Българка от Япония избродира с шевици картата на България!

Българка от Япония избродира с шевици картата на България!

Българка от Япония избродира с шевици картата на България!

Българката Ирен Величкова-Ямами живее в Япония от 1988 годин. Там тя има собствена школа по бродерия, в която води курсове.  

Често, обаче, изпраща свои творби и до България или пък самата тя се завръща. Например, преди 3 години, Ирен  представи у нас книгата си „Архаични символи в бродерията”.

Ирен Ямами е добре запозната с българската бродерия и йероглифика и е основател на сдружението “Работилница Седянка”. Талантливата родолюбка  донесе от Япония последната си творба – пано, на което е избродирала  140 български шевици. За това как се е зародила идеята за паното-знаме, тя сподели в интервю за „Кафене.бг”:

„От Япония донесох нещо много българско, което по-добре да беше се родило в България, но аз съм българка и, където и да се намирам, винаги България ще бъде номер едно за мен. Идеята е комплексна и отдавна се върти в главата ми. Накрая се случиха някои неща, които ми подсказаха, че трябва да седна и да я направя, колкото ми позволяват силите. Стремила съм се да представя всички райони на България и шевиците.

Трудността дойде от това ,че трябваше да се съобразя с размера на платното и броя на бодовете. Не всички шевици са точно на местата си, някои са разместени с малко. Не съм преместила примерно варненска в София или ямболска в Карлово.

Избродирала съм ги с оригиналния бод за шевицата и района. Не съм променяла нито цвят, нито бод. Самата изработка ми отне 1 година – започнах я на специална дата – 3 март 2014 година и я завърших на 9 март 2015 г.

Трудностите дойдоха от напасването – защото някои шевици са големи, а други са малки. Започнах първо с големите, след това вмъквах малките, където се наложи поразширих границите на България, така че съм взела малко от гърци, турци, македонци, сърби и румънци, за да може шевиците да влязат в картата.

Естествено формата на картата е спазена, не си позволих своеволието да върна България отпреди няколко века, макар че ми се искаше (смее се).”

Главната цел на Ирен Ямами е да издаде тази карта с шевици под формата на книга с цветни илюстрации и описание към всяка шевица, схема на бодовете и дори със символиката и предназначението й. 

източник : www.lentata.com

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.