Реч на Чарли Чаплин от филма “Великият диктатор”

Реч на Чарли Чаплин от филма “Великият диктатор”

Реч на Чарли Чаплин от филма “Великият диктатор”

“Съжалявам, но не искам да бъда император. Това не е моя работа. Не искам да управлявам и владея. Искам да помагам на когото мога – независимо дали е евреин или не, черен или бял.

Всички искаме да си помагаме. Това е присъщо за хората. Искаме да живеем чрез щастието на другите, а не да се мразим и ненавиждаме. На този свят има място за всеки и земята е достатъчно богата, за да осигури прехрана за всички ни. Пътят на живота може да бъде свободен и красив, но ние загубихме този път. Алчността е отровила човешката душа и е изпълнила света с омраза. Марширувайки ни поведе към мизерия и кръвопролитие. Създадохме скорост, но се затворихме в себе си. Машините, които ни дават изобилие, ни оставят в желание. Знанието ни направи цинични, умовете ни – безчувствени и жестоки. Мислим твърде много, и чувстваме твърде малко. Повече от машини, ние се нуждаем от човечност. Повече от хитрост – ние се нуждаем от добрина и нежност. Без тези качества животът ни ще бъде жесток и ние сме загубени.

Самолетът и радиото ни сближиха още повече. Самата природа на тези изобретения крещи за добротата в човека, крещи за световно братство, за обединение на всички ни. Дори в този момент думите ми достигат до милиони хора по света – милиони отчаяни мъже, жени и малки деца – жертви на системата, която превръща хората в мъчители и ги заставя да затварят зад решетките невинни хора. На тези, които ме чуват казвам: Не се отчайвате! Мизерията, която е надвиснала над нас, не е нищо повече от сянка на алчността, на язвителността на хора, които се страхуват от човешкия прогрес. Омразата на хората ще отмине, диктаторите ще умрат и властта, която са отнели от хората, ще се върне при хората. И докато хората умират за нея, свободата никога няма да изчезне…

Войници, не се оставяйте да ви водят хора, които ви презират и поробват, направляват животите ви и ви казват какво да правите, мислите и чувствате! Не позволявайте да ви третират като добитък и да ви използват като пушечно месо. Не се давайте на тези чудовища – те са хора без сърца! Вие не сте добитък! Вие сте хора! Носите любовта на човечеството в сърцата си. Вие не мразите – само необичаните и безсърдечните мразят.

Войници, не се поддавайте на гадове, на мъже, които ви мразят и поробват, които контролират живота ви, казват ви какво да правите и мислите, какво да чувствате… Които ви строяват, определят храната ви, държат се с вас сякаш сте добитък, използват ви за пушечно месо. Не се поддавайте на тези неестествени хора, на тези хора-машини, с машинен ум и с машинно сърце! Вие не сте машини! Вие не сте добитък. Вие сте хора! Вие носите любовта към хората в себе си. Вие не мразите – само необичаните мразят, само необичаните и неестествените. Войници, не се бийте за робство, бийте се за свобода! В 17-та глава на Евангелието на Лука е написано: “царството небесно е вътре в човека”, не в един, не в група хора, а във всички хора – в теб, в народа. Вие хората притежавате силата, силата да създавате машини, силата да създавате щастие. Вие хората притежавате силата да направите живота красив и свободен, да направите този живот невероятно приключение. Нека тогава в името на демокрацията да използваме тази сила – нека се обединим! Нека се борим за нов свят, за почтен свят, който ще даде на хората шанс да работят, ще ни даде бъдеще, старост и сигурност.

Обещавайки ви тези неща, зли хора се качват на власт. Но те ви лъжат! Те не изпълняват обещанията си и никога няма да го направят. Диктаторите освобождават себе си, но поробват народа си. Нека се борим, за да изпълним тези обещания. Нека се борим, за да освободим света – да разкараме бариерите, да унищожим алчността, омразата и липсата на толерантност. Нека се борим за един свят на разума, свят, в който науката и прогресът ще донесат щастие на всички хора! Воини на демокрацията, нека се обединим!

Хана, чуваш ли ме? Където и да си, погледни, Хана. Облаците се разтурят! Слънцето се показва! Ние излизаме от мрака и навлизаме в светлината. Навлизаме в един нов свят – там хората ще се извисят над омразата, алчността и жестокостта си. Погледни, Хана! На човешката душа й поникнаха криле и тя най-после полетя. Полетя към дъгата, в светлината на надеждата и славното бъдеще, което принадлежи на теб, на мен и на всички нас. Погледни, Хана… погледни!”

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.
Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.