Качество, а не количество (източна притча)

Качество, а не количество (източна притча)

Качество, а не количество (източна притча)

Един висш китайски чиновник имал единствен син – неглупаво момче, но нетърпеливо и нестарателно. Той в нищо не проявявал усърдие и знанията му били повърхностни. С каквото и да се захванел, той го изучавал до край, но набързо и не се задълбочавал в него.
Баща му, обезпокоен от този факт, един ден отишъл при един мъдрец за съвет.
Мъдрецът предложил на бащата да изпрати сина си в школа по бойни изкуства, написал на едно листче нещо и го дал на бащата, който трябвало да предаде бележката на сина си, когато завърши школата и се завърне у дома.
Тъй като парите не били проблем, бащата записал сина си в най-добрата школа по бойни изкуства в страната.
Момчето започнало да тренира в школата, но скоро му омръзнало да повтаря еднообразните движения и казал на своя учител:
– Учителю, колко трябва да повтарям едно и също? Не е ли време да изучавам истинското бойно изкуство, с което се слави вашата школа?
Майсторът нищо не отговорил, но позволил на момчето да повтаря движенията на старшите ученици и скоро юношата научил много прийоми.
След като вече бил отработил всички удари, юношата, доволен от себе си, се запътил към родната си къща.
Пътят вървял покрай голяма поляна, посредата на която, младежът видял някакъв старец, който тренирал удар с една ръка. И докато юношата заобикалял поляната, старецът без умора повтарял все същия този удар.
– Ей, старче! – викнало момчето. – Какво млатиш въздуха! Така или иначе няма да надвиеш дори дете!
В отговор, старецът предложил на юношата първо да опита да го победи, пък после да се смее. Момчето приело предизвикателството.
Десет пъти той опитвал да нападне стареца и десет пъти старецът го повалял на колене със същия единствен удар на ръката – този, който без умора отработвал. След десетия път юношата вече не можел да продължи боя.
– Бих могъл да те убия още с първия удар! – казал старецът. – Но ти си все още млад и глупав. Върви си по пътя.
Юношата засрамен си тръгнал. Когато пристигнал в родната си къща, баща му, както му бил заръчал мъдрецът, му предал бележката.
Младежът разгърнал бележката, на която било написано: “Един удар, доведен до съвършенство, струва повече от сто недоучени”.

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.