Какво ви е лятото – астрономическо или по-гастрономическо ?

Какво ви е лятото – астрономическо или по-гастрономическо ?

Какво ви е лятото – астрономическо или по-гастрономическо ?

Лято, лято!  Работно, отпускарско, виладжийско, екскурзионно, селскостопанско, морско, любовно и какво ли още не! Е, някои го знаят и като астрономическо, но на мен ми идва по-гастрономическо зарази изобилието на пресни плодове и зеленчуци, расли в правилния сезон, а не под полиетилен или на друг континет. Лятото е като празник, защото за българина всички сезони са празнични, независимо колко нещастен се докарва по статистика. Е, някои са нещастни и през лятото заради простуди, причинени от разхладителни напитки и сладоледи. Но оава си е по традиция. Защото когато студът си замине, започват ангините. И за това си има причини.

KОКОНА СЛЪНЦЕ  Слънчева защита за мама, татко и мен!

Сладоледите и силно охладените течности доскоро бяха лукс, а отскоро са елемент от интернационалното рекламно хранене на невиделите захар и консерванти грамотни съвременници. Това от една страна. От друга, студът в гърлото води до ответна реакция на организма и след сладко-газираните субстанции идват фармацевтичните вълшебства, наречени лекарства. Болката в гърлото, хремата и загубата на гласа са екстри за всеки забравил правилата потребител на реклами.

Разхладителните напитки не помагат за преодоляване на жегата, те даже помагат за разболяването на лигавицата на гърлото. За да не се стига дотам, може да се пие вода със стайна температура или топъл чай. Може и сладолед, но го отхапвайте деликатно, на малки парченца, както правят гейшите. И да се разтапя в устата, а не в гърлото, защото иначе става опасно.

Климатиците и прохладните течения са част от летните удоволствия. Но носят и ред опасности, които лекарите не забравят да ни напомнят. Ако екстремно застанете във въздушната струя и се заседите там, ще се простудите. Затва, преди да включите китайските чудесии, затворете прозорците и вратите, за да не става и течение. И не забравяйте – разликата между стайната и уличната температура да не е повече от 5 градуса. По-голямата разлика може да доведе до страшни последствия. Ако здравето ви е перфектно, може да опитате да се адаптирате към разликите в температурата на открито и на закрито без климатик – това е природен механизъм, действал безотказно до днес – затова ни има.

KOKONA-SOS !!! Предпазва от ухапвания на комари, кърлежи и други студенокръвни насекоми.

Прогнозата за времето никога не е напълно точна. Ако и повярваме, може да се разболеем, а ако не и вярваме, ще носим дрехи за всякакви случаи в пътната си чанта. Ззатова в несигурните преходни месеци може да веземем със себе си сгъваем чадър и пуловер, който може и да е излишно да мъкнем някой ден, но поне един път ще ни спаси от простуда или от температура. Може да си направим и междинен склад с тези вещи някъде на работното си място, или да си намерим работа някъде до магазин за дрехи втора употреба. Така няма да се страхуваме нито от градушка, нито от жега ли от сняг.

През лятото има риск човек да настине, ако се изпоти и го обдуха вятърът, без да има какво да облече. Затова е поговорката: „Лятно време абичка…”. Днес я видоизменяме в посока : носете под пуловера си тениска – сутрин е хладно, а през деня и вечерта пуловерът отново може да потрябва. Така ще победим простудата.

За по-закалените лятото е сезонът на къпането. Ако има чиста река край мястото, където живеете, е най добре. Морският плаж е пълен с изкушения и пясък, а от барчета с алкохол не остава място за хората. И все пак, ако стигнете до водата, трябва да знаете, че не трябва веднага да скачате в нея. Първо пристъпете плахо, понаплискайте се страхливо, а когато рецепторите спрат да провеждат тревога към мозъка, смело се потопете. Не забравяйте – разгорещени, изпотени, недоспали, преяли и препили хора водата не търпи – отмъщава им.

В този малък разказ сложихме прости неща. Не са трудни за спазване и няма да ви навредят, а ще ви бъдат от полза. Навремето не сме успели да докараме България с излаз на три морета, а днес се оказа, че това не и необходимо – българите се пръснаха по всички брегове и морета и за тях се чува навсякъде. Но независимо от географските координати правилата са постоянни. Скоро ще посрещна един познат, почиващ на Балеарските острови, и ще си говорим на немски за здравето и за времето.

автор: Kim Reiki, Angel Gugufido

БЪДИ КОКОНА!!!!!

KОКОНА СЛЪНЦЕ 

Слънчева защита
Това е лятото -топло, слънчево, щастливо!
Кадифен загар,траен тен – море, слънце, плаж, мечти!
Аз и ти! А после то и още хиляди усмивки и игри!
Kokona sun – здравословен тен –
За мама,татко и мен!
Българска козметика създадена с натурални продукти!
KOKONA COSMETICS
www.kokona.net

 

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.
Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.