Индия засади 50 милиона дървета за 24 часа и счупи световния рекорд на „Гинес“

Индия засади 50 милиона дървета за 24 часа и счупи световния рекорд на „Гинес“

Индия засади 50 милиона дървета за 24 часа и счупи световния рекорд на „Гинес“

Според Световната здравна организация (СЗО) шест от десетте града в света с най-замърсен въздух се намират в Индия. Там са и първите три в негативната класация – Делхи, Патна и Гвалиор.

Но през миналата седмица страната с второто най-голямо население в света (малко над 1.2 милиарда души) реши да се хване за работа в опит да се справи с проблема.

Над 800 000 доброволци подкрепиха усилията на държавата и взеха участие в националното засаждане на дървета на територията на цялата страна.Още преди месеци правителството обяви амбициозната цел да счупи световния рекорд на „Гинес“ за едновременно засаждане на дръвчета за период от 24 часа.

Огромният интерес към събитието обаче надхвърли и най-смелите очаквания на администрацията на премиера Нарендра Моди.

Макар официалните резултати все още да не са обявени от експертите на „Гинес“, ранните прогнози показват, че доброволците са засадили около 50 милиона дървета. Това означава, че буквално размазват предишния рекорд от 847 275 посадени растения в съседен Пакистан през 2013 г.

Също като Индия и Пакистан отчаяно се нуждае от това обществото да обедини усилия срещу общите си проблеми. В страната се намират други три от водещите десет града по отношение на замърсяването на въздуха.

Инициативата беше финансирана главно от правителството, което обеща да отдели $6 милиарда за създаването на нови гори през следващите няколко години.

Независимо дали потенциалният рекорд на „Гинес“ е бил основен мотиватор за доброволците, или не, този подвиг е невероятно напомняне за неограничените възможности на колективните усилия в такива мащаби.

Само за 24 часа Индия успя да увеличи значително броя на дърветата си с надеждата да подобри качеството на въздуха, а и здравето на гражданите през следващите години.

В социалните мрежи много индийци изразиха надежда, че случилото се ще получи отзвук по света и много граждани на други държави ще се мотивират да посадят поне по едно дърво.

Индия беше сред водещите сили зад климатичното споразумение в Париж в края на миналата година. Страната започна мащабна инициатива с десетки други държави за развитие на фотоволтаичната енергетика с надеждата да намали използването на изкопаеми горива.

Снимка: Wikimedia

24 интересни факта за Индия

Индия е една от най-древните съвременни държави. Известна е като страна на несметни богатства и крайна бедност. Въпреки това индийците са едни от най-щастливите хора в света. Ако се чудите защо, може би тези интересни факти ще ви помогнат да разберете.

1. Индия не е нападала друга държава през последните 1 000 години от своето съществуване.

2. Индия е била една от най-богатите държави в света до преди началото на британското управление през 17-ти век.

1

3. Йогата произхожда от Индия и е на повече от 5 000 години.

4. Индия е родното място на играта на шах.

5. Първата пластична операция е била извършена в Индия, поне според санскритските текстове.

6. Махариши Сушрута се смята за бащата на хирургията. Преди 2 600 години той и неговият екип правели сложни хирургични операции като: секцио, катаракта, присаждане на изкуствени крайници, опериране на счупвания, премахване на камъни от пикочния мехур и дори пластична и мозъчна хирургия.

7. За да избегнат замърсяването на четирите основни елемента – огън, земя, вода и въздух, последователите на зороастризма в Индия не погребват телата на своите мъртъвци, а ги оставят в специални сгради наречени Кулите на мълчанието, където труповете биват изядени от лешояди.

8. Много индийци смятат тоалетната хартия за отблъскваща и вместо нея използват лявата си ръка, за да се почистят с вода. Като логическо следствие от този факт – лявата ръка се смята за мръсна и не се използва за хранене.

9. Нелегално е да изнасяш индийска валута извън Индия.

10. Индия води класацията за най-много убийства в света – 32 719 за година, следвана от Русия с 28 904.

11. Индия е една от страните с най-много аборти.

12. В Индия има повече от милион милионер. Въпреки това повечето индийци живеят с по-малко от 2 долара на ден.

BIG_145017319259960_1458737056138

 

13. Кравите могат спокойно да се разхождат по улиците в Индия. Те се смятат за свещени и според местните носят късмет.

14. Индийките не се обръщат по име към своите съпрузи – смята се за акт на неуважение.

15. Според индийците вдовиците носят лош късмет и са виновни за смъртта на своите съпрузи. В миналото в Индия много вдовици решавали да се пожертват, хвърляйки се в погребалната клада на своя съпруг.

Индия 2

16. В Индия гънките и цвета на дрехата на жената са важен маркер за социална принадлежност. Дори начина, по който е сресала косите си една жена, оказва влияние върху начина, по който се гледа на нея.

17. Индийците изплакват ръцете, краката и лицето си преди да седнат да се хранят. Смята се за културно да се яде с дясната ръка, а жените се хранят след като всички други приключат.

18. Изхвърлянето на храна се смята за грях в Индия.

19. Според индийските закони, само мъжете могат да бъдат наказвани за прелюбодеяние.

20. Около 50% от населението на Индия е на възраст под 25 години.

3

21. В Индия има здравни клубове по смях, където хората отиват, за да се смеят.

22. Индия е страната с най-много пощенски клонове в света.

23. Въпреки голямата си територия цялата страна е с единно време.

24. Индийското знаме се състои от три цвята: жълто за смелостта и саможертвата, бяло за истината и мира, и зелено за вярата и плодородието. В миналото в средата на белия цвят е имало колело, но след постигането на независимост, държавата сменя колелото с изображение на будистката дхарма чакра, символизираща колелото на живота.

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.