Няколко поучителни притчи за нещата от живота

Няколко поучителни притчи за нещата от живота

Няколко поучителни притчи за нещата от живота

Мъдрият селянин

Вървял един човек из полето. Минал покрай един селянин и го попитал:
– Човече, след колко време ще стигна до града?
Селянинът го погледнал и му показал с ръка да продължава да върви. Пътникът помислил, че не го е разбрал и попитал отново:
– След колко време ще стигна до града?
Селянинът отново му посочил с ръка да върви.
– Е, явно на човека не му е до мене – си казал пътникът и продължил.
На края на нивата чул селянина да вика след него:
– Човече, ще стигнеш в града по обяд.
– Добре де, два пъти те попитах, защо чак сега ми казваш? – попитал пътникът.
– За да зная кога ще стигнеш, трябва да те видя как вървиш – отговорил му селянинът.

Следите в пясъка

Една нощ един човек сънувал сън. Сънувал, че се разхожда по морския бряг заедно с Бога. По небето проблясвали сцени от неговия живот. При всяка сцена той забелязвал двойни следи от стъпки по пясъка – едната била неговата, а другата на Господа. Когато проблясва последната сцена от живота му, той погледнал назад към следите от стъпки в пясъка. Забелязал, обаче, че много пъти по жизнения му път имало само една следа от стъпки и че това ставало през най-тъжните и унизителни периоди в живота му. Това го разтревожило и запитал Господа:
– О, Боже, Ти някога ми каза, че Ти ще вървиш винаги с мен. Но аз забелязах, че по време на най-трудните моменти от живота ми по пясъка имаше само една следа от стъпки. Не разбирам, защо когато най-много се нуждаех от Теб, Ти си ме оставял сам.
Господ му отговорил:
– Мило мое дете, аз те обичам и никога не бих те изоставил. По време на твоите изпитания и страдания, когато виждаш само едни стъпки, то е било когато Аз съм те носил на ръце!

Монасите, локвата и момичето

Двама монаси вървели по кален път. Валял силен дъжд. Като стигнали до завоя видели красиво момиче в копринено кимоно, което не можело да прекоси огромна локва на пътя. Единият монах повикал момичето, вдигнал го на ръце и го пренесъл на отсрещната страна. След това двамата монаси продължили пътя си към храма, само дето другият монах през цялото време мълчал намръщено. Малко преди да стигнат храма не издържал и попитал:
– Ние, монасите, не се доближаваме до жени. А ти дори пренесе това момиче на ръце през локвата. Защо?
На което първият монах отвърнал:
– Аз оставих момичето на пътя. Ти още ли го носиш в себе си…

Една дълга права линия

Веднъж цар Акбар начертал една дълга права линия и попитал министрите си:
— Как може да се направи тази линия по-къса, без човек да се докосва до нея?
Бирбал, когото смятали за най-мъдрия човек в държавата, се приближил и начертал близо до първата линия – друга, но по-дълга от нея.

Няма бог

Вървял Учителят на Бялата ложа със своите ученици. По пътя срещнал Учителя на Черното братство с неговите ученици! Учителят на Черната ложа поздравил:
– Няма Бог!
Учителят на Бялата ложа отговорил:
– Няма Бог! – и след това всеки продължил по пътя си.
Учудени учениците на Бялата ложа попитали Учителя си защо така е отговорил, това противоречало на тяхната вяра. А той им отговорил:
– Бог е любов! А в споровете и караниците няма любов.

Малката вълна 

(“Вторници с Мори” от Мич Албом)

Една малка вълна, се поклащала напред-назад в океана, както в доброто старо време. Тя се наслаждавала на вятъра, синьото небе и чистия въздух, докато не забелязала другите вълни пред нея, които се разбивали с трясък в брега.
– Боже мой, това е ужасно! – помислила си малката вълна. – Това ли ще се случи и с мен!?
Вълната, която била зад нея, видяла намръщеното й изражение и попитала:
– Защо изглеждаш толкова тъжна?
– Нима не разбираш!? – казала малката вълна. – Ние всички ще се разбием в брега! От всички вълни няма да остане нищо! Не е ли ужасно?
А вълната зад нея казала:
– Не, ти не разбираш. Ти не си вълна, ти си част от океана.

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.