Теодора Нанова разкри душата си в 40 картини

Теодора Нанова разкри душата си в 40 картини

Теодора Нанова разкри душата си в 40 картини

Художничката се вдъхновява от всичко – рязко отношение, хубаво изживяване, тъжна мисъл

Над 40 свои душевни състояния, запечатани в картини, представи в деветата си самостоятелна изложба художничката Теодора Нанова. Неслучайно талантливата повелителка на четката нарече събирателно платната си “Душата ми нашепва”. Картините ми изразяват моите духовни преживявания, това, което съм почувствала, усетила, направила в живота си. Вдъхновени са от всяко едно мое възприятие за действителността, от всяка прокрадната мисъл, разказа преди откриването на изложбата вчера Теодора Нанова.

ВИДЕО РЕПОРТАЖ С АВТОРА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ НА АДРЕС ТЕЛЕКАБЕЛ ТВ 

Платната на художничката са рисувани от 2014 година насам. Както се изразява Константин Анастасов – куратор на изложбата и колега и приятел на авторката, те могат да бъдат описани само като тип виждане “Теодора Нанова”. Наричам стила си сюрреалистичен карикатуризъм или карикатурен сюрреализъм. Работите ми са малко плакатни, в част от тях има смешка, виц, закачка. Работя и с живопис. Имам от всичко по малко, разказва Нанова.

Художничката признава, че може да получи вдъхновение от всичко – рязко отношение, хубаво изживяване, тъжна мисъл. Две от картините на авторката са особено силно извлечени от душата й. Едната от тях изобразява малка, нежна балерина, леко страхливо отваряща вратата към светлото си бъдеще. Момичето показва мой житейски период, в който се бях затворила в себе си, изградила здрава черупка. Тогава се чувствах като дете, любопитно да види себе си и да преоткрие света, което отваря вратата на истинския си живот. В тези моменти осъзнаваш, че нещата не са такива, каквито си си мислил и трябва да се изправиш пред собствените си страхове, обяснява Теодора Нанова. На другата картина се вижда око, в чийто ирис плува образът на странстващия човек. Смисълът е, че винаги можеш да намериш стълбата, по която да стигнеш до мечтите си, допълва художничката.

Теодора Нанова владее и словото, и цвета. Последната й книга “Късче от Рая” излезе наскоро, а преди това дебютира с “Нещо в мен вали”. Изкуствата в нея напират по много хармоничен начин. В изложбата “Душата ми нашепва” тя показва сънищата си, подсъзнанието си, не се плъзга просто по повърхността, ами навлиза дълбоко в проблемите, нищи философията на човека. Тя дава провокация, дълбочина, парадокс, чувствителност, мъдрост. Зад всеки циник се крие един огорчен романтик. Затова намирам тази изложба за толкова необикновена, разказа кураторът Коко Анастасов.

ВИДЕО РЕПОРТАЖ С АВТОРА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ НА АДРЕС ТЕЛЕКАБЕЛ ТВ

След премиерата в Пазарджик картините от “Душата ми нашепва” ще заминат за столицата, където ще бъдат представени пред софийската публика в средата на февруари.

Теодора Нанова е талантлива художничка от Пазарджик. Първата й самостоятелна изложба е през 2010 година, когато представя своя колекция икони, измайсторени със сух пастел и креда. Последствие представя изложби “Голо тяло”, “Конят”, има самостоятелно представяне с карикатури и участия в няколко съвместни проекта. Нейни платна са показвани в редица столични изложби, включително и в театър “Сълза и смях”. Участва в 40 и 41-ва Национална изложба по карикатура, както и в конкурси в Унгария и Австралия. Нейни произведения се поместват в почти всяка обща изложба на Дружеството на пазарджишките художници. Нанова е негов член от 2011 година. Интересна подробност от личния  живот, която не всеки знае, е, че тя обожава животните. Отглежда котка и гълъби, движи се с малко таралежче и се грижи за катерички.

автор : Ралица ИВАНОВА, Пазарджишка Марица

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.