ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ – КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ?

ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ – КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ?

Цезарово сечение – какво трябва да знаем?

 

Възможно ли е раждане на дете по естествен път, ако първото раждане е било с цезарово сечение? Отчитайки възможните усложнения, някои лекари не се наемат да дадат положителен отговор. Съвсем доскоро това беше общоприета практика – след цезарово сечение следващото раждане ставаше пак по операционен път. Освен това има опасност от непълноценно зарастване на матката в местата, където е имало операционна намеса. Затова след второто или третото раждане с цезарово сечение в някои страни предлагат стерилизация на жените, защото всяка следваща бременност е опасна и за майката, и за детето. Но времето тече и днес отношението към повторното цезарово сечение е променено. При някои жени е наложително и второто раждане да стане с операция, но при повечето раждането по естествен път е не само възможно, но и необходимо.

mediaplus.bg

Има случаи, в които раждането втори път е възможно само чрез цезарово сечение. Това е например липсата на промяна в състоянието на организма на родилката, изисквало и първия път раждането да става чрез операция. Това може да бъде тесен таз, деформации и костни израстъци в малкия таз. Причина може да е и някакво соматично заболяване на жената – преживяна черепно-мозъчна травма, висока степен на късогледство, отлепване на ретината. При такива нарушения повторната операция е наложителна. При многоплодната бременност естественото раждане може да бъде затруднено или изобщо да е невъзможно. При високо кръвно налягане и при захарен диабет също се налага да се приложи цезарово сечение.

При положение, че новата бременност е настъпила в срок, по-малък от 2-3 години след първото цезарово сечение, също се пристъпва към операционния подход.

ЗДРАВЕ ЗА ЖЕНАТА

mediaplus.bg
За Дамите и за Здравето !
http://zdravezajenata.com/

Второто цезарово сечение е технически по-сложна операция от първото. Преди всичко, възможността за забременяване след второто цезарово сечение се запазва само при 40 процента от жените. Това е свързано с нарушение на менструалната функция след втората операция от този вид. При жените, родили по естествен път след цезарово сечение, този процент е значително по-висок и не се губи способността да се раждат здрави деца.

Повторното цезарово сечение често предизвиква усложнения, сред които са нараняване на пикочния мехур, пикочопроводите и червата. При втората операция опасностите произлизат от изменението на нормалните анатомически взаимоотношения на органите, свързани с процесите на зарастване в мястото на оперативната намеса. Имената на усложненията са анемия, ендометрит, тромбофлебит на тазовите вени. Има и по-страшно – опасност от хипотоническо кръвотечение, което не се поправя с консервативни методи и се налага да се премахне матката – един не много рядък край на повторното цезарово сечение.

И новороденото чрез повторно цезарово сечение страда повече, отколкото детето при първата операция. Заради това, че проникването в коремната област изисква повече време, детето изпитва по-дълго време влиянието на упойката и затова има случаи на нарушение на мозъчното му кръвообращение. Увеличаването на времето за идване на бял свят може да е причина за задушаване или за  нараняване на шийната част на гръбначния стълб.

Така че и първото, и второто цезарово сечение трябва да се преприемат по категорични показания. А по козметични съображения е глупаво да се ляга под ножа.

Освен това след едно или две цезарови сечения естествено раждане е противопоказано. И разбира се, ако жената категорично откаже да следва природната пътека, се прави родилната операция.

Според психолозите детето трябва да се ражда по естествен път. Детето днес се разглежда като личност още от майчината утроба и не бива да се нарушават естествените му права. Майката и малкото трябва да преживеят етапите на родовите преживявания, за да не се нарушава психическото развитие на детето.

Решенията в днешния свят могат да се вземат само след получаване на необходимата информация. Другото е по силите на онова, което ни е довело и поддържа на този свят.

АВТОР: АНГЕЛ ПЕТРОВ

 

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®
Народна Топка България ®

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.