КЪРВЕНЕТО ОТ НОСА – ИЗНЕНАДА ЛИ Е ?

КЪРВЕНЕТО ОТ НОСА – ИЗНЕНАДА ЛИ Е ?

Изненада ли е кървенето от носа?

 

Кървене от носа! Какво да предприемем?

Преди всичко трябва  да се запази спокойствие, за да не се губи време. И да си спомним необходимата информация, за да не правим грешни стъпки. Затова поред.

При кръвотечение от носа кръвта може да изтича от ноздрите или да се стича в гърлото. В повечето случаи кръвотечението спира само. В редки случаи се налага хоспитализация – при възрастни хора и при пациенти със съпътстващи заболявания, рани и голяма кръвозагуба.

Предното носово течение се забелязва лесно – капки или струя кръв от едната или от двете ноздри.

mediaplus.bg

Задното носово кръвотечение понякога може да няма видими симптоми – кръвта се стича в гърлото, поради което се усеща гадене, има кървави храчки, повръщане с отделяне на кръв, черни съсиреци – под въздействие на храносмилателните ферменти кръвта почернява.

В зависимост от кръвозагубата е и клиничната картина при носовото кръвотечение. Ако са няколко милилитра, общото състояние остава нормално. При пациенти, които не понасят кръв или преувеличават тежестта на състоянието си, може да има припадък или истеричен пристъп.

Ако кръвозагубата е по-голяма, започна да се усеща слабост, шум и звънтеж в ушите, жажда, световъртеж, учестено сърцебиене, кожата става бледа, лигавиците побеляват, започва учестено дишане. Ако има повече от 20 процента загуба на кръв, се получава хеморагичен шок. Характеризира се със загуба на ориентация и други нарушения на съзнанието, учестено сърцебиене, рязко падане на кръвното налягане, много слаб, едва усещащ се пулс, малко количество или пълна липса на урина.

Предноносовото кръвотечение се  среща в осемдесет процента от случаите и се спира относително лесно. Задноносовото кръвотечение изисква квалифицирана помощ. Според честотата на проявление носовите кръвотечения са спорадични или рецидивиращи, а според причината могат да се спонтанни или травматични, като в последните се включват операционните и следоперационните кръвотечения при хирургическа намеса в носа. Според вида на повредения кръвоносен съд кръвотеченията от носа са артериални, венозни или капилярни, а според кръвозагубата са незначителни, умерени, масивни и профузни – от големи кръвоносни съдове с необходимост от прилагане на специални способи за спиране.

Причините за носовите кръвотечения са разнообразни – травми на носа, лицето и главата, хирургичеки интервенции в носа, инфекции на горните дихателни пътища, алергия, полипи в носа, ниска влажност на въздуха, ракови образувания в носа, раздразненост от вдишване на газове, пара, отровни вещества. Общите причини са повишеното кръвно налягане, хипертонична криза, химиотератия, нарушения на съсирването, хематологични заболявания. Честите инфекции, предизвикващи възпаления на лигавицата на устата и носа, а също така проявите на обща интоксикация  – температура, слабост, главоболие, липса на апетит, увреждания на сърдечно-съдовата, нервната и отделителната система, са фактори за наличие на кръвотечение от носа.

ЗДРАВЕ ЗА ЖЕНАТА

mediaplus.bg
За Дамите и за Здравето ! http://zdravezajenata.com/

Обикновено специалистите по УНГ /отоларинголози/ се заемат с лечението на носовите кръвотечения. Прави се общ преглед, установяват се съпътстващите заболявания, оглежда се носа, след като се почисти от съсиреци и други материали. При това може да бъде установено мястото на кръвотечението. С помощта на специална техника може да се огледа задната част на носа и носоглътката. Прави се оценка на кръвозагубата, правят се изследвания и според това започва лечението.

Първата задача е да се спре кръвта, за се предотвратят рецидиви. При леките кръвотечения от предната част на носа може да се приложи притискане на носа с пръсти , налагане на студен компрес или лед, третиране с памучен тампон без или със съдосвиващ медикамент. Главата се накланя напред, за да не се стича кръвта в гърлото.

Начините за спиране на кръвта от носа са механични, химически, физически, биологически, фармакологически и хирургически, като може да има и комбинации. При повишено кръвно налягане задължително е да се свали медикаментозно налягането, за да се подпомогне спирането на кървенето от носа. При голяма кръвозагуба може да се наложи  вливане на течности и кръвопреливане.

автор : Ангел Петров

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®
Народна Топка България ®

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published.