Една притча, една легенда и няколко цитата за виното и любовта!

Една притча, една легенда и няколко цитата за виното и любовта!

Притча за виното и любовта!

На брега на реката седели двама влюбени и пиели вино.
Виното попитало Любовта:
-Кой от двама ни е по-силен и по-сладък?
-И двамата носим добро и служим за едно и също – да радваме душата. Така че за какво ни е да спорим?
-Не, аз съм по силно от теб! Гледай как влюбеният пие чаша след чаша и не може да ми се насити.
В този момент момъкът се напил и заспал. Девойката се разплакала и си тръгнала.
-Виж какво направи! – казала Любовта. – Кому е нужна такава сила, щом вместо радост носи сълзи?
Понякога и голямото добро, ако е в повече, може да се превърне в немалко зло.

Григорий Тер-Азарян

Друга легенда разказва …

Легенда разказва, че преди много-много години във френския град Лим живял един богат винопроизводител. Той имал седем красиви дъщери. Един ден решил да посади седем лозя от различни сортове. От тях той искал да направи вино с изискан букет и да го остави като наследство на дъщерите си, за да ги предпази от раздор, а владенията си – от подялба. Но момичетата, които били с независим характер, събрали реколтата и направи седем различни вина, всяко от които отговаряло на вкуса и темперамента на една от сестрите.

Емилия била най-младата и романтична сестра. Тя обичала цвета на акацията, шипката и разходките покрай реката. Свежестта на характера й определила избора на виното Шардоне. Тя му подарила красив златист цвят и му внушила ароматите на цитруси с леки нотки на плодове и полски цветя, за най-голямо удоволствие на любителите на рибни блюда и бяло месо.

Клотилд – весела, лека и подвижна, отдала гласа си за виното Совиньон блан. Тя се стремила да запази неговия изумителен, несравним вкус, с присъщата му живост на екзотични аромати, който е способен да удиви и очарова всички поклонници на марката “7-те сестри”, също така то прекрасно се комбинира с рибни блюда и морски дарове.

Розалия – насмешлива и своенравна палавница, обичала ярките цветове, които много добре се връзват с виното Каберне Совиньон Розе. Това свежо, сухо вино, пълно с плодова изящност, с много сложен букет от виолетки, малини и ямайски пипер в прохладна лятна нощ кара дори въздържателите да пеят. Прекрасно съпровожда блюда от риба, пастет, а също и салатата.

Меката, заоблена, страстна Розалина обичала гроздето Мерло и създала от него кадифено сухо вино с пурпурен цвят с тон на вишна и ароматни плодове в букета. Уникалният му плодов вкус чудесно се съчетава с месо на скара, птиче месо с трюфели, задушено агнешко и свежо сирене. Тя сервирала виното с температура +15 ° С.

Решителната, волева, щедра Мадлен вдъхнала във виното Каберне Совиньон цялата си страстност. Добре заобленото й вино може да бъде пример за природно равновесие и наистина е украшение на цялата гама на “7-те сестри”. То има аромат на черен касис, вишна с пикантни подправкови нотки и има дълъг плодов послевкус. Идеално подхожда на месни блюда и за направата на сосове.

Истинска селянка, смелата и добродушна Мария веднага се влюбила във виното Сира. Тя без задни мисли му придала целия си ентусиазъм и мъжественост на характера си, а на лозята й все още продължава ръчното събиране на гроздовете. Сирата е един от най-старите сортове грозде в света, който дава плодови вина със свеж вкус и деликатен аромат на подправки на финала. Това вино чудесно допълва блюдата от дивеч.

Милата Валентина обича да посреща гости, които гощава с шунка, колбаси, месо на скара и Гренаш от лозята си. Гренаш е типичен сорт грозде за горещ южен климат. Този сорт се отличава с високо съдържание на захари. От него се получава екстрактивно червено сухо вино, имащо лека тръпчивина във вкуса.

Ето и няколко цитата за виното от известни личности :

Виното, напитката на боговете, от хилядолетия е любимото питие на хората. Вълшебната течност, която в миналото е вдъхновявала крале, художници и писатели. Напитката, за която са изписани много редове и са изказани много думи. Ето най-известните от тях:

„При победа, заслужаваш шампанско. При загуба, имаш нужда от него.“ – Наполеон Бонапарт

„Бирата е направена от човека. Виното от Бог“ – Мартин Лутер

„Винаги готвя с вино. Понякога го слагам в храната.“ – Уилям Фийлдс.

„Виното е жива течност без консерванти. Животът му преминава през младост, зрялост, старост и смърт. Когато не се отнасяш към него с нужния респект, то ще се разболее и ще умре.“ – Джулия Чайлд

„Виното прави ежедневието по-лесно, по-бавно, с по-малко напрежение и повече толеранс.“ – Бенджамин Франклин

„Дайте ми още вино или ме оставете на мира“ – Руми

„Моля те, не се влюбвай в мен, защото съм по-фалшив и от обещания, дадени след употребата на вино.“ – Уилям Шекспир, Както ви харесва.

„Възрастта е просто число. Напълно незначителна е, освен, разбира се, ако не си бутилка вино.“ – Джоан Колинс

„Виното е най-чистата и лековита напитка.“ – Луис Пастьор

„Във виното е истината.“ – Латински израз

„Дайте ми вино, за да се изчистя от петната на грижата“ – Ралф Емерсон

„Виното прави всичко възможно“ – Джордж Р.Р. Мартин

„Виното се подобрява с времето. Колкото по-старо е, толкова е по-добро.“

„Виното прави всяко ястие повод за празнуване всяка маса по-елегантна и всеки ден по-цивилизован.“ – Андре Симон

„Един от недостатъците на виното – кара човек да бърка думите и мислите си.“ – Самюел Джонсън

„Виното е като въплъщение, едновременно божествено и земно.“ – Пол Тилич

„Първата целувка и първата чаша вино са най-добрите“ – Марти Рубин

„Животът е твърде кратък да пиеш евтино вино.“ – Клиф Хаким

„Да пиеш хубаво вино, да ядеш вкусна храна в приятна компания е едно от най-цивилизованите удоволствия на живота“ – Майкъл Броудбенд

„Приеми това, което животът ти предоставя и отпий от всяка чаша. Всички вина трябва да се опитат. От някои само да се пробва, от други да изпиеш цяла бутилка.“ – Паулу Коелю

„Изискано ястие без чаша вино е просто трагедия.“ – Кати Матеа

„За мен виното е страст. То е семейството и приятелите. То е топлината на сърцето и щедростта на духа. Виното е изкуство. То е култура. То е същността на цивилизацията и изкуството да живееш.“ – Робърт Мондави

„Хората са като виното. Някои се превръщат в оцет. Други стават все по-добри с времето.“ – Папа Йоан

„Виното изкарва наяве скритите тайни на душата, дава глас на надеждата.“ – Хорас

„Пеницилинът лекува, но виното прави хората щастливи.“ – Александър Флеминг

„Артисти и поети откриват смисъла на живота в чаша вино“ – Джой Стерлинг

„Виното е едно от най-цивилизованите неща в света и най-естественото, което е доведено до съвършенство, носещо велико удоволствие.“ – Ърнест Хемингуей

„Виното развеселява тъжния, подмладява стария и вдъхновява младите“ – Лорд Байрон

Федерация НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ
( DODGEBALL FEDERATION BULGARIA )
Нашето мото е “ Спорт за всички, игра за всеки!“.

„Вашата работа е да откриете своя свят и след това да го дадете с цялото си сърце на другите“ Буда
Всеки, без възрастови ограничения, който желае да се развива чрез спорта НАРОДНА ТОПКА ( DODGEBALL ) е добре дошъл в нашите редици. Нашето мото е “ Спорт за всички, игра за всеки!“.

Това е и момента да съобщя, че Народна топка официално е специалност за висше образование в Академията и от 2019/20 , всеки млад човек, който желае да продължи образованието си в това висше учебно заведение, може да кандидатства в университета със специалност Народна топка/DODGEBALL.
Федерация Народна топка България благодари за доверието, което ни гласува професор д-р г-н Пенчо Гешев – ректор, професор Николай Изов – знам.ректор, професор Татяна Янчева, професор Красимир Петков и целият факултативен съвет на Национална спортна академия Васил Левски! ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ! Вече сме част от спортната история на България!

Без значение дали сте спортували някога, дали сте нереализиран човек в друг спорт, а може би сте нежелани, вие или вашето дете, заради възрастта в някой спортен клуб, дали животът ви е отделил от любим за вас спорт, или мислите, че сте много добри с топка в ръка и имате точен мерник, вие сте бивш хандбалист, бивш баскетволист или бивш волейболист, искате да участвате в турнири и състезания, за да печелите медали и купи, вие сте добре дошъл в клубовете ни в цялата страна. Народна топка създава приятелства за цял живот!

Искате ли да създадете свой собствен клуб по народна топка във вашия град и да го развивате ???!!!

Ако имате желание да играете DODGEBALL е необходимо само да се свържете с нас на тел: 0885 948496 , а ние ще ви ориентираме с плановете ни за бъдещето на този спорт. Създаваме история, а вие може да запишете името си в нея!

Предоставям ви линк към информацията за партньори, съмишленици, спонсори, инвеститори и дарители в случай,че има интерес…. https://www.narodnatopka.com/reklama-dbfb/
Описано е всичко необходимо за проекта !

Всяка закупена топка подпомага нашата дейност на национално ниво !
ТОПКИТЕ за ЗАЛА “DBFB GOTCHA BALL” СА С РАЗМЕР 7 ИНЧА ПО ДИЗАЙН НА ФЕДЕРАЦИЯ НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ С АВТОР ЕВА ПАВЛОВА И СА ОФИЦИАЛНО ОДОБРЕНИ ОТ WORLD DODGEBALL ASSOCIATION .
Топката е от текстил и е лека, а при удар е безболезнена.
https://www.narodnatopka.com/shop/dbfb-gotcha-ball-1/

Напиши коментар

Your email address will not be published.