На 20 юли православната църква отдава почит на Свети пророк Илия.

На 20 юли православната църква отдава почит на Свети пророк Илия.

На 20 юли православната църква отдава почит на Свети пророк Илия.

Той е познат и като Гръмоделецът и е един от тримата велики старозаветни мъже – Мойсей и Свети Йоан Предтеча.

Свети пророк Илия е потомък на Аароновия род и по негово време са управлявали царица Йезавел и цар Ахав, които били езичници. Светецът ги предупреждавал, но те не сменили вярата си и начина си на живот. Земите им били застигнати от суша, която продължила три години и половина, но не не искали да се вслушат в думите на пророка.

Когато мисията на Свети Илия на земята била завършена, той получил небесно предизвестие. Той отишъл край река Йордан заедно с верния си ученик Елисей и бил отнесен към Небесното царство на Огнена колесница. В България Свети Илия се смята за господар на небесните природни стихии. Той владее светкавиците, градушките и гръмотевиците.

Вярва се, че когато той препуска с огнената си колесница по небесните пътища, причина гръмотевици и огън, заради което се нарича още Гръмоломник, Гръмовник и Гръмоделец. Според поверията на земята гърми, когато Пророкът търкаля бъчви в небесата. А когато той води битка с триглави змии, Сатаната или крилати Змейове, на земята има опустошително природни стихии.

Ако светецът се разсърди, пуска от ръкава си ледени зърна или пък заключва дъждовете в небесна пещера и на земята настъпва суша.

Поверия и обичаи на Илинден :

Смята се, че ако на Илинден гърми, орехите и лешниците ще са празни, овошките ще се повредят или загинат и само виното ще бъде добро.

На този ден не се работи, защото гръм може да удари човека.

На Илинден не бива да се ходи на плаж, защото на този ден морето взима жертви. Тогава излизат есенни ветрове, мъртво течение и вълнение. Старите рибари казват, че „Илинден идва в мъртва хватка на морето“.

Какъвто човек влезе пръв в дома ви, такава ще бъде и цялата година.

На Илинден възрастните пеят песни за Свети пророк Илия и измолват благополучие, здраве и плодородие от Бога.

Това е и празникът на самарджии, кожухари и фурнаджии, защото Свети Илия е техен покровител.

На този ден се готви курбан, който се освещава, от най-стария петел в чест на светеца. Рано призори стопанката на дома замесва колач и погача боговица за Свети Илия.

В жертвоприношение на пророка се принася мъжко чифтокопитно животно – бивол, вол или теле.

На Илинден имен ден празнуват Илия, Илин, Илинко, Илина, Илиана, Илика, Илико, Божко, Божинко, Божинка, Божана.

Желаем ви много здраве успехи и щастие!

Федерация Народна топка България организира кампания за събиране на средства за закупуването на топки за игра на народна топка с цветовете на българското знаме. Всяка дарена сума от добронамерени хора и юридически лица ще ни бъде от полза. Топките ще бъдат раздадени на клубовете в страната, на училища, гимназии с цел популяризирането на играта. 

Всяка закупена топка подпомага нашата дейност на национално ниво !
ТОПКИТЕ за ЗАЛА “DBFB GOTCHA BALL” СА С РАЗМЕР 7 ИНЧА ПО ДИЗАЙН НА ФЕДЕРАЦИЯ НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ С АВТОР ЕВА ПАВЛОВА И СА ОФИЦИАЛНО ОДОБРЕНИ ОТ WORLD DODGEBALL ASSOCIATION .
Топката е от текстил и е лека, а при удар е безболезнена. … https://www.narodnatopka.com/shop/dbfb-gotcha-ball-1/

Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki
Dodgeball Federation Bulgaria-DBFB
ФЕДЕРАЦИЯ НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Искате ли да организираме вашият СПОРТЕН ТИЙМБИЛДИНГ, ВАШИЯТ РОЖДЕН ДЕН, ВАШИЯТ СЕМЕЕН ПРАЗНИК! 
Искате ли ДА СПЕЧЕЛИТЕ КУПА ! 
Искате ли ДА СЕ СПРАВИМ ЗАЕДНО С АГРЕСИЯТА В ОБЩЕСТВОТО или с агресията само във вашия офис !?
КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ДА ПОИГРАЕМ НАРОДНА ТОПКА !?
РЕЧЕНОТО ЩЕ БЪДЕ СТОРЕНО !
Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес.https://www.narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. https://www.narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.