КОРЕНЪТ ФО-ТИ – ИЗВОР НА ЖИВОТА

КОРЕНЪТ ФО-ТИ – ИЗВОР НА ЖИВОТА

КОРЕНЪТ ФО-ТИ – ИЗВОР НА ЖИВОТА
Родината на лечебното растение ФО-ТИ (POLYGONUM MULTIFLORUM) е Китай, но то вирее също така в Япония и Тайланд. Основната лечебна част на Фо-ти е корена му. Той намира широко приложение в традиционната китайска кухня и се слага за подправка в чорба от черен боб, известен като „червено Фо-ти“. Непреработения суров корен е известен като „бялото Фо-ти“.
fo-ti-mediaplus.bg
Fо-ти е известен и с двете си китайски имена He Shou Wu и Shou Wu Chih, които означават “чернокосия г-н Хе”. Тези имена са съотнесени към една много стара легендата за един дълголетен китайски познавач-билкар, който живял 256 години и бил надарен с невероятна сексуална мощ. Наричали го г-н Хе,който имал 24 жени на брой. Г-н Хе бил преизпълнен с младежка сила и сексуална юначност, защото се сдобил с корена Fо-ти, чрез който възстановил черния цвят на белите си коси, възвръщайки своя младежки жизнен вид и сила.
Г-н Хе бил много стар и нелечимо болнав с бели коси човек, който решил да отиде да умре навътре в гората за да не се превръща в тежко бреме за бедното си семейство. Той се скитал дълги месеци из безбродната гъста и трудно проходима гора като поддържал живота си основно чрез нейните природни дарове. Вместо да умре бързо, както очаквал и си мислел г-н Хе, той все повече укрепвал и заяквал като чувствал, че се изпълва все повече и повече с невероятно силен прилив на енергия. Един ден решил да се завърне все пак при своето семейство, тъй като минало много време, а той не умирал.
fo-ti-mediaplus.bg
Когато неговите близки го съзрели не могли изобщо да го познаят, водени от дълбокото съмнение, че било невъзможно да оцелее в дълбоката, непроходима гора без храна. Освен това неговият вид бил направо неузнаваем – пред тях стоял един твърде добре сложен физически, здрав и як млад мъж с буйни черни коси. На въпроса как е оцелял, г-н Хе им отговорил, че основно се хранел и утолявал жаждата си с корените на една дива лоза, нарекъл я ФО-ТИ. От този миг нататък Фо-ти се сдобило с името He Shou Wu или „г-н Хе с черните коси“.

 

Фо-Ти корен мъжка и женска фигурки

Лечебното растение вирее във влажни, сенчести и хладни места наситени с кисела, алкална и неутрална пясъчно-глинеста почва. В полусенчестите и сенчести места то са разраства много бързо. Не обича слънчево изложение със суха почва. Polygonum multiflorum цъфти от септемри до октомври месец, а семената му узряват от октомври до ноември. Цветовете му са с хермафродитно съцветие – нито мъжки, нито женски.

fo_ti_fhl

За сметка на това обаче корените му са уникални и единствени в света, защото имат способността да се оформят в човешки фигурки – мъжка и женска, което е съвсем видно. Коренът ФО-ти притежава не само формата на човешко тяло. Неговата уникалност е несравнима по себе си, защото е носител и на физически полови белези. Те сами по себе си говорят, че Фо-ти е извор на дълголетие. Мъжката фигурка е за предпочитане да се използва от мъжкото съсловие, а женската – от женското.
fo-ti-mediaplus.bg
Лечебни свойства
В китайската медицина невероятните лечебните свойства на ФО-ТИ буквално са неизброими. Преди всичко Фо-ти се използва за отстраняване на преждевременното остаряване, старческата слабост и умора. Съществуват два вида Фо-ти: червено и бяло. Червеното Фо-ти подсилва жизнеността и укрепва енергията, стимулира кръвния поток и регулира състава на кръвта, поддържа и изчиства бъбреците и черния дроб. Бялото Фо-ти се използва при запек.
Широко се употребяват ядливите части на Фо-ти: листа, семена и най-вече корен. Листата се консумират сурови или варени, семената – също. Коренът му се използва предимно варен, но суров е по-лековит, тъй като в него се запазват всички съдържими витамини, минерали и незаменими аминокиселини. Преди всяка негова употреба е необходимо да се измие няколко пъти. Общоприето e обаче мнението, че е много по-добър изсушен на слънце. За китайците сушеното на слънце Фо-ти е една от най-важните билки против стареене и намира широко приложение в тонизиращите рецепти.

fo-ti-mediaplus.bg

Активни растително-биологични съставки

За щастие разполагам с малко повече информация не само по отношение на неговата битова употреба и фолклорни легенди. Съвременните научно-лабораторни изследвания доказват, че тази билка съдържа алкалоид, който има подмладяващ ефект върху нервните и мозъчни клетки, както и ендокринните жлези като възстановява изцяло организма от пълно изтощение. Той стимулира функцията на надбъбречните жлези и спомага за детоксикацията на организма.
Билката на дълголетието, както я наричат в родината й, съдържа следните основни билкови съставки: глюкозиди, които обясняват благотворното й въздействие при стомашни проблеми и запек. Доказано е, че коренът на растението съдържа лецитин и триглицериди, благодарение на които понижава нивото на холестерола в тялото.
Освен това в Polygonum multiflorum има наличие и на фосфолипиди, микроелементи, аминокиселини, тетрахидроксистилбен – антиоксидантно и противовъзпалително съединение, което е научно изследвано с доказано въздействие върху невроните.
Фо-ти съдържа протеини и захарни комплекси, които създават специфично режимно въздействие на въглехидратите върху клетките на тялото. Те действат съответно като антитела непредизвикващи и непровокиращи алергия.
Оказват също така силно влияние върху депата на мазнините в кръвта и неутрализират възможността за вероятно заболяване на сърцето блокирайки образуването на плака в кръвоностните съдове. По този начин повишават гъвкавостта и елестичността на стените им. FO-ти намалява и количеството натрупани мазнини в черния дроб защитавайки го от увреждането на токсините.

Фо-ти мощен афродизиак

Показания

Фо-ти мощен афродизиак

Ендокринната система

Фо-ти е един от най-силните и невероятни фитоестрогени в света. Polygonum multiflorum се смятат за мощен сексуален енергетизатор-симулант, ако се консумира редовно. На Изток е широко популярно схващането, че Polygonum multiflorum увеличава възпроизводството на спермата при мъжете, както и фертилността при жените. Той е незаменим афродизиак.
ФО-ТИ може да отстрани напълно импотентността, да елиминира безплодието и стимулира забременяването. Има също така впечатляващо въздействие за отстраняването на вагиналните възпалителни течения и нормализирането на ерективната дисфункция. Фо-ти служи още и за лечение на менструални смущения и проблемни усложнения свързани с климактериума. Много ефективен е при намаляването на нивата на кръвната захар.
Невероятният Polygonum multiflorum намира приложение и в козметиката като екстракта му се пие за възстановяване на прошарената и бяла коса. Фо-ти я поддържа здрава и еластична като неутрализира преждевременното й побеляване.
Кръвоностната система
Доказано е, че ФО-ТИ може да понижава и отстранява лошия холестерол като намалява втвърдяването на стените на артериите. В същото това време пречи на повторното обратно всмукване на холестерина, задържа проникването на мастоподобни вещества във вътрешната обвивка на артериите, като с това намалява степента на тяхното склерозиране. Фо-ти също така избистря и възстановява зрението. Има свойството да понижава съсирването на кръвта.
Коренът подсилва циркулацията на кръвните потоци и предпазва от различни обриви, екземи, язви, антракс, скрофулоза, възпаление на лимфните възли и различни видове токсичност. ФО-ТИ отстранява анемията стимулирайки формирането на червените кръвни телца. Вълшебствата на билката се използват за понижаването и нормализиране на кръвното налягане.
Сърдечната дейност
Polygonum multiflorum намалява честотата на сърцебиенето и подобрява кислородно-метаболитния баланс на сърдечния мускул. Екстрактите на ФО-ТИ отстраняват и предпазват от ангина пекторис. Те са сърдечно-стимулиращи и успокояващи.
Мозъкът и нервната система
ФО-ТИ подсилва и изостря значително паметта предотвратявайки дегенерацията на невронния път към допаминовите депа – свързващо звено в мозъчната функция. Коренът успокоява нервната система, предпазва от атеросклероза, замъглено виждане, отоневрологични проблеми свързани със замаяност и шум в ушите, изтръпване на крайниците.
Спомага за отстраняването на неврита. Polygonum multiflorum съдейства за овладяването на епилепсията и шизофренията. Фо-ти се използва още при лечение на безсънието и неврастенията. Той отстранява още множество проблеми свързани с различни нервни увреждания и усложнения.
Храносмилателната система
Предотвратява и отстранява храносмилателният дискомфорт чрез газогонните си свойства. Фо-ти действа успокояващо на стомаха, засилва перисталтиката на червата. Притежава разхлабващо действие.
Двигателната система
Коренът Polygonum multiflorum се отличава с мускулно-скелетно въздействие. Отстранява болките в долната част на гърба, в таза и колената. Притежава заздравяващ ефект върху костите и възстановява същевременно мускулите и сухожилията. Действа заздравяващо и благотворно на зъбите.
Цветовете на Фо-Ти
Имунната система

Цветовете на Фо-Ти

Корените и стъблата на Фо-ти са антибактериални и противовъзпалителни, Притежават антиспазмолитични, астрингентни и хипогликемични. Освен това се използват за лечение на трихофития (гъбички), кървящи рани и язви. Polygonum multiflorum инхибира патогените, които причиняват туберкулоза и малария. Фитосъставките на Фо-ти подхранват и възстановяват съединителната тъкан. Билковите екстракти на растението са доказали своята ефективна антипирептична и противотуморна дейност.
Противопоказания
Организмите на различните типове хора много рядко реагират на Фо-ти отрицателно. Сравнително редките му противопоказания при свръхчувствителни хора са: алергични кожни обриви и разстройство (диария).
Приемът на повече от 15 грама преработен корен ФО-ТИ може да предизвика изтръпване на ръцете и краката. Изключително рядко, но възможно явление е да провокира реакции при остър хепатит.
Лекарството може да се приема в продължение на дълъг период от време, ако не предизвиква червенина на лицето, сухота в устата, раздразнителност и както отбелязах вече съответни кожни обриви и разстройства.
Честата и постоянна употреба на екстрактите от ФО-ТИ може да доведе до пълното излекуване на съществуващото заболяване.
(публикацията е със запазено авторско право)
©Автор: Н.Н.-Селена
     

ИЗТОЧНИК http://www.zdravoslovno.biz/

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.