Сложен и фин механизъм – така образно може да се опише женският човешки организъм.

Сложен и фин механизъм – така образно може да се опише женският човешки организъм.

Кастинг за добър специалист по женско здраве

 

Сложен и фин механизъм – така образно може да се опише женският човешки организъм. И за да работи добре това велико устройство, е необходим добър специалист по женското здраве. Обикновено го наричат гинеколог. Засега у нас все още са достатъчно на брой. Но на кого можем да се доверим, как да изберем надежден специалист, който може да помогне при различни обстоятелства? Въпрос с труден отговор в смесицата от държавно и частно здравеопазване. Но да започнем отдалече.

За Дамите и за Здравето ! http://zdravezajenata.com/

Какво представлява гинекологията? Тази част от медицината се занимава с болестите на половата система на жените и с профилактиката на тези болести от най-ранна възраст до дълбока старост. Към гинеколозите се обръщат с проблеми при менструацията, болести на матката и околните органи, с въпроси за запазване или за прекъсване на бременността, при безплодие и при онкологични проблеми на малкия таз. Така че гинекологът заема важно място в живота на съвременната жена. Това на първо четене означава, че е добре да не се сменя често този специалист, защото той познава добре особеностите на здравето на дългогодишните си пациентки и може бързо и успешно да помогне при всеки проблем. Значи трябва да знаем как да избираме гинеколог, какви са критериите.

На първо място този лекар трябва да притежава висше медицинско образование и специалност „Акушерство и гинекология”. Допълнителните квалификационни курсове също са от значение, но това не винаги може да се разбере. Но дипломите и квалификациите не винаги са гаранция за качеството на лечението. Много хора оценяват професионализма на лекаря според възможностите му да излекува от една или от друга болест. Но това не винаги е възможно, ако някой здравен проблем е бил занемарен и болестта не е лекувана продължително време. Тук докторът професионалист постъпва така: подробно обяснява за възможните методи за лечение, за необходимостта от тях и за прилагането им. Той ще подбере най-подходящия метод, ще разкаже и за перспективите на лечението – възможностите за успешен и неуспешен изход. Добрият доктор никога не дава стопроцентова гаранция за излекуване, нито определя конкретен срок на лечението, защото всеки организъм има особености.

Някои пациенки се доверяват на устната реклама. Жените са доверчиви, когато става дума за здравето им, и често използвата положителните изказвания за някой гинеколог като критерий за избора си. Но и тук има индивидуален момент – може докторът да не ви допадне заради външна антипатия, просто да не го одобрите физически и като поведение. Затова може да се използва статистически метод – добрият доктор няма свободни приемни часове за няколко дни или седмици напред и работи само със записване. Цената на прегледа понякога също може да подведе. А добър специалист можете да намерите и в районния си ДКЦ. Понякога.

За Дамите и за Здравето ! http://zdravezajenata.com/

Много важно е усещането ви при общуване с гинеколога. Доверието е важно условие, а то идва след подробни и на достъпен език обяснения за необходимостта от това или онова изследване или лечение. Вариантът „корифей в медицината с каруцарски език” не е добър, ползата от неговото лечение няма да е голяма, ако пациентът е рееарвиран към поведението на доктора. Спокойствието и увереността на специалиста е половината от успеха. То се предава на пациентките чрез подробна информация за състоянието им и за предстоящите процедури и за очаквания ефект. Не трябва да се крият възможния риск и страничните ефекти, за да може жената да вземе обосновано решение в каква посока да се върви.

Когато става дума за прекъсване на бременността, добрият гинеколог ще обсъди с пациентката начините за запазване на бременността и ще се убеди, че решението за аборта не е моментна слабост. Но каквото и да е решението, той е длъжен да помогне в психологически план.

По какво друго можете да се ориентирате в избора на гинеколог?

При прегледа докторът не трябва да бърза, каквито и други ангажименти да има. Не трябва да използва неразбираеми термини, а да обясни всичко пределно простичко, без да ви внушава ужас с описанието на предстоящите процедури. Не трябва да прекъсва прегледа заради разговор с медицинската сестра, заради пациент или телефонен разговор. При неприятни процедури трябва да предупреждава, за да намали дискомфорта. Освен гинекологическия преглед трябва да направи и общ преглед на здравето ви.

Легенди се носят за нечетливите докторски почерци. Но сега сме в ерата на компютрите и всичко трябва да бъде документирано в напечатан документ. А за конфиденциалността няма защо да споменаваме – тя е задължително условие в лекарската етика.

Добрият гинеколог определя времето на следващия преглед, дава ви направления за изследванията, казва ви къде можете да ги направите, за да не губите време и пари.

С други думи, и взаимното уважение е показател за качество.

 

автор: Kim Reiki ®Magic Man Studio, Angel Petrov

 

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®
Народна Топка България ®

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.