Годжи бери – тайната на дълголетието в Тибет.
Произход
Още от древността растението годжи бери е високо ценено и намира широко приложение в китайската традиционна медицина. Първите сведения за плода датират от земите на Тибетските Хималаи и Северен Китай, където е бил отглеждан още 5000 г. пр.н.е.
Днес най-много плантации се намират в Югоизточна Европа и Азия. В Китай тези малки червеникави плодчета са известни като храната на столетниците.
Годжи бери е познат и под наименованието лиций и мерджан и е сред любимите храни на Мадона, Стинг, Мик Джагър и Кайли Миноуг.
Хранителни свойства
Плодовете на годжи бери се характеризират със сладникав вкус, а фината им структура позволява да се берат само ръчно. Най-добре е да се консумират пресни, но поради деликатността и малкия си срок на годност в свежо състояние, годжи бери се сушат (по-често на слънце) или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци.
Освен да се ядат сурови, плодовете на годжи бери се приемат под формата на сок и дори вино, запарват се като чай или се приготвят като тинктура. Можете да комбинирате годжи бери с мюсли,овесени ядки, кисело мляко, супи, салати, сладкиши, кремове, бисквити или десерти от грис.
Състав и здравословни свойства
Препоръчителната дневна доза годжи бери е около 30 г (не е подходящ плод за деца под 5 години). С това минимално количество обаче нашият организъм си набавя повече витамин С от портокалите, повече бетакаротин от морковите и повече желязо от порция червено месо.
В състава на годжи бери влизат доста витамини от група В, витамин А, антиоксиданти, полизахариди, аминокиселини, магнезий, мед, фосфор, йод, калий, калций, цинк, селен и никакъв холестерол. В 100 г плод се съдържат 82 калории.
* Изпитана тонизираща напитка се получава при запарване на 1 чаена лъжичка годжи бери с чаша гореща вода в продължение на половин час. Извлекът се изпива в рамките на деня на две-три равни порции.
В търговската мрежа у нас можете да откриете годжи бери най-често в изсушен вид. Това древно растение помага за запазване на младия вид на кожата, действа превантивно срещу сърдечносъдови, чернодробни и бъбречни проблеми, укрепва имунната система, подобрява метаболизма и зрението, намалява целулита, пречиства организма от токсини и е подходяща храна при астма, диабет, язва, високо кръвно налягане, редица алергии, умора, безсъние, отпадналост, шум в ушите и др.
Типичен за китайската традиционна медицина е чаят, който се приготвя от листата на растението и от кората на корените му. Той има свойството да потиска действието на патогенните бактерии и гъбички, а нови изследвания показват, че редовната консумация на годжи бери може да повиши мъжкото либидо.
Вредни страни
Съществуват и известни рискове при консумацията на годжи бери. Ако сте чувствителни към растения от семейство Картофови, в които влизат картофи, домати, пиперки, е по-добре да избягвате хапването тези плодчета. Ако сте предразположени към диария, газове, подуване на стомаха или моментното ви състояние е такова, също не е препоръчително да приемате плодове от лиций.
ЕТО И ПО-ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЕЗИ ОТ ВАС, КОИТО ИСКАТ ДА ОТДЕЛЯТ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ:
Здравословно хранене с годжи бери. Приложение за бързо отслабване. За сърце: При хипертония. При инфаркт. При аритмия. За черен дроб: При токсоплазмоза. При цироза. При хепатит. За метаболизъм: За щитовидна жлеза. При диабет. За панкреас. За бъбреци. При цистит. При пиелонефрит. При подагра. Вреда от предозиране.
На българския пазар вече се намират някои от т. нар. супер храни, които, ако използвате редовно във всекидневното си меню, ще усетите вълшебното им въздействие върху организма си.
Това е начин да държите болестите далеч от вас. Сега подробно ще ви представим една точно такава супер храна – ГОДЖИ БЕРИ.
Други популярни названия на това хималайско вълшебство са императорско плодче, лиций, китайска шипка, Desert Thorn, Wolfberry. Основното название произлиза от китайската дума gouqizi. От дълбока древност растението е ценено в китайската традиционна медицина. Легендата твърди, че столетниците от Хималаите се хранят именно с този плод.
Общото между годжи бери, домата и картофа е, че и трите са членове на едно семейство – картофови. Китайците, наред с монголците и тибетците отглеждат растението вече 5000 години. Причината – вкусният, червеникаво-оранжев алкален плод притежава не вероятна хранителна стойност и уникални лечебни свойства. Обикновено плодът се суши и придобива вид близък до този на стафида.
Здравословно хранене с годжи бери.
Годжи бери удължава продължителността на живота. Или поне в това вярват китайците. Легендата за живелия до 252-годишния си рожден ден Ли Цин Юен, за когото се твърди, че е консумирал годжи бери, прави този плод толкова популярен днес.
Защо добавяйки годжи бери към менюто си, ние вече се храним здравословно? Плодчето съдържа вещество (адаптоген), което има терапевтичен комбиниран ефект върху тялото. Супер храната има свойството да подхранва тялото, да повишава възможността на организма да се самолекува, осигурявайки му изключително богато разнообразие от хранителни вещества.
Дребничките плодчета ни дават 68% въглехидрати, 12% протеини, 10% мазнини и пак 10% фибри на всеки 100 грама консумиран продукт. Енергийната стойност на същото количество годжи бери е 360 Kcal.
Източник е и на така популярните напоследък омега-3 и 6 мастни киселини.
Полизахаридите в годжи бери подобряват имунната система и нейната дейност, намаляват нивото на pH в организма, редуцирайки по този начин опасността от поява на карцином на дебелото черво, също така регулират нивото на кръвната глюкоза. Плюсовете на полизахаридите продължават с антиоксидантните им свойства и ефекта антиейджинг.
Бетакаротинът, който се съдържа в храните с подобен на годжи бери цвят (моркови, тиква, сьомга), подпомага синтеза на витамин A, важен за зрението, зъбите, костите и кожата. Със съдържанието си на витамин C, годжи бери би могло се сравнява с портокалите. Селенът пък притежава антиоксидантно въздействие. Незаменимият елемент, изграждащ хемоглобина – желязо – също присъства тук.
Дори се счита, че годжи бери се нарежда сред плодовете, съдържащи най-високо ниво на желязо.
Списъкът може да бъде продължен и с елементи като цинк, калций и калий.
Тази фитохимикална и микронутриентна наситеност в състава на годжи бери го превръща в добавка с изключителна хранителна стойност, която положително повлиява възпалителните и кардио-васкуларните заболявания, диабета, паметните дефицити, белодробните проблему, шумът в ушите, умората, някои ракови заболявания, преждевременното стареене, дегенеративните зрителни процеси, а не на последно място и либидото, действайки по този начин като натурален афродизиак.
Плодовете годжи бери притежават много приятен вкус, което им позволява да бъдат консумирани директно или да бъдат добавяни към напитки и храни. Препоръчва се на ден да се хапват не повече от десет грама, при това, разделени на два приема – един сутрин и вторият вечерта, за около 2-3 месеца.
За регулиране на храносмилателната система и при гастрит плодчетата годжи бери се консумират директно.
Когато целта ни е да понижим кръвното си налягане и нивата на кръвната си захар, трябва да залеем плодовете с вряла вода. Запарят ли се, консумират се заедно с водата, като нормалната доза е 10-20 грама на ден, които са разделени на 3 приема.
От годжи бери се прави и чай, който е препоръчителен за по-добро зрение, а съчетан с китайски лимонник, чаят е полезен за черния дроб – пречиства го и го предпазва от затлъстяване.
Консумацията на годжи бери е свързана с т.нар. “хормон на младостта”, понеже стимулира неговото отделяне. Стареенето се забавя, кожата се изглажда, а сънят се подобрява. Потентността подобряват спиртните извлеци на плода.
Приложение на годжи бери за бързо отслабване.
Дребните червеникаво-оранжеви плодчета са хит в битката с наднорменото тегло. За годжи бери се твърди, че може да ускори метаболизма до 5 пъти, което изключително много допринася за редуцирането на значително количество мастни клетки в човешкия организъм.
Като резултат, без всякакви усилия имаме интензивно изгаряне на всички постъпващи мазнини с храната. Полезните микроелементи обаче се запазват.
Как бихме могли да отслабнем с годжи бери? Необходимото количество плодчета е от 20 до 50 гр. всеки ден. Това количество се приема в продължение на месец, най-добре два. Така се постига оптималното редуциране на теглото – 5-10 кг.
Удвояване и утрояване на дозата би довело до по-бързи резултати, но и до риск от здравни проблеми. Важно е теглото да намалява постепенно, в случай че не искаме да навредим на здравето си.
Затова се препоръчва максимална доза от 50 грама на ден, независимо колко тежите.
Въпреки че написаното по-горе е вярно, ние се почувствахме разколебани в резултат от получения коментар от читател. Стела написа, че от годжи бери изобщо не се отслабва, а тази легенда се разпространява от вносителите. Също така тя хвърля кал и върху зеленото кафе, спирулината и тъй нататък.
Ние не сме съгласни с нейните твърдения, защото при всички случаи отслабването може да бъде подпомогнато от всякакви продукти, които подобряват обмяната на веществата, пречистват кръвта и организма и тъй нататък.
Но искаме да попитаме читателите – познавате ли някой, който наистина е отслабнал с годжи бери? Молим, пишете ни по-долу във формата за коментари! Ако наистина се отслабва, нека го подкрепим с реални свидетелства. Ако не – също! В крайна сметка е важна не теорията, а реалното й приложение! Пишете ни!
За сърце: При хипертония. При инфаркт. При аритмия.
Годжи бери спомага за поддържането на отлично кардиоваскуларно здраве. Супер храната притежава свойството да води битка със стеснението на доставящите кислорода и останалите хранителни вещества до клетките ни артерии. Способна е да противодейства на окисления холестерол – основният фактор, причиняващ сърдечни болести.
Холестеролът е особено опасен, когато бъде окислен от свободните радикали, а кръвните мазнини, които са окислени, се задържат за стените на артериите заедно с нанобактерии, образуващи калций. Така се появяват плаките.
Защитата на организма ни представлява ензим, супер антиоксидант, производството на който се засилва с консумацията на годжи бери. Омега-3-6 мастните киселини ни предпазват от аритмии и инфаркти. За лечението на различните видове аритмия!
Няколко думи за годжи бери и влиянието му при високото кръвно налягане.
За всички горски плодове се знае, че носят само ползи при пациенти с хипертония, тъй като имат високи нива на полифеноли, борещи се със свободните радикали в човешкия организъм.
Споменатите фитонутриенти подобряват реакцията на имунната ни система. Затова се препоръчва редовната консумация на умерени количества от тях.
Годжи бери не е толкова добре познато, колкото боровинките, малините и ягодите. Високото хранително и антиоксидантно съдържание в лиция (годжи бери) обаче означава, че може да лекува високото кръвно налягане. Проучват се ползите от полизахаридите, налични в изобилие в лиция, и тяхната способност да регулират кръвното налягане.
Традиционната китайска медицина използва не само плодовете на годжи бери за лекуване на хипертония. Например прави се чай и от листата на растението. Подходящата диета за хипертоници включва плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти и витамини и нискомаслени млечни продукти.
Специфичните съставки на годжи бери, които контролират кръвното налягане, са антиоксидантното съединение зеаксантин, полизахаридите, флавоноидите, витамините A, C и E, фосфор, желязо, цинк и калий. Въпреки че най-популярния начин на консумация на супер растението е яденето на плодовете му, се оказва, че корените му могат да бъдат от още по-голяма полза за хората, страдащи от хипертония.
Кореновите екстракти подпомагат разширяването на артериалните стени, което подобрява кръвния поток, откъдето следва и понижаване на кръвното.
За черен дроб: При токсоплазмоза. При цироза. При хепатит.
Годжи бери е изключително полезен за черния дроб. В състава му има вещество, наречено бета-ситостерол. То изгаря лошия холестерол, който е причината за затлъстяване. Антиоксидантите в плодчетата предпазват черния дроб от токсичните вещества и могат да извлекат всичко, затрудняващо работата му.
Това уникално растение се добавя в множество натурални здравни продукти, свързани с чернодробното здраве. Годжи бери действа антибактериално, противовирусно и стимулиращо имунитета. Предотвратява чернодробното мастно израждане, повлиява чудесно хроничния хепатит, хепатита, причинен от токсоплазмоза, цирозата и алкохолното натравяне.
За метаболизъм: За щитовидна жлеза. При диабет. За панкреас.
Годжи бери нормализира функциите на панкреасната жлеза.
Ендокринната система, включваща щитовидната жлеза, е много уязвима. Причината за това са окислителните процеси. Получават се увреждания, причинени от пестицидите, с които са третирани плодовете и зеленчуците, радиационния фон, химикалите в пластмасата.Съдържащият се в годжи бери витамин B2 е изключително важен, както за образуване на кръвните клетки, така и за метаболизма. Смята се, че прочиствайки организма и намалявайки телесното тегло, годжи бери влияе положително върху метаболизма.
В тези условия, добавките, които водят битка със свободните радикали, са по-значими от всякога. Годжи бери печели тази битка. Дребните плодчета са богати на антиоксиданти, помагащи намаляването на стреса, главен виновник за проблемната щитовидна жлеза и хипофункцията й.
Истински дар за диабетиците е годжи бери. Спомага за нормализирането на нивото на захарта в кръвта в самото начало на развитие на диабет у възрастните. В Китай от години плодовете на лиция са се използвали за лечение на ранния диабет. Установено е, че полизахаридите, съдържащи се в супер храната, са способни да балансират инсулина и кръвната захар.
Съдържанието на бетаин в годжи бери освен, че предотвратява чернодробното затлъстяване, предпазва и от съдово нараняване, понякога наблюдавано при диабетиците.
За да се понижи кръвната захар, плодовете на годжи бери се заливат с вряла вода и след като се запарят, се консумират заедно с водния екстракт. Дозата е десетина-двайсет грама дневно. Приемат се на три пъти.
Освен че редуцира нивата на глюкоза в кръвта, годжи бери нормализира и функционирането на панкреасната жлеза. Среща се и в състава на антидиабетни препарати като Антидиабетин +, приложим при всякакви форми на диабет и повишени нива на захар в кръвта.
Годжи бери за бъбреци.
Годжи бери е от онези мощни антиоксидантни тоници, подхранващи бъбречната система и очиствайки организма от отпадъци. Подпомагайки бъбречната функция, годжи бери предотвратява стреса, на който биха били подложени бъбреците, понеже изсмуква токсичните отпадъци от организма, такива каквито са уреята, амонякът, лекарствата.
Антибактериалните свойства на лиция повишава устойчивостта на бъбреците към свободните радикали и токсините, които се трупат при нарушена бъбречна функция.
Годжи бери при цистит.
Годжи бери се препоръчва за подпомагаща терапия при цистит, най-вече при интерстициалния. Тази инфилтративна разновидност на цистита представлява бактериален възпалителен процес, при който е засегната цялата стена на мехура.
В по-напреднал стадий пикочният мехур би могъл да намали размерите си и дори да се сбръчка. Консумацията на годжи бери се спряга за натурална съпътстваща антибиотичното лечение терапия, наред с червената боровинка, магданоз, шипки и др. Плодчето подпомага бъбречната функция, очистването на отделителната система от бактерии и я филтрира от замърсители.
Годжи бери при пиелонефрит.
Годжи бери при подагра.Нелекуваният цистит може да доведе до усложнения като пиелонефрит. Това е възпалително бъбречно заболяване, обхващащо бъбречното легенче и паренхима. Освен обичайната антибиотична терапия, паралелно може да се приемат препарати, съдържащи годжи бери в състава си. Един от тях е Антицистин +. Действието му е благоприятно в случаите на възпалени пикочни пътища, хроничен и остър цистит, нарушена функция на бъбреците, уретрит и пиелонефрит.
Напоследък се проучват възможностите на годжи бери при ефективното и дълготрайно подобрение на състоянието на хората, които страдат от подагра. Например сокът от годжи бери има мощни противовъзпалителни свойства, които биха могли да помогнат на пациентите, страдащи от артрит и подагра. Сокът би бил от полза и при тези, които страдат от фибромиалгия.
Вреда от предозиране на годжи бери.
Приемани в умерени дози, плодчетата на годжи бери могат да донесат само позитивни резултати при всеки човек. Приемат ли се обаче в количества, по-високи от препоръчваните, могат да предизвикат някои нежелани реакции на организма. Внимание трябва да обърнат хората, страдащи от поленови алергии.
Пациентите с поленови алергии трябва или да направят консултация с лекар, или изобщо да отбягват тези плодове и приема им. Страничните ефекти тук биха могли да бъдат затормозено дишане, виене на свят, гадене и копривна треска. Алкалоидът атропин, който се съдържа в плода на годжи бери, може да доведе до замъглено виждане, повръщане, объркване и сухота в устата при предозиране с него.
По-сериозни нежелани реакции при прием на различни извлеци от годжи бери могат да се получат в резултат на взаимодействието на плодчето с определени медикаменти, най-вече тези, които се предписват при високо кръвно налягане. Опасността в този случай е възможността да се предизвика ненадейно спадане на артериалното налягане или казано по друг начин – хипотония.
Годжи бери влияе на пациенти, които приемат медикаменти за диабет.
Взаимодействието на годжи бери с тези лекарства може да предизвика опасно спадане на нивото на кръвната глюкоза и да доведе до появата на симптоми като прилошаване и виене на свят. Освен с лекарства за хипертония и диабет, лицият може да взаимодейства и с антикоагуланта варфарин. Той е лекарство, предотвратяващо опасността от образуването на кръвни съсиреци. В случая приемането на годжи бери повишава риска от кървене.
Селенът е елемент с високо съдържание в плодовете на годжи бери. Независимо, че селенът в важен за човешкия организъм, високите му дози в редки случаи могат да доведат до вродени дефекти. Намаляването на фертилитета у жените, стомашно-чревните проблеми и увреждането на нервите също могат да бъдат причинени от предозирането със селен.
източник лекар.бг
ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®
Народна Топка България ®
Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.
Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki
Още за нас на следните адреси :
www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg