”, в което аз работех. Беше направен един прекрасен, уникален филм, който според мен закъсня във времето. На широк екран беше закупен от много страни и чак от Америка. Романът „Време разделно” е издаден в милиони тираж  и най-вече в Америка. Преведен е на много езици. След време се запознах, пак в Родопите, с автора Антон Дончев. Първият въпрос, който му зададох, беше защо не е давал сценария. Отговорът му беше: „Аз за този сценарий съм получил 12 000 лева хонорар и по уговорка с Людмила Живкова съм ги внесъл във фонд  „1300 години България”. Имахме спор по сценария, понеже някои искаха да доминира бедата от еничарите, а те са българи. Аз настоявах да доминира бедата от исляма”.

ПРЕДОСТАВЯМЕ ВИ И ВИДЕО В ДВЕ ЧАСТИ НА ЦЕЛИЯ ФИЛМ В ПУБЛИКАЦИЯТА !!!


След години на лов в ловното стопанство „Кормисош” идва американски ловец. Оглежда се в местата, в които ловува, и казва: „Никога не съм бил в България, но по тези места като че съм бил”. Оказа се, че гледал филма на широк екран и познал терените, където е сниман. Книгата „Време разделно”  и екранизацията й са шедьоври в нашата история, култура и литература. Това са корените на българщината.

Източник: УЧИТЕЛИ

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

4 Отговора на "Време разделно – българският филм на всички времена"

 1. Стоян   11.05.2019 at 17:04

  Това литературна измислица ли е, къджал смотан…

  Ислямизирани славяноезични православни християни
  Според най-разпространената версия българи мюсюлмани е обобщаващо название на всички българи приели исляма по време на османското владичество. В подкрепа на тази версия е огромният брой исторически източници, между които и пътеписите на прочутия Евлия Челеби из цялата Османска империя и големия държавник и велик везир Мидхат паша (който по произход е помак). Последният, в своята статия „Турция: Минало, настояще, бъдеще“, публикувана във френското списание „Научен преглед за Франция и чужбина“, No 49, 1878 г., с. 1152, пише:

  „ „… Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български.“ “
  Мюсюлманите, които говорят само български, по думите на Мидхат паша, са именно помаците. За тях известният английски журналист Джеймс Баучер, живял в България от 1888 г. до смъртта си през 1920 г., като кореспондент на вестник „Таймс“, посещавал Родопите, срещал се с българи мохамедани, пише в своя статия: „Родопските помаци или по-точно – българите, приели насила исляма в епохата на завоеванията… са с по-чиста българска кръв, отколкото самите българи.“

  Друго доказателство за българския корен на това население са народните песни. Видният български етнограф Христо Вакарелски пише:

  „ „Чистотата на българския език, народните песни, приказки, пословици, гатанки и прочее у българите мохамедани прави впечатление на всички, които имат допир с тях. Дори запазеността на славянския тип у тях е много по-силен, отколкото у братовчедите им българи християни, които най-вече през 19 век са силно подвижни и общуващи.“

  Отговор
 2. Симеон   15.10.2019 at 18:17

  Пиша в отговор на Стоян.
  Ще те нарека „всезнайко“. Понеже четеш, мислиш и се правиш на всезнаещ, но не знаеш истината. Ника историята докаже българският дух. Само леееко ще те светна с малко информациика „всезнайко:!!!
  Иди надолу по Родопите иди и виж дали помаците носят онзи дух на хан Аспарух. Като граничари българските войници в гр. Доспат например научиха, видяха и си припомниха, че Антон Дончев наистина е прав пресъздавайки картината на част от петвековното турско робство. Помаците сами го казват дори, техният български не е български, а е местен диалект. На всичкото отгоре колкото и да ми цитираш „всезнайко“ източници оттук и оттам иди и се научи за устната традиция приятелю. Тя говори повече от всичко. Помисли само колко поколения са преминали от епохата 17 И 18 век. Не повече от 4-5 поколения. Което означава, че информацията за издевателствата описани от Дончев се съдържат в поне 75 процента от устната традиция, предавана от поколение на поколение. Така, че истината се потвърждава. А как е станало, че не е писано за устната традиция – ми тя е устна, ня не е писменна!!!
  А сега да те видя!!!!
  И запомни от мен „всезнайко“: „Когато учиш учи в контекста на съответната епоха“!!! Бъди благословен в изучаването си на българската история, а не на изопачената от съвременници такава!!!

  Отговор
 3. Катя   16.11.2019 at 15:17

  Българите мохамедани ще запазят българският ген във вековете, защото са прикрити и няма да ги атакуват, както свободолюбивите и борили се във войните българи и техните наследници. Този характер, който се е превърнал в ген, е изобретателен, непредсказуем и не се усеща, е български гениален едновременно.

  Отговор
 4. Димитър Гавраилов   18.11.2019 at 21:17

  Стойностен филм – разтърсващ филм – „Време разделно”; такова степенуване бих направил за (видените от мен) български(те) филми. Това е филм, който родната кинематография дължеше на българската памет и култура, където Историята на България, (или един много драматичен период от нея), като академична дисциплина, бе превъплътена по художествен начин,чрез този прекрасен филм.

  Отговор

Напиши коментар

Your email address will not be published.