Време разделно – българският филм на всички времена

Време разделно – българският филм на всички времена

Време разделно – българският филм на всички времена

„Време разделно“ е роман от Антон Дончев, написан през 1964 г. Творбата е създадена само за 45 дни. Събитията, описани от Антон Дончев, са се случили през 1666 г. на мястото, където е разположен град Якоруда. Романът е екранизиран през 1988 г. от режисьора Людмил Стайков под името „Време на насилие“ и се състои от 2 части: „Заплахата“ и „Насилието“.

За „Време разделно” напоследък се говори много за него. Едни го одобряват с ентусиазъм, други го критикуват. Разни псевдоучени го определят като поръчков, изопачаващ събитията и т.н. В едно интервю на въпрос не са ли представени жестоко събитията, Антон Дончев отговаря: „Ако трябва да сме точни, събитията от ония времена са описани съвсем нежно в романа. Трудно е дори да си представим какви мъки е изживял българинът през петвековното робство и при потурчването на част от народа”. Кощунство е въобще да се спори по тези въпроси. Но нека видим как бе създаден филмаът „Време разделно”, заснет по сценарий от този роман.

Време разделно - българският филм на всички времена
Време разделно – българският филм на всички времена

През осемдесетте години на миналия век в Родопите разговаряхме с тогавашния държавен глава Тодор Живков. Той се интересуваше как вървят процесите за приобщаване на местните хора, чиито имена бяха променени десетина години преди това. Процесите протичаха нормално и хората се приобщаваха, особено младите. Все пак за по-възрастните някои неща не бяха толкова ясни. В тази връзка аз му казах: „Другарю Живков, не може днес да си Хасан, а утре Асен. Може, ама трябва да му се каже защо”. „Какво имаш предвид?” – запита ме тогавашният Първи. Казах му: „Младите са учили българска история и макар с колебание приемат, че е имало потурчване.

Старите обаче са полуграмотни и не са чели книги. Те знаят това, което им е казал ходжата, а ходжата знае това, което му е казал предният ходжа. Книгата „Време разделно” е трябвало да бъде прочетена на хората на кръжоци и събрания. Тя трябваше отдавна да бъде филмирана”.

ПРЕДОСТАВЯМЕ ВИ И ВИДЕО В ДВЕ ЧАСТИ НА ЦЕЛИЯ ФИЛМ В ПУБЛИКАЦИЯТА !!!

Потрепна Живков, стана, извика сътрудниците и разпореди: „Викайте Антон Дончев да даде сценарий, намерете добър режисьор и да се започне филма.”  При следващото идване пак стана въпрос за филм и сътрудниците докладваха, че Антон Дончев не давал сценария. „Дайте му каквото иска, само да даде сценария.” – заръча Живков. Не след дълго при нас в Родопите дойде режисьорът Людмил Стайков и започнаха снимките на филма. Местните хора, потомци на потурчените българи, ентусиазирано взеха участие в масовките. Снимките са правени главно в Смолянския регион.

Време разделно - българският филм на всички времена
Време разделно – българският филм на всички времена

Голяма част от тях бяха реализирани на територията на ловно стопанство „Кормисош”, в което аз работех. Беше направен един прекрасен, уникален филм, който според мен закъсня във времето. На широк екран беше закупен от много страни и чак от Америка. Романът „Време разделно” е издаден в милиони тираж  и най-вече в Америка. Преведен е на много езици. След време се запознах, пак в Родопите, с автора Антон Дончев. Първият въпрос, който му зададох, беше защо не е давал сценария. Отговорът му беше: „Аз за този сценарий съм получил 12 000 лева хонорар и по уговорка с Людмила Живкова съм ги внесъл във фонд  „1300 години България”. Имахме спор по сценария, понеже някои искаха да доминира бедата от еничарите, а те са българи. Аз настоявах да доминира бедата от исляма”.

ПРЕДОСТАВЯМЕ ВИ И ВИДЕО В ДВЕ ЧАСТИ НА ЦЕЛИЯ ФИЛМ В ПУБЛИКАЦИЯТА !!!


След години на лов в ловното стопанство „Кормисош” идва американски ловец. Оглежда се в местата, в които ловува, и казва: „Никога не съм бил в България, но по тези места като че съм бил”. Оказа се, че гледал филма на широк екран и познал терените, където е сниман. Книгата „Време разделно”  и екранизацията й са шедьоври в нашата история, култура и литература. Това са корените на българщината.

Източник: УЧИТЕЛИ

ДАРИ ЗА НАРОДНА ТОПКА БЪЛГАРИЯ ®

Народна Топка България ®

Народна Топка България ®

Здравейте !Предоставям ви линк към информацията за спонсори и дарители в случай,че има интерес. http://narodnatopka.com/reklama/
Описано е всичко необходимо за проекта !
Целта ни е да отворим вратите на поне по един клуб по народна топка във всеки един град на България. Всяка община, която иска да развива спортната култура на подрастващите и на вече порасналите в региона, е добре дошла в редиците на Федерация „Народна Топка България „.

Това е начинът да изградим и национален отбор за мъже, жени и смесен състав, ако искаме да участваме активно на международната сцена на Световно и Европейско първенство по народна топка ( DODGEBALL CUP ) в зала, на плаж , на сняг и на батут. Всеки от вас, който желае да помогне, е добре дошъл. Свържете се с нас !!!
тел: 0885 94 84 96 – Kim Reiki

Още за нас на следните адреси :

www.kimreikifoundation.com
www.narodnatopka.com
www.mediaplus.bg

8 Отговора на "Време разделно – българският филм на всички времена"

 1. fidanka   25.10.2016 at 7:48

  Гледала съм филма, по роман е да, но може спокойно да се каже , че е по – скоро документален! Аз съм слушала доста страшни истории от моята баба, от дедите ми, от близки и по-далечни роднини…много по-страшни неща са ми разказвали за времената под турско робство! А сега разни …спонсорирани от незная къде си , се опитват да ми говорят за турско присъствие.., накъде вървим, ужас!

  Отговор
 2. aled   26.10.2016 at 8:19

  Чудя се къде живея?По телевизията въртят сериали възхваляващи Сюлейман велики а не пускат филми като този да покажат какъв измъчен и хилав народ сме.

  Отговор
 3. aled   26.10.2016 at 8:22

  Извинявам се за правописната грешка/ покажат какъв измъчен и жилав народ сме./

  Отговор
 4. Аки   29.10.2016 at 21:28

  Госпожо Фиданка, да това е само един роман, литературна измислица. Какво знаят твоите деди, къде са го описали. Да не са били български чорбаджии по време на османското владичество. 90% от помаците в Родопите са дошли преди османлиите по тези земи. И трябва да знаете че Турската държава е създадена през 1923 г. и е нямало турско робство преди това.

  Отговор
 5. Стоян   11.05.2019 at 17:04

  Това литературна измислица ли е, къджал смотан…

  Ислямизирани славяноезични православни християни
  Според най-разпространената версия българи мюсюлмани е обобщаващо название на всички българи приели исляма по време на османското владичество. В подкрепа на тази версия е огромният брой исторически източници, между които и пътеписите на прочутия Евлия Челеби из цялата Османска империя и големия държавник и велик везир Мидхат паша (който по произход е помак). Последният, в своята статия „Турция: Минало, настояще, бъдеще“, публикувана във френското списание „Научен преглед за Франция и чужбина“, No 49, 1878 г., с. 1152, пише:

  „ „… Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български.“ “
  Мюсюлманите, които говорят само български, по думите на Мидхат паша, са именно помаците. За тях известният английски журналист Джеймс Баучер, живял в България от 1888 г. до смъртта си през 1920 г., като кореспондент на вестник „Таймс“, посещавал Родопите, срещал се с българи мохамедани, пише в своя статия: „Родопските помаци или по-точно – българите, приели насила исляма в епохата на завоеванията… са с по-чиста българска кръв, отколкото самите българи.“

  Друго доказателство за българския корен на това население са народните песни. Видният български етнограф Христо Вакарелски пише:

  „ „Чистотата на българския език, народните песни, приказки, пословици, гатанки и прочее у българите мохамедани прави впечатление на всички, които имат допир с тях. Дори запазеността на славянския тип у тях е много по-силен, отколкото у братовчедите им българи християни, които най-вече през 19 век са силно подвижни и общуващи.“

  Отговор
 6. Kalin   12.05.2019 at 11:47

  Автора на тази статия е един голям лъжец в частта как е създаден филма.Първо Живков никога не е идвал в Кормисош а и там вярно че снимахме но доста малка част от филма това едното.Второ сценария на филма до 86 година правата се държаха от италианци по специално продуцента Лаурентис и после Рай телевизията.Живков се намеси чак когато Дончев не искаше да си дава сценария българи да го реализират.Просто му беше наредено да не се меси повече а причината да не иска да го дава беше че очакваше по висок хонорар от чужди продукции.Американския вариант на филма почти не е даван там на екран така че и историята с американеца е силно измислена.Иначе филма е прекрасен и всеки българин трябва да го е гледали съм горд че работих за създаването му!

  Отговор
 7. Nadini   25.05.2019 at 11:41

  Последният хубав български филм преди демокрацията. След това само „Мисия Лондон“ ми е харесала. Единият е за величието, а вторият – за падението на народа.

  Отговор
 8. Sisa   27.05.2019 at 16:51

  Filmi kato tozi trybva da se puskat po BG kanalite a ne filmi vazfalyava6ti turskata imperia.

  Отговор

Напиши коментар

Your email address will not be published.